EUR: 381.28 | USD: 354.12 | CHF: 402.87 | GBP: 444.31 | RUB: 3.89 | UAH: 9.6

Hogyan tudok állampapírt vásárolni?

A legtöbb lakossági állampapír-típus megvásárlásához nyitni kell egy értékpapír-nyilvántartási számlát. Kivétel ez alól a Postán megvásárolható nyomtatott nyomdai Magyar Állampapír Plusz (tehát a közismert MÁP+ nyomtatott változata), de nem minden esetben az fogja megérni a legjobban (a Kalkulátort használva ez majd látható lesz).

nyomdai Magyar Állampapír Plusz
Fotó: Magyar Posta Zrt.

Számlanyitás hol?

Értékpapír-nyilvántartási számlát a Magyar Államkincstárnál teljesen ingyen lehet nyitni (forgalmazóhelyek), és a számlának a későbbiekben sem lesz költsége (nincs se számlavezetési díj, se átutalási, se vásárlási/eladási). Lehet nyitni valamely banknál is hasonló számlát, de a bankoknál vezetett számlák és a bankoknál vásárolt értékpapírok esetleges költségei nagyon változók. A forgalmazóhelyek teljes listája a Magyar Állampapír oldalán elérhető.

A Magyar Államkincstárnál vezetett számla


Leggyorsabban a Magyar Államkincstárnál lehet megnyitni személyesen, de más módjai is vannak.
  • Postán: lehet nyitni Kincstári számlát a Postán, az állampapír-értékesítéssel is foglalkozó posták listája elérhető a Postakeresőben (Csekkbefizetés, pénzügyi és befektetési szolgáltatások kategóriában a "Befektetési termékek" címkére leszűrve).

  • A Magyar Államkincstárnál személyesen: a Kincstári pontok listája a Magyar Állampapír oldalán érhető el. A számlanyitás nem vesz igénybe sok időt.

  • Online, Ügyfélkapuval: A Magyarország.hu oldalon Pénzügy, azon belül Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpont. Az Ügyfélkapus bejelentkezést követően követni kell a lépéseket, nagyjából 10-15 perc alatt leadható az igény, de a számla jellemzően csak napokkal később lesz aktív (ellentétben a Magyar Államkincstárnál történő személyes ügyintézéssel nyitott számla esetében).

Valamely banknál vezetett számla


Banktól és számlacsomagtól eltérő konstrukciók, a saját bankod tud róla információval szolgálni.

A számlanyitást követően

Miután megvan a számla (akár a Magyar Államkincstárnál, akár valamely banknál), többféleképpen is lehet állampapírokat vásárolni és eladni. Vagy személyesen, az ügyfélszolgálaton, vagy a számlanyitást követően kapott webes felületen keresztül. A Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapír-nyilvántartási számlához tartozó webes felületnek a neve WebKincstár (van hozzá mobilos alkalmazás is MobilKincstár néven), és hasonló egy átlagos netbankhoz, azzal a különbséggel, hogy itt állampapírokat lehet venni és eladni, illetve nyomon lehet követni, hogy melyiknek, hol tart a hozama. A felületen ki kell választani, hogy melyik állampapírból, mennyit szeretnél vásárolni, és vagy átutalod a pénzt a megadott számlaszámra, vagy – ami jobb választás – online kifizeted bankkártyával, ez teljesen díjtalan lesz, hiszen sima bankkártyás vásárlásnak minősül a tranzakció.

A megvásárolt állampapírokat bármikor el lehet adni (meghatározott árfolyamon, az "visszaváltási" díj mértékét a Kalkulátor ki is írja), vagy ha lejárt az utolsó kamatperiódus is, akkor automatikusan felszabadul az összeg, és az összegyűlt hozammal együtt vagy rákerül az értékpapír-nyilvántartási számlára vagy automatikusan átutalják egy előre megadott számlaszámra (beállítható, hogy mi történjen). A tranzakció díjmentes és lakossági vásárlóknak kamatadóval sem kell számolniuk.