EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Új sorozat érkezik a Bónusz Magyar Állampapírból, nő a kamatprémium!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-11-03 07:06:00]
Legutóbb módosította: admin [2023-11-03 07:19:49]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 28469


Új sorozat érkezik a Bónusz Magyar Állampapírból, nő a kamatprémium!

Az ÁKK friss közleményéből kiderül, hogy az év eleje óta nagyon népszerű 2026/O Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) forgalmazását november 8-án lezárja. Ezzel párhuzamosan egy új sorozatot bocsát ki, amelynek minimálisan emelkedik a kamatprémiuma, amire szükség is van, hiszen a BMÁP kamata már korántsem olyan vonzó, mint korábban. A három havi kamatfizetése miatt viszont a mai napig sokan választják.

A jelenleg vásárolható, 2026/O sorozatot 2023. február 22-én bocsátotta ki az ÁKK. A három havonta változó kamatbázisa az intézményi befektetőknek szervezett Diszkont Kincstárjegy aukciókon kialakult átlaghozamok átlagával egyenlő, amire még rájön 1% kamatprémium. Nagyon leegyszerűsítve: a piaci kamatkörnyezet változásait követi le. Ha magasak a kamatok, magas a BMÁP kamata is. Ez eltér attól, ahogy pl. a Prémium Magyar Állampapír kamata alakul ki, annak a kamatbázisa mindig az előző évi átlagos inflációval egyenlő.

Az új sorozat: BMÁP 2027/N

Az új Bónusz Magyar Állampapír sorozatot, a 2027/N-t az ÁKK 2023. november 9-én bocsátja ki, viszont november 7. 16:00-tól már lehet jegyezni. Aki tervez belőle vásárolni, annak érdemes legkésőbb november 8. 16:00-ig megtenni, mivel addig vásárolható meg 100%-os árfolyamon, tehát nem kell megelőlegezni a felhalmozott kamatot (ebben a cikkben írok arról, hogy ez mit jelent).

Magasabb kamatprémium

Az új sorozat újítása, hogy a kamatbázison felül nem 1%, hanem 1,5% kamatprémiumot fizet, nyilván azért, mert a kamatbázis szintje már nem olyan vonzó, mint korábban. Magának a kamatbázisnak a számítási módja nem változik, továbbra is attól függ, hogy hogyan alakulnak az intézményi befektetőknek szervezett Diszkont Kincstárjegy aukciók.

Az új sorozat induló kamata

Az új sorozat induló éves kamata 9,31% lesz (7,81% kamatbázis + 1,5% kamatprémium). A kamatperiódusok hossza marad 3 hónap, de az első kamatperiódus kicsit hosszabb lesz, 2024. február 26-ig tart. November 9. és február 26. között 110 nap van, erre az időszakra az időarányos kamat 2,82% lesz.

Az új 2027/N Bónusz Magyar Állampapír futamideje a korábbi sorozatokhoz hasonlóan szintén 3 év, és ugyanúgy eladható lesz idő előtt, mint bármely másik állampapír, az idő előtti eladásának költsége a névérték 1%-a lesz. Tehát pl. 100 ezer Ft esetében 1000 Ft. Idő előtti eladásnál a kamatot időarányosan, napra pontosan jóváírják, tehát nem szükséges megvárni a kamatfordulókat.

Megéri-e az új sorozat?

A Bónusz Magyar Állampapír kamata már régóta csökkenő pályán van, és az új sorozat induló kamata (9,31%) is a legnépszerűbb állampapír, a Prémium Magyar Állampapír kamata (14,75%) alatt van. Jövőre, a következő kamatfordulókor (február 26.) várhatóan tovább fog csökkenni a Bónusz Magyar Állampapír kamata, de tegyük hozzá, hogy a kamatbázisát adó Diszkont Kincstárjegy aukciókon az elmúlt pár héten inkább stagnálásról beszélhetünk (sőt, kedden emelkedett is kicsit az átlaghozam). Ami a Bónusz Magyar Állampapír vitathatatlan előnye, hogy három havonta fizet kamatot. Mindenki döntse el, hogy ez számára megéri-e.

Aki nem a Bónusz Magyar Állampapírban, hanem a Prémium Magyar Állampapírban gondolkodik, annak érdemes lépnie a napokban, mivel a jelenleg futó PMÁP-sorozat (2033/I) forgalmazását az ÁKK bármikor lezárhatja, és kérdéses, hogy a következő sorozat ugyanolyan vonzó konstrukcióban érkezik-e (cikk itt).

A Magyar Állampapír Kalkulátor keddtől már az új sorozattal fog számolni!

Ha valamivel kiegészítenétek, írjátok meg Facebookon, a bejegyzés alatt.

A korábbi cikkeim a Hírek menüpontban olvashatók.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning