EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Új állampapír sorozatok! Van, aminek marad, van, aminek csökken a kamata

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-03-26 15:09:19]
Legutóbb módosította: admin [2024-03-29 09:54:12]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8356


Új állampapír sorozatok! Van, aminek marad, van, aminek csökken a kamata

Az ÁKK Zrt. néhány perccel ezelőtt közzétette a Fix Magyar Állampapír és az Egyéves Magyar Állampapír új sorozatainak nyilvános ajánlattételét. A Fix Magyar Állampapír kamata némiképp meglepő módon továbbra is 7% lesz, az Egyéves Magyar Állampapír kamata viszont 6,5%-ról 6%-ra csökken. Eközben megérkezett a jegybank friss döntése is, az irányadó kamatot 8,25%-ra csökkentette.

Új Fix magyar Állampapír sorozat

Az új Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) sorozat a 2027/Q2 sorozatszámot viseli, március 28. 16:00-tól lesz megvásárolható. Nem csökken viszont a kamata, ez némiképp meglepő, viszont aki olyan állampapírba szeretne fektetni, amelynek előre kiszámíthatóan, 3 éven keresztül fixen évi 7% lesz a kamata, annak ez jó hír.

Továbbra is 3 havonta lesz kamatfizetés, tehát minden három hónapban az évi 7% kamat időarányos részét, 1,75%-ot fogja kifizetni az ÁKK. Az első kamatperiódus kicsit hosszabb lesz (július 22-ig tart), tehát 2,12% kamat fog járni az első bő három hónapra.

A 3 havonta kifizetett kamat nem tőkésedik automatikusan, tehát vagy manuálisan kell belőle újabb papírokat vásárolni vagy ki lehet utalni, esetleg készpénzben felvenni.

Új Egyéves Magyar Állampapír sorozat

A március 28. 16:00-tól megvásárolható, K2025/15 sorozatszámot viselő Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 0,5%-kal lesz alacsonyabb, mint a jelenleg kapható sorozaté, vagyis 6%-ra csökken. A lépés várható volt, az Egyéves Magyar Állampapírt az ÁKK mindig is úgy pozícionálta, hogy a rövid futamidőért cserébe az egyik legalacsonyabb hozamú állampapír legyen (~3 éve még csak 2,5% volt a kamata).

Személyes véleményem, hogy megéri inkább hosszabb futamidejű papírt venni, hiszen pl. a FixMÁP is bármikor eladható idő előtt, 1% névérték-veszteséggel. Így egy éves időtávra gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választja az ember, viszont 1 év múlva, ha valaki szeretné továbbra is állampapírban tartani a pénzét, akkor a FixMÁP kamata továbbra is 7% lesz (hiszen 3 év a futamideje), ellenben akkor már várhatóan nem lesz 6%-os 1MÁP.

A Magyar Állampapír Kalkulátor hamarosan már az új sorozatokkal fog számolni! Az oldal mindig kiírja, hogy alapbeállításként melyik sorozattal számol.

Kérdés, megjegyzés

Csatlakozz a 12 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning