EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Hogyan tudok állampapírt vásárolni?

A legtöbb lakossági állampapír megvásárlásához nyitni kell egy ingyenes értékpapír-nyilvántartási számlát. Kivétel ez alól a Postán megvásárolható nyomtatott nyomdai Magyar Állampapír Plusz (tehát a közismert MÁP+ nyomtatott változata), valamint a szintén nyomdai úton előállított 1, illetve 2 év futamidejű Kincstári Takarékjegy. Ezeknél a nyomdai úton előállított állampapíroknál a legtöbbször van magasabb hozamú állampapír is, használd a Kalkulátort az egyes állampapírok hozamának összehasonlításához.

nyomdai Magyar Állampapír Plusz
Fotó: Magyar Posta Zrt.

Hol lehet számlát nyitni?

Értékpapír-nyilvántartási számlát a Magyar Államkincstárnál teljesen ingyen lehet nyitni (forgalmazóhelyek), és a számlának a későbbiekben sem lesz költsége (nincs se számlavezetési díj, se átutalási, se vásárlási/eladási díj). Lehet nyitni valamely banknál is hasonló számlát, de a bankoknál vezetett számlák és a bankoknál vásárolt értékpapírok esetleges költségei nagyon változók. A forgalmazóhelyek teljes listája a Magyar Állampapír oldalán elérhető. Lehet nyitni Postán is számlát, ilyenkor a Posta valójában a Magyar Államkincstárnál fog nyitni a nevedre számlát.

A Magyar Államkincstárnál vezetett számla


A legtöbben a Magyar Államkincstárnál nyitnak számlát, mivel teljesen ingyenes és azonnal megvan.

Valamely banknál vezetett számla


Banktól és számlacsomagtól eltérő konstrukciók, a saját bankod tud róla információval szolgálni. A költségekre érdemes figyelni, segítségül ezt a cikket ajánlom: Hogyan lehet a legolcsóbban állampapírt venni és tartani?

A számlanyitást követően

Miután megvan a számla (akár a Magyar Államkincstárnál, akár valamely banknál), többféleképpen is lehet állampapírt vásárolni és eladni. Vagy személyesen, az ügyfélszolgálaton, vagy a számlanyitást követően kapott webes felületen keresztül. A Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapír-nyilvántartási számlához tartozó webes felületnek a neve WebKincstár (van hozzá mobilos alkalmazás is MobilKincstár néven), és hasonló egy átlagos netbankhoz, azzal a különbséggel, hogy itt állampapírokat lehet venni és eladni, illetve nyomon lehet követni, hogy melyiknek, hol tart a hozama. A felületen ki kell választani, hogy melyik állampapírból, mennyit szeretnél vásárolni, és vagy átutalod a pénzt a megadott számlaszámra, vagy – ami jobb választás – online kifizeted bankkártyával, ez teljesen díjtalan lesz, hiszen sima bankkártyás vásárlásnak minősül a tranzakció.

A megvásárolt állampapírokat bármikor el lehet adni (jellemzően 1% idő előtti eladási díj fejében, ezt a Kalkulátor ki is írja minden állampapírnál), vagy ha lejárt az utolsó kamatperiódus is, akkor automatikusan felszabadul az összeg, és az összegyűlt hozammal együtt vagy rákerül az értékpapír-nyilvántartási számlára vagy automatikusan átutalják egy előre megadott számlaszámra (beállítható, hogy mi történjen). A tranzakció díjmentes és lakossági vásárlóknak kamatadóval sem kell számolniuk.