EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Valószínűleg novemberig lesz Prémium Magyar Állampapír 2033/I - Mi várható utána?

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-10-07 16:56:18]
Legutóbb módosította: admin [2023-10-07 17:22:59]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 18809


Valószínűleg novemberig lesz Prémium Magyar Állampapír 2033/I - Mi várható utána?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) október 11. napjától megemeli a Prémium Magyar Állampapír 2033/I sorozatának értékesíthető mennyiségét 200 milliárd Ft-tal. Az előző cikkemben írtam arról, hogy az eddigi gyakorlat alapján akár már októberben lezárhatja az ÁKK a papír forgalmazását, és vagy megszüntetheti a PMÁP-ot vagy kedvezőtlenebb konstrukcióban érkezhet a következő sorozat. A mostani döntés viszont jó hír lehet azoknak, akik még szeretnének vásárolni PMÁP-ot, hogy a jövő évi nagyon magas, 18% körüli kamatot kihasználhassák.

Elképzelhető, hogy 2023 a PMÁP utolsó éve

A Prémium Magyar Állampapír az elmúlt kb. 2 év során rendkívül népszerű volt, az értékesített mennyisége rekordot döntött a lakossági állampapírok piacán, csak idén január és szeptember között 1300 milliárd Ft-nyi mennyiséggel növekedett a lakossági PMÁP-állomány. Szeptember végén a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 9892 milliárd Ft volt, ebben a lakosság által megvásárolt Diszkont Kincstárjegyek és Magyar Államkötvények nincsenek benne.

A Prémium Magyar Állampapír népszerűsége annak köszönhető, hogy az évente változó kamatbázisa mindig az előző évi átlagos infláción alapul. Ez azt jelenti, hogy az idei 14,75%-os kamatát jövőre 18% körüli kamat fogja követni (Inflációkalkulátor) úgy, hogy jövőre az infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz, hiszen idén február óta nem volt olyan hónap, amikor a havi szintű árváltozás elérte az 1%-ot, és nem látszik a tendencia megváltozása.

Vagyis jövőre masszív, infláció fölötti reálhozamra lehet számítani.

A lakossági állampapír-állomány növekedésnek köszönhetően az ÁKK már szeptember végére elérte az éves lakossági piaci bruttó kibocsátási terv 79%-át. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egymás után két új sorozatnál is csökkentette idén az ÁKK a Prémium Magyar Állampapír kamatprémiumát (amit a kamatbázison felül fizet), illetve a Prémium Euró Magyar Állampapírt márciusban megszüntette, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon mi a terve a meglévő Prémium Magyar Állampapírral.

Az eddigi gyakorlat alapján 1-1 sorozat 2-3 hónapig volt forgalomban, és a jelenlegi, 2033/I PMÁP sorozatot augusztus 2-án bocsátották ki, tehát hamarosan lehetne számítani a lezárására. Mivel az éves kibocsátási tervével az ÁKK kifejezetten jól halad, nincs lépéskényszerben, és akár azt is megteheti, hogy a következő sorozatot akár lényegesen rosszabb kondíciókkal bocsátja ki. Mivel a Prémium Magyar Állampapír húzónév, ezért megszüntetni talán nem fogja, de pl. a kamatbázisa számításának alapját módosíthatja, ahogy azt korábban többször is megtette az eurós prémium papírral.

Meddig lehet még megvásárolni a PMÁP jelenlegi sorozatát?

Az Államadósság Kezelő Központ a 2033/I sorozatból 300 milliárd forintnyi mennyiséget hozott forgalomba augusztus 2-án. Ez mára gyakorlatilag elfogyott, de október 11-től 200 milliárd forinttal megemeli az értékesíthető mennyiséget. Az elmúlt hónap során heti átlagban 25 milliárd forintnyi összegben vásárolt Prémium Magyar Állampapírt hetente a lakosság.

Ha marad ez a tempó, akkor a 200 milliárd forint pont 8 hétig tart ki.

Számolva azzal, hogy a sorozat lezárását megelőző napokban nagyobb mennyiség fogy egy-egy papírból, kb. november utolsó hetében merülhet ki a sorozat.

Ez azt jelenti, hogy decemberben érkezhet valami a 2033/I PMÁP helyére. Ez lehet vagy egy új sorozat, de akár egy teljesen új állampapír is.

Ha lesz új PMÁP-sorozat, mennyi lehet a kamata?

Az optimista forgatókönyv szerint decemberben érkezik egy új sorozat, és mindig decemberben lesz a kamatfordulója. Mivel a PMÁP évente változó kamatbázisa eddig mindig az előző évi átlagos inflációval volt egyenlő, ezért 2023. december és 2024. december között a 2022. évi átlagos infláción alapulhat a kamatbázis, tehát egy újabb évig 14,75% lehet a kamat. Így viszont a nagyon magas, 2023. évi átlagos infláción alapuló kamatbázist csak 2024. decemberében kapná meg, tehát 2024. december és 2025. december között 18% körüli kamata lenne.

A pesszimista (realista?) forgatókönyv szerint az új PMÁP-sorozat első kamatperiódusa nem 12, hanem 13 hónap lenne, amire már volt példa más állampapíroknál. Ez viszont azt jelentené, hogy 2023. december és 2025. január között 14,75% lenne a kamat, viszont, mivel nem lenne kamatforduló 2024-ben, ezért 2025. januárjában már a 2024. évi átlagos infláción alapuló kamatbázist venné fel a papír, ami várhatóan 5-6% lesz. Vagyis a 18%-os kamatidőszak kimaradna.

Természetesen vannak még más forgatókönyvek is, pl. változhat, hogy mi adja a kamatbázist vagy érkezhet valamilyen teljesen új állampapír a PMÁP helyett. Tavaly októberben az ÁKK jelezte, hogy terveznek egy új, 5 éves, fix kamatú konstrukciót, és az is felmerült, hogy a korábban nagyon népszerű Magyar Állampapír Pluszt újítanák meg.

Mi most a jó lépés?

Jelenleg csak annyi biztos, hogy még forgalomban van a 2033/I Prémium Magyar Állampapír, amelynek az idei kamata 14,75%, jövőre pedig 18% lesz, amely rendkívül kedvezőnek mondható. Ilyen jó ajánlat nem lesz újra egyhamar, tehát aki megteheti, annak érdemes lépnie, amíg van rá lehetőség.

További friss cikkek

A Hírek menüpontban rendszeresen hírt adok azokról a friss fejleményekről, amelyek alapvetően meghatározzák az állampapírpiac alakulását, emellett más befektetési lehetőségekről is beszámolok, és pénzügyi ismereteket bővítő cikkekkel is találkozhattok.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a több, mint 9 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning