EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Új szuperállampapír: a trónfosztás elmaradt, pedig itt az új király

Állampapír Friss adatok

Szerző: admin [2024-07-02 15:00:00]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 21880


Új szuperállampapír: a trónfosztás elmaradt, pedig itt az új király

Alig egy hónapja, május 28-án jelentette be az Államadósság Kezelő Központ Zrt., hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) ötéves évfordulója alkalmából megújítja az egykor szuperállampapírnak nevezett konstrukciót. Ez hosszú idő óta az ÁKK egyik legnagyobb dobása volt, és arra lehetett számítani, hogy nagyon komoly összegek fognak vándorolni a megújított állampapírba, és akár ez lehet az "új Prémium Magyar Állampapír" (a mai napig messze a legnagyobb állománnyal a PMÁP rendelkezik). Bár a papír viszonylag népszerű, a trónfosztás elmaradt. Annak ellenére, hogy sok esetben a legjobb választás a megújított Magyar Állampapír Plusz ("szuperállampapír"). A cikkben azt gyűjtöm össze, hogy melyek az előnyei az új MÁP+-nak, miért érdemes sok esetben azt választani, és vajon milyen okok állnak a mögött, hogy sokan mégsem a MÁP+-t választják.

Melyek az új Magyar Állampapír Plusz előnyei?

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) egy rendkívül jól sikerült konstrukció, egyedi jellemzőkkel. Az új konstrukcióról ebben a cikkben írtam részletesen: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

A MÁP+ legújabb, a mai naptól (július 2.) kamatozó sorozatának nyilvános ajánlattétele itt található: Állampapír.hu - Magyar Állampapír Plusz

  • 1. előny: A legnagyobb előnye a szuperállampapírnak, hogy fix, sávos kamatozású. Ez azt jelenti, hogy valaki minél tovább tartja meg, annál magasabb lesz az éves kamata. Ez jelenleg egy zseniális konstrukció, hiszen csökkenő kamatkörnyezetben vagyunk, nemcsak a magyar jegybank csökkenti folyamatosan az irányadó kamatot, hanem az Európai Központi Bank is csökkentett hosszú idő óta először. Ez azt eredményezi, hogy az újabb és újabb állampapír-sorozatok várhatóan egyre alacsonyabb kamattal fognak érkezni. Aki viszont most Magyar Állampapír Pluszba fektet, az garantálja magának az emelkedő hozamot az elkövetkező öt évre. A MÁP+ éves kamata az első évben 6,25%-ról indul, az ötödik évben pedig már 7,25%-ot fizet.

  • 2. előny: A másik nagy előnye, hogy a szerződésben van rögzítve, hogy évente egyszer díjmentesen visszaveszi az ÁKK Zrt. az állampapírt (a kamatfizetési napokat követő 5 munkanapban). Ilyen kitétel nincs a többi állampapír szerződésében, és bár jogszabályi kötelezettség valamennyi állampapír másodpiaci forgalmát biztosítani, díjmenetesen nem lehet idő előtt eladni a többi állampapírt. Ráadásul a nem kamatfizetési időszakban történő idő előtti eladásért is csak 0,5%-os kell fizetni a Kincstárnál, ellentétben a többi állampapírral, ahol 1% ez a díj. Tehát mondhatjuk, hogy ez a "leglikvidebb" állampapír mind közül.

  • 3. előny: Szintén nagy előnye, hogy kamatos kamatozású állampapírról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az évi egy kamatfizetéskor a kifizetett kamat automatikusan visszaforog a tőkébe. Tehát nincs az a jelenség, mint pl. a Prémium Magyar Állampapírnál, hogy a kifizetett kamatot mindig csak az éppen akkor kapható sorozatba lehet beleforgatni (ami csökkenő inflációs környezetben egy alacsonyabb hozamú papírt jelent), hanem a meglévő, már futó állampapír tőkéje (névértéke) fog emelkedni.

  • 4. előny: Mindez azt is jelenti, hogy a Magyar Állampapír Plusz egy az egyben képes kiváltani az időközben megszűntetett Egyéves Magyar Állampapírt, hiszen évente egyszer szerződésben rögzített módon, díjmenetesen el lehet adni részben vagy egészben az állampapírt, tehát nemcsak az éves kamathoz, de akár a teljes tőkéhez is díjmentesen hozzá lehet férni.

  • 5. előny: Plusz egy előny, hogy a postán papír alapon is meg lehet vásárolni, amihez számla sem kell, van, aki ezt a konstrukciót kedveli.

Miért nem sikerült a Magyar Állampapír Plusznak az élre törnie?

A fentiekből látszik, hogy a Magyar Állampapír Plusznak rengeteg előnye van, és szerintem ideális választás egy csökkenő kamatkörnyezetben, amelyben most járunk, és annak is nagyon jó választás, aki rövidebb időtávra fektetne be (hiszen 0-0,5% az idő előtti eladás díja, és szerződésben van rögzítve az évi egy díjmentes eladás). Vagyis valóban egy szuperállampapír.

Mégis, a heti értékesítési számok azt mutatják, hogy a Fix Magyar Állampapír és a Bónusz Magyar Állampapír sokkal népszerűbb az új Magyar Állampapír Plusznál. Ahogy a diagramon is látszik, rendre a Fix Magyar Állampapírból fogy a legtöbb, utána következik a Bónusz Magyar Állampapír, és csak a harmadik helyre tudott becsúszni a Magyar Állampapír Plusz.

Állampapír heti értékesítési mennyiség 2024

Az adatok forrása: Államadósság Kezelő Központ Zrt.

1. lehetséges ok: időtáv

A Magyar Állampapír Kalkulátort azért hoztam létre, hogy valamennyi lakossági állampapír várható hozamát egy felületen össze lehessen hasonlítani egyazon időtávon. Ehhez elég kitölteni a "Hónapok száma" mezőt, majd megnyomni a "Számítás!" gombot, és egymás alatt ki fogja írni, hogy az egyes állampapírokkal mennyi a várható hozam a beállított időtávra.

Vannak olyan időtávok, amikor a Bónusz Magyar Állampapír vagy a Fix Magyar Állampapír jobban megéri, mint a Magyar Állampapír Plusz.

Pl. 3 évre a Fix Magyar Állampapír jobban megéri, mint a Magyar Állampapír Plusz (21,22% a MÁP+ javára, 22,82% a FixMÁP javára). Egy évre viszont már a Magyar Állampapír Plusz éri meg jobban (6,64% hozam a MÁP+ javára, 6,41% a FixMÁP javára).

Vásárlás előtt mindenképp érdemes beírni a Kalkulátorba a hónapszámot, mert akár 1-2 hónap is számíthat, és az sem mindegy, hogy mikor adjuk el a papírokat. A MÁP+ idő előtti eladási költsége 0,5%, de a kamatfizetési napokat követő 5 munkanapban díjtalan, a BMÁP és a FixMÁP idő előtti eladási költsége 1%.

2. lehetséges ok: a kamatfizetés gyakorisága

A Bónusz Magyar Állampapír és a Fix Magyar Állampapír három havonta fizet kamatot, a Magyar Állampapír Plusz csak évente egy alkalommal. Van, akinek szüksége van a három havi kamatfizetésre, esetleg még olyan áron is, hogy az végeredményben alacsonyabb hozamot fog jelenteni, mint amennyit a szuperállampapír hozna.

3. lehetséges ok: a legrosszabb állampapír imidzse

A Magyar Állampapír Pluszt a 2019-es bevezetésekor elnevezték szuperállampapírnak, mivel akkoriban az átlagosan 4,95%-os kamata kiemelkedően magasnak számított (mindössze évi 0-3% volt az éves infláció 2011 ás 2020 között). Ezután jött a Covid19 világjárvány, majd egy, az egész világra kiterjedő gazdasági válság, beköszöntött a recesszió, az árak az egekbe nőttek, és mindezzel párhuzamosan a Prémium Magyar Állampapír és a többi állampapír kamata is rekord szintre emelkedett. A Magyar Állampapír Plusz átlaghozama pedig maradt 4,95%. Így aztán a legtöbben igyekeztek tőle szabadulni, és sikerült elterjeszteni a köztudatban, hogy a szuperállampapír már nem szuperállampapír, és bármi másba érdemesebb befektetni, mint az egykori sztár állampapírba.

Elképzelhető, hogy sokak fejében még mindig ez él, és aki nem követi az állampapírokkal kapcsolatos híradásokat, azok között lehetnek olyanok, akik annak ellenére nem az új Magyar Állampapír Pluszba fektetnek, hogy számukra az érné meg a legjobban. Persze ők vélhetően nem a Magyar Állampapír Kalkulátor olvasói közül kerülnek ki, úgy gondolom, aki itt van, az az átlagnál jóval informáltabb.

Mikor válasszam a Magyar Állampapír Pluszt?

Ahogyan azt az első pontnál leírtam, akkor válaszd a szuperállampapírt, ha a preferált időtávon annak a legmagasabb a hozama. A Magyar Állampapír Kalkulátorral nagyon egyszerűen ki lehet ezt számolni, csak a "Hónapok száma" mezőt kell kitölteni és megnyomni a "Számítás!" gombot. Egymás alatt ki fogja írni, hogy melyik papírral, mennyi lenne a várható hozam.

Kérdésed van?

Látogass el a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalára, az X-re (Twitter), vagy írj e-mailt.

Támogatnál?

Ha támogatnád a munkámat, azt ezen az oldalon megteheted bankkártyával/PayPallal, vagy átutalással az alábbi számlaszámra (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor – 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning