EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Tovább nőtt a Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama, jó hír a Bónusz Magyar Állampapírnak!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2022-11-30 11:12:55]
Legutóbb módosította: admin [2022-11-30 11:12:55]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3733


Tovább nőtt a Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama, jó hír a Bónusz Magyar Állampapírnak!

Ez idáig úgy tűnik, nem jön be az a forgatókönyv, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank november 21-én bejelentett lépése negatívan fog hatni már rövid távon is a Bónusz Magyar Állampapír kamatára, mivel mind a november 22-i, mind a november 29-i aukción emelkedett a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama, amelyre a BMÁP kamatbázisa is épül. Arról, hogy pontosan hogyan működik a Bónusz Magyar Állampapír, ezen az oldalon olvashattok.

Az MNB korábbi döntéséről ebben a cikkben írtam, érdemes elolvasni a tisztánlátás végett. Röviden: az MNB 2022. október 17-től 18%-os kamatot ad a bankoknak a nála elhelyezett egynapos betéteikre, azzal a céllal, hogy kiszívja a piacról a likviditást, ezzel ezzel erősítve a forintot és csökkentve az inflációt. A lépés jónak bizonyult, október 17. óta a forint gyengülése megállt és az árfolyam visszaesett a júliusi szintre. Lett viszont egy árnyoldala is a dolognak: a bankok elkezdték kihasználni, hogy az MNB 18%-ot fizet a lekötött pénzük után, és a vállalatoknak, illetve az igazán nagy tőkével rendelkező magánszemélyeknek ők is elkezdtek jóval a piaci kamatszint fölötti kamatokat fizetni (hiszen volt miből). A lakosság nagy részének továbbra is max. 1-2% kamatot fizettek a náluk elhelyezett pénzre. Ez azt eredményezte, hogy a nagybefektetők az állampapírok helyett elkezdték inkább a bankoknál lekötni a pénzüket. A helyzet így visszássá vált, hiszen az MNB (állam) fizette a bankoknak a 18%-os kamatot, akik elszívták a pénzt az állampapíroktól, ami az államháztartási hiány szempontjából nyilván nem kedvező jelenség.

A média kommunikációja alapján sokan arra számítottak, hogy ezzel az MNB kivégzi a Bónusz Magyar Állampapírt, mert a megnövekedő kereslet hozamcsökkenést fog eredményezni. A kommunikáció kicsit szenzációhajhász volt, és emiatt nagyon sokan bosszankodtak, de én már akkor is jeleztem, hogy pánikra nincs ok, az alapkamat továbbra is 13%, nem egyik napról a másikra fog megfeleződni a BMÁP kamatbázisa.

A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama 2022 elején 3,04 százalék volt, 2021 elején 0,31 százalék, 2020 elején pedig 0,01 százalék.

Az elmúlt 5 aukció így alakult:

A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciók átlaghozama 2022-ben

A diagramról leolvasható, hogy jelentős változás nincs az aukciós átlaghozamokban, a 13% körüli értékre állt be, ami az alapkamat szintje.

Emelkedő kereslet

A Diszkont Kincstárjegy aukciókon egyébként valóban látszott a kereslet emelkedése, az ÁKK eleve 5-5 milliárddal növelte a 6, illetve a 3 hónapos DKJ-k meghirdetett mennyiségét. A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy esetében a november 22-i aukcióra meghirdetett 25 milliárd Ft-ra 105 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, és végül az ÁKK megemelt értékesítéssel, 53 milliárd forintot fogadott el. Az egy héttel későbbi, november 29-i aukción a meghirdetett 25 milliárd Ft-ra 41 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, amelyből 31,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. A 6 és a 12 hónapos DKJ-kra is többszörös túlkereslet volt.

Érdemes Bónusz Magyar Állampapírt vásárolni?

A Bónusz Magyar Állampapír kamatának összeomlása nem látszik, az első kamatforduló december 30-án lesz, tehát legkésőbb a december 26-i héten meglátjuk, milyen kamatbázissal robogunk tovább. Fontos tudni, hogy ami a BMÁP előnye, az a hátránya is: mivel gyakran, 3 havonta változik a kamatbázisa, ezért nagyon dinamikusan követi le a piaci viszonyok változásait. Ha emelkedik a kamatkörnyezet, az jó, ha viszont csökken, az rossz a hozam szempontjából. A BMÁP nagy kihívójának tekintett Prémium Magyar Állampapír ebből a szempontból kicsit biztonságosabbnak tűnik, hiszen a 4 éves PMÁP kamata már januártól, a 6 éves PMÁP kamata pedig márciustól fixen 16% körüli értékre várható 12 hónapon keresztül. Ami a nagy kérdés, hogy páréves távlatban az infláció vagy a piaci kamatok fognak-e nagyobb mértékben csökkenni.

Írjátok meg Facebookon, hogy mit gondoltok erről.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning