Magyar Állampapír Kalkulátor

Minden előre ki van töltve a legvalószínűbb adatokkal, kattints alul a gombra, és látod is, melyik papírral, mennyi lenne a hozamod! Az "Összeg" minden papírra vonatkozik, a "Visszaváltás" mindenre, kivéve a DKJ. Finomhangoláshoz (pl. visszaváltás hónapja) írd át a mezőket. Kérdés esetén írj.

Alapvető állampapír beállítások

Milyen pénznemben?

Magyar Állampapír Plusz

Nem Igen

Prémium Magyar Állampapír

60 hónapos 72 hónapos

(Sorozattól függően az 5 éves akár 6 éves is lehet.)

36 hónapos 44 hónapos

(Sorozattól függően a 3 éves akár ~ 4 éves (44 hó) is lehet.)

Prémium Euró Magyar Állampapír

60 hónapos 72 hónapos

(Sorozattól függően az 5 éves akár 6 éves is lehet.)

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Lejárat dátuma: a konkrét sorozat lejárati dátuma, a DKJ oldalán találod. Eladás dátuma: ha idő előtt adnád el. Hozamszint változása: ha a piaci hozamszint csökken (pl. -1), akkor az eladási hozam nőni fog (ekkor kapsz többet), megadása opcionális, és csak az idő előtti eladásnál van jelentősége, hiszen a végéig megtartva mindenképpen a vételkori árfolyamon veszi vissza az ÁKK.Eladási hozam: a konkrét sorozat eladási hozama, szintén a DKJ oldalán találod.

Hogyan működik a DKJ? A DKJ-n nem kamat-, hanem árfolyamnyereség van: névértéke alatt tudod megvenni, de eredeti névértékén veszik vissza. Pl. 96,5%-os árfolyamon veszel 9650 Ft-ért egy 10 ezer Ft névértékű kötvényt, amit lejártakor 100%-os árfolyamon vesz vissza az ÁKK, tehát nyertél 350 Ft-ot. A DKJ-k futamideje 3 és 12 hónap, de meg lehet venni a már futó sorozatokat is, akár 2 hét lejáratú kötvényt is. Ha a piaci hozamszint csökkenésére játszik valaki (pl. úgy gondolja, hogy megy föl az infláció), akkor megteheti, hogy mindig csak 2-2 hetes kötvényeket vesz újra és újra, mivel előfordulhat, hogy mindig egyel olcsóbban tudja megvenni az aktuálisat, és így mindig egyel nagyobb lesz a hozama.

Idő előtti eladás? El lehet adni lejárta előtt is a DKJ-t, ezért is kell beírni a kalkulátorba a tényleges lejárati dátumot és a (tervezett eladás dátumát). Az viszont (ellentétben a több állampapírral) elég kiszámíthatatlan, hogy milyen kondíciókkal. Ha közben nem változik a hozamszint, akkor részarányosan megkapod a teljes árfolyamnyereséget, ha csökken, akkor még többet is nyerhetsz rajta, mintha megtartanád a végéig, ha viszont nő a piaci hozamszint, akkor akár mínuszba is kerülhetsz. Tehát vagy megtartod végéig, és akkor az "eredeti" kondíciókkal vásárolja vissza tőled a futamidő végén az ÁKK (a kalkulátor az eredmény oldalon forintra pontosan kiírja, hogy mennyi lesz a fix nyereséged), vagy spekulálsz és idő előtt eladod.

Mit írjak a kalkulátorba? A DKJ oldalán (klikk ide) válogathatsz a sorozatok között, a kalkulátorba a választott kötvényhez tartozó Eladási hozamot (EHM) írd, ez az évesített hozammutató. A lejáratának dátumát és az eladás tervezett dátumát is add meg. Ez utóbbit csak akkor, ha lejárata előtt adod el, amúgy üresen hagyhatod. A Hozamszint változása eladáskor rész kitöltése opcionális, csak akkor van jelentősége, ha lejárat előtt adod el. Ilyenkor nem az eredeti Eladási hozamból (EHM) számítódik a nyereséged, hanem attól függően, hogy a piaci hozamszint felfelé vagy lefelé ment (ez több mindentől függ, pl. az inflációtól), az ÁKK által meghatározott vételi nettó árfolyam lehet több és kevesebb is, mint amin vetted a kötvényt. Ha csökken a piaci hozamszint időközben, akkor jól jársz, ha nő, akkor rosszul. Idő előtti eladásnál akár mínuszba is kerülhetsz. Ha a végéig megtartod, akkor az eredeti hozamszinten veszi vissza az ÁKK, nincs rizikója.

Ha érdekel a számítás matematikája, kattints ide.

Miután megnyomod a gombot, az eredmények mobilos nézetben ez alatt, asztali nézetben a jobb oldalon fognak megjelenni. Minden állampapír egy-egy külön boxban, a végén egy összehasonlító-diagrammal. A "nettó nyereség" a leglényegesebb mutató, már le van belőle vonva az esetleges eladási díj is.

Facebook Fontos hírekért, infókért kövess Facebookon!

Alapvető állampapír beállítások

Összeg (forintban vagy euróban)

:

Az az összeg, forintban/euróban megadva, amelyen valamilyen állampapírt vennél. Alapból 1 millió van beírva. Mellette van a kapcsoló, amellyel azt adhatod meg, hogy a beírt összeget forintban, esetleg euróban érted-e. Ha forintban, akkor a háttérben átváltja euróra is, ha euróban, akkor forintra. Ez azért kell, hogy a forintos és az eurós állampapír hozama összehasonlítható legyen. Középárfolyamon vált.

Visszaváltás

:

Ennyi hónapig tervezed megtartani a megvásárolt állampapírokat. A MÁP+ 5 év alatt fut ki. A PMÁP/PEMÁP is eredetileg 5 év (60 hónap) alatt, de ez sorozattól függően akár 6 év (72 hónap) is lehet. A 3 éves PMÁP is lehet 36 vagy 44 hónapos, az 1 éves MÁP 12 hónapos futamidővel kerül kibocsátásra. Bármelyiket, bármikor visszaválthatod (valójában nem visszaváltás történik, hanem az ÁKK által meghatározott árfolyamon visszavásárolja tőled a kibocsátó). Idő előtti visszaváltási díjakat lsd. a visszaváltási díj leírásánál.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)

Visszaváltási díj

:

Jelenleg 0.5% visszaváltási díjat kell fizetned, ha 5 év (60 hónap) előtt, nem az évi egy kamatjuttatási időszakban adod el (lsd. a kamatjuttatási időszak részt). Az idő előtti visszavásárlási árfolyamot nem fixálják, az említett 0.5% időközben változhat.

Kamatjuttatási időszak

:

Kamatjuttatási nap évente egyszer van, az ezt követő 5 munkanap során extra díj nélkül adhatod el idő előtt a MÁP+ papírjaidat (pontosabban a a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon vásárolják vissza tőled). A saját kötvényedre vonatkozó konkrét dátumokat az ÁKK oldalán találod: MAPP (Archívum, azon belül a kötvényszámod, és a dokumentumban vannak a kamatjuttatási napok.)

Prémium Magyar Állampapír és Prémium Euró Magyar Állampapír

Hány hónapos a PMÁP/PEMÁP? 36, 44, 60, 72? A Prémium Magyar Állampapírból alapvetően 3 és 5 éves futamidejű változat létezik (mindkettő eladható idő előtt), a Prémium Euró Magyar Állampapírból csak 5 éves (ez is eladható idő előtt). Viszont, 2022-ben az ÁKK Zrt. elkezdett az 5 éves PMÁP/PEMÁP papírokból 6 év (72 hó) futamidejűeket kibocsátani (ami akár lehet kicsivel több, kicsivel kevesebb, de kb. 6 év), a 3 éves PMÁP-ból pedig majdnem 4 éveseket (44 hónap). Ezeknek ugyanúgy 3, illetve 5 éves állampapír a nevük, de később járnak le. A Kalkulátorban van egy-egy kapcsoló erre, amellyel be lehet állítani, hogy az éppen vásárolni kívánt sorozat hány hónapos. Ezt könnyen ki tudod olvasni az általad vásárolni kívánt papír nyilvános ajánlattételéből. PMÁP-nál itt vannak a nyilvános ajánlattételek: PMÁP, a PEMÁP-nál itt: PEMÁP. A kalkulátorban mindig az éppen aktuális sorozatra vonatkozó van beállítva, tehát valójában nincs is dolgod ezzel.

Visszaváltási díj: A PMÁP és PEMÁP állampapír esetében akkor kell visszaváltási díjat fizetned, ha idő előtt adod el azokat, aki a lejártáig megtartja, annak nem. A mezőkbe az éppen aktuális visszaváltási díj van beírva. A PMÁP/PEMÁP papírokat a Kibocsátó (ÁKK) lejárat előtt technikailag nem váltja vissza, de vételi (visszavásárlási) árfolyamot jegyez rá, amin visszavásárolja. Az állampapír visszaváltási díjat nem fixálják, bármikor változhat. Egy példa: ha az 5 éves PMÁP papírodat 4 év után adod el és a jelenlegi visszaváltási díja 1%, akkor csak a teljes értékének (beleértve a névértéket és az időarányos hozamot) csak a 99%-át kapod meg. Lényegében ez a 99% az a visszavásárlási árfolyam, amit a Kibocsátó meghatározott.

Kamatprémium

:

Az PMÁP/PEMÁP inflációkövető állampapír. Tehát van a mindenkori kamatbázis, amit az előző évi átlagos infláció határoz meg és ezen felül egy fix kamtprémium. A mezőkbe a jelenleg aktuális értékek vannak beírva. Tehát mind a PMÁP, mind a PEMÁP állampapír az előző évi infláció fölött kamatozik, de az eurós PEMÁP-nál az euróövezeti infláció adja a kamatbázist. Példával élve: az 5 éves Prémium Magyar Állmpapír jelenlegi kamatbázisa 5.1%, erre jön rá a 1.5% kamatprémium, tehát most az éves kamata 6.6%.

Jelenlegi kamatbázis

:

A forintos magyar állampapír kamatbázisa a KSH által hivatalosan közzétett előző éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke. Nyilvános ajánlattételek és ismertetések a forgalomba hozatalához: PMAP. Az eurós állampapír (PEMÁP) kamatbázisa az előző naptári év átlagos euróövezeti inflációja. Nyilvános ajánlattételek és ismertetések a forgalomba hozatalához: PEMAP

Infláció

:

Éves átlagos infláció, a KSH minden év elején teszi közzé az előző évre vonatkozó értéket. A későbbi évek mezőibe becsült értékek van írva, hiszen nem lehet tudni, melyik évben, mekkora lesz az infláció, érdemes különböző lehetőségeket kipróbálni. Magas inflációnál általában a Prémium Magyar Állampapír a legjobb, egyébként a Magyar Állampapír Plusz, persze vannak más szempontok is, pl. rövid távra az Egyéves Magyar Állampapír vagy épp a Diszkont Kincstárjegy is jó lehet. Ki kell számolni.

Euróövezeti infláció

:

Ez csak az eurós állampapír esetében érvényes, az előző naptári év átlagos euróövezeti inflációjának becsült mértéke.

Euró árfolyam

:

Az eurós állampapír esetében nemcsak az számít, mennyi a kamat (általában alacsonyabb bármely más állampapírnál), hanem az is, milyen lesz az eladáskor az euró árfolyama. A mezőkbe mindig a pillanatnyi eladási árfolyam van beírva, de az értéket módosíthatod, ha gyengülésre/erősödésre számítasz.