Magyar Állampapír Kalkulátor

Minden előre ki van töltve a legvalószínűbb adatokkal, kattints alul a gombra, és látod is, melyik papírral, mennyi lenne a hozamod! Az "Összeg" minden papírra vonatkozik, a "Visszaváltás" mindenre, kivéve a Diszkont Kincstárjegy (ahhoz külön adatokat kell megadni lentebb, a lila színű dobozban). Az egyes állampapírok finomhangolásához átírhatod a lentebbi mezőket. Ha valami nem érthető, írj.

Alapbeállítások – csak ezek megadása kötelező, minden más opcionális

1. Add meg, mennyiért vásárolnál állampapírt:
2. Add meg, hogy az összeget forintban vagy euróban érted-e:
3. Add meg, hogy hány hónapig tervezed megtartani az állampapírt! Az 1MÁP 12, a BMÁP 36, a 6 éves PMÁP 77, a 4 éves PMÁP 52, a 6 éves PEMÁP pedig 74 hónapos, DE idő előtt is el lehet adni mindegyiket (0,5 – 1% költség):

Magyar Állampapír Plusz

Kamatjuttatási időszakra esik?
Ha azt szertenéd megtudni, hogy a meglévő MÁP+-odat érdemes-e eladnod és mást venned helyette, írd be, hogy mikor volt a kamatozásának kezdőnapja és ha amúgy nem forgatnád át másba, mikor adnád el. Ha nem tudod a kamatozásának kezdőnapját, ezen az oldalon lent, az archívumban ki tudod keresni. Tehát ne azt írd, hogy mikor vetted, hanem hivatalosan melyik napon kezdett kamatozni. Ha az eladás dátumához nem írsz semmit, úgy veszi, hogy kifuttatod a végéig. Ha nem csak azt szeretnéd megtudni, hogy mennyi hozam jönne össze a mai naptól az eladás dátumáig, akkor pipáld be a "Hasonlítsd össze!" négyzetet, és akkor minden állampapír-típusnak annyi hátralévő hónapot állít be, ahány a meglévő MÁP+-odból hátravan a tervezett eladásig. Így láthatod, hogy a hátralévő időszakra megéri-e eladni a MÁP+-t és mást venni helyette. A kapott "nyereség" értékek mind nettó értékek, szóval az idő előtti eladási díjak le vannak belőle vonva. Egyszerűbben fogalmazva: ha a dátumok beírása és a "Hasonlítsd össze!" négyzet bepipálását követően az eredményoldalon a MÁP Plusz dobozban a "Hozam mától a tervezettig" sorban kisebb szám van, mint valamely más állampapír-típusnál a "Nettó nyereség" sorban, akkor megéri a mai napon eladnod a meglévő MÁP+-odat, és a másikat megvenned.

Prémium Magyar Állampapír

Ne írd át! Csak akkor, ha egy új sorozatnak más a futamideje, és nem frissült a kalkulátorban (nem valószínű).

Prémium Euró Magyar Állampapír

Ne írd át! Csak akkor, ha egy új sorozatnak más a futamideje, és nem frissült a kalkulátorban (nem valószínű).

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Kibocsátás: a BMÁP oldalán, az Aktuális nyilvános ajánlattételeknél találod a legújabb Bónusz Magyar Állampapír sorozathoz tartozó fájlt (egy sima PDF, amit le tudsz tölteni és meg tudod nyitni). Abból olvasd ki, hogy mi az adott sorozat kibocsátásának kezdő időpontja. A Kalkulátorba elvileg mindig az aktuális van beírva, de előfordulhat, hogy csak késve kerül be, ezért érdemes megnézni.
Vásárlás dátuma: alapból a mai nap van beírva, ha csak később tervezed megvenni, akkor későbbi dátumot is beírhatsz.
Visszaváltási díj: a Kalkulátorba mindig az aktuális van beírva, ha mégsem, átírhatod.
Kamatprémium: a BMÁP kamata a 3 havonta változó kamatbázisból és egy fix kamatprémiumból tevődik össze. A Kalkulátorba mindig az aktuális van beírva, ha mégsem, átírhatod.


Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Megjegyzés: a Web- és MobilKincstárban a vételit hívják eladási, az eladásit vételi árfolyamnak. Hagyd beírva a 100-at, ha lejáratig megtartod a papírt (ilyenkor 100% jár), csak akkor módosítsd az aktuális árfolyamra, ha idő előtt adnád el.

Lejárat: a konkrét sorozat lejárati dátuma, a DKJ oldalán találod. Ami az ott látható egyes sorozatok legfontosabb mérőszáma, az az "Eladási Hozam (EHM)" oszlopban van, ez az évesített hozamot jelenti, nyilván minél magasabb, annál előnyösebb számodra.
Lejárat/eladás: Az a dátum, amelyen lejár vagy eladod a Diszkont Kincstárjegyedet.
Eladási árfolyam: a konkrét sorozat eladási árfolyama, szintén a fentebb linkelt DKJ oldalán találod. Az "eladás" kicsit megtévesztő, mert neked adja el ilyen árfolyamon az ÁKK. Pl. 96,5%-o árfolyamon 10 ezer Ft DKJ-t 9650 Ft-ért vehetsz meg (így a hozam 350 Ft lesz).
Vételi árfolyam: ha kifuttatod a lejárat napjáig, akkor hagyd ÜRESEN ezt a mezőt, mert 100%-on fogja visszavenni az ÁKK. Csak akkor töltsd ki, ha idő előtt eladnád, akkor pedig a fentebbi DKJ oldalon keresd meg a táblázatban a konkrét értéket.


Hogyan működik a DKJ? A DKJ-n nem kamat-, hanem árfolyamnyereség van: névértéke alatt tudod megvenni, de eredeti névértékén veszik vissza. Pl. 96,5%-os árfolyamon veszel 9650 Ft-ért egy 10 ezer Ft névértékű kötvényt, amit lejártakor 100%-os árfolyamon vesz vissza az ÁKK, tehát nyertél 350 Ft-ot. A DKJ-k futamideje 3, 6 és 12 hónap, de meg lehet venni a már futó sorozatokat is, pl. akár 2 hét lejáratú kötvényt is. Ha a piaci hozamszint csökkenésére játszik valaki (pl. úgy gondolja, hogy megy föl az infláció és az MNB emeli a kamatokat), akkor megteheti, hogy pl. mindig csak 2-2 hetes kötvényeket vesz újra és újra, mivel előfordulhat, hogy mindig egyel olcsóbban tudja megvenni az aktuálisat, és így mindig egyel nagyobb lesz a hozama.


Idő előtti eladás? El lehet adni lejárta előtt is a DKJ-t, ilyenkor nem 100%-on veszi vissza az ÁKK, mintha hagynád kifutni a végéig, hanem az éppen aktuális vételi árfolyamon, ami megtalálsz a fentebb említett DKJ oldal táblázatának megfelelő oszlopában.

Miután megnyomod a gombot, az eredmények mobilos nézetben ez alatt, asztali nézetben a jobb oldalon fognak megjelenni. Minden állampapír egy-egy külön boxban, a végén egy összehasonlító-diagrammal. A "nettó nyereség" a leglényegesebb mutató, már le van belőle vonva az esetleges eladási díj is.

TELJES OLDAL ITT: https://allampapirkalkulator.hu

Állampapír kalkulátor Facebook-oldalFontos hírekért, infókért kövess Facebookon!

Állampapír

Az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-típus, abban az értelemben, hogy az államadósság finanszírozása céljából kerül kibocsátásra (kölcsönadsz a magyar államnak). Ha megtakarításod egy részét állampapírban kamatoztatnád, el kell döntened, mely állampapír a legjobb választás. A kalkulátorba elég beírnod, mennyiért vásárolnál, és a "Hozamok kiszámítása" gombra kattintva láthatod, melyik állampapírral, mennyi lenne a nyereséged.

2019 óta a lakossági állampapírok adómentesek (a DKJ is)!

Hogyan működik a kalkulátor?

Baloldalt, a szürke "Közös beállítások" részben add meg, hány forintért vagy euróért vásárolnál állampapírt, és hány hónapig tartanád meg. A "Hozamok kiszámítása" gombra kattintva látod, mely állampapír, mennyi hozamot termelne. Érdemes különböző összegeket és időtávokat megadni, hogy biztos lehess a választásodban.

Finomhangolni is tudsz, a visszaváltási (idő előtti eladási) díjat, kamatprémiumok mértékét, az inflációs mutatókat, és az euró árfolyamát is módosíthatod, ha nem a jelenleg aktuális értékekkel szeretnél számolni.

Ha valami nem világos, hibát fedeztél fel a kalkulátor működésében, esetleg támogatnád az oldalt (pl. együttműködéssel), itt tudsz üzenni: visszajelzés

Alapvető állampapír beállítások

Összeg (forintban vagy euróban)

:

Az az összeg, forintban/euróban megadva, amelyen valamilyen állampapírt vennél. Alapból 1 millió van beírva. Mellette van a kapcsoló, amellyel azt adhatod meg, hogy a beírt összeget forintban, esetleg euróban érted-e. Ha forintban, akkor a háttérben átváltja euróra is, ha euróban, akkor forintra. Ez azért kell, hogy a forintos és az eurós állampapír hozama összehasonlítható legyen. Középárfolyamon vált.

Visszaváltás

:

Ennyi hónapig tervezed megtartani a megvásárolt állampapírokat. A MÁP+ 5 év alatt fut ki. A PMÁP/PEMÁP is eredetileg 5, illetve 3 év (60 és 36 hónap hónap) alatt, de ez sorozattól függően több is lehet. Az 1 éves MÁP 12 hónapos futamidővel kerül kibocsátásra. Bármelyiket, bármikor visszaválthatod (valójában nem visszaváltás történik, hanem az ÁKK által meghatározott árfolyamon visszavásárolja tőled a kibocsátó). Idő előtti visszaváltási díjakat lsd. a visszaváltási díj leírásánál.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)

Visszaváltási díj

:

Jelenleg 0.5% visszaváltási díjat kell fizetned, ha 5 év (60 hónap) előtt, nem az évi egy kamatjuttatási időszakban adod el (lsd. a kamatjuttatási időszak részt). Az idő előtti visszavásárlási árfolyamot nem fixálják, az említett 0.5% időközben változhat.

Kamatjuttatási időszak

:

Kamatjuttatási nap évente egyszer van, az ezt követő 5 munkanap során extra díj nélkül adhatod el idő előtt a MÁP+ papírjaidat (pontosabban a a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon vásárolják vissza tőled). A saját kötvényedre vonatkozó konkrét dátumokat az ÁKK oldalán találod: MAPP (Archívum, azon belül a kötvényszámod, és a dokumentumban vannak a kamatjuttatási napok.)

Prémium Magyar Állampapír és Prémium Euró Magyar Állampapír

Hány hónapos a PMÁP/PEMÁP? 36, 44, 60, 72, más valami? A Prémium Magyar Állampapírból alapvetően 3 és 5 éves futamidejű változat létezik (mindkettő eladható idő előtt), a Prémium Euró Magyar Állampapírból csak 6 éves (ez is eladható idő előtt). Viszont, 2022-ben az ÁKK Zrt. elkezdett az 5 és 3 éves PMÁP/PEMÁP papírokból hosszabb futamidejűeket kibocsátani. A Kalkulátorban be lehet állítani, hogy az éppen vásárolni kívánt sorozat hány hónapos. Ezt könnyen ki tudod olvasni az általad vásárolni kívánt papír nyilvános ajánlattételéből. PMÁP-nál itt vannak a nyilvános ajánlattételek: PMÁP, a PEMÁP-nál itt: PEMÁP. A kalkulátorban mindig az éppen aktuális sorozatra vonatkozó van beállítva, tehát valójában nincs is dolgod ezzel.

Visszaváltási díj: A PMÁP és PEMÁP állampapír esetében akkor kell visszaváltási díjat fizetned, ha idő előtt adod el azokat, aki a lejártáig megtartja, annak nem. A mezőkbe az éppen aktuális visszaváltási díj van beírva. A PMÁP/PEMÁP papírokat a Kibocsátó (ÁKK) lejárat előtt technikailag nem váltja vissza, de vételi (visszavásárlási) árfolyamot jegyez rá, amin visszavásárolja. Az állampapír visszaváltási díjat nem fixálják, bármikor változhat. Egy példa: ha az 5 éves PMÁP papírodat 4 év után adod el és a jelenlegi visszaváltási díja 1%, akkor az eladott névértéknek csak a 99%-át kapod meg.

Kamatprémium

:

Az PMÁP/PEMÁP inflációkövető állampapír. Tehát van a mindenkori kamatbázis, amit az előző évi átlagos infláció határoz meg és ezen felül egy fix kamtprémium. A mezőkbe a jelenleg aktuális értékek vannak beírva. Tehát mind a PMÁP, mind a PEMÁP állampapír az előző évi infláció fölött kamatozik, de az eurós PEMÁP-nál az euróövezeti infláció adja a kamatbázist. Példával élve: az 6 éves Prémium Magyar Állmpapír jelenlegi kamatbázisa 10.25%, erre jön rá a 1.5% kamatprémium, tehát most az éves kamata 11.75%.

Jelenlegi kamatbázis

:

A forintos magyar állampapír kamatbázisa a KSH által hivatalosan közzétett előző éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke. Nyilvános ajánlattételek és ismertetések a forgalomba hozatalához: PMAP. Az eurós állampapír (PEMÁP) kamatbázisa az előző naptári év átlagos euróövezeti inflációja. Nyilvános ajánlattételek és ismertetések a forgalomba hozatalához: PEMAP

Infláció

:

Éves átlagos infláció, a KSH minden év elején teszi közzé az előző évre vonatkozó értéket. A későbbi évek mezőibe becsült értékek van írva, hiszen nem lehet tudni, melyik évben, mekkora lesz az infláció, érdemes különböző lehetőségeket kipróbálni. Magas inflációnál általában a Prémium Magyar Állampapír a legjobb, egyébként a Magyar Állampapír Plusz, persze vannak más szempontok is, pl. rövid távra az Egyéves Magyar Állampapír vagy épp a Diszkont Kincstárjegy is jó lehet. Ki kell számolni.

Euróövezeti infláció

:

Ez csak az eurós állampapír esetében érvényes, az előző naptári év átlagos euróövezeti inflációjának becsült mértéke.

Euró árfolyam

:

Az eurós állampapír esetében nemcsak az számít, mennyi a kamat (általában alacsonyabb bármely más állampapírnál), hanem az is, milyen lesz az eladáskor az euró árfolyama. A mezőkbe mindig a pillanatnyi eladási árfolyam van beírva, de az értéket módosíthatod, ha gyengülésre/erősödésre számítasz.

Miért ír eladási díjat a kalkulátor? Akkor is, ha a futamidő végéig megtartom a az állampapírt?! Azért, mert a MÁP Plusz állampapír esetében az éves hozam automatikusan tőkévé válik, ezzel szemben a PMÁP/PEMÁP/BMÁP állampapírok hozama nem. Azt fel tudod venni évente, de jobb megoldás, ha mindig egyből veszel rajta újabb állampapírokat (sajnos nem lehet automatizálni). A kalkulátor úgy számol, mintha minden évben befektetnéd az aktuális évi hozamot az éppen vásárolható sorozatba. Emiatt az állampapír lejárata után a kamatokon időközben vásárolt állampapírok nem fognak még lejárni, tehát azokra visszaváltási díjat kell fizetni (vagy hagyod azokat is kifutni, ha nem sürgős).