EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Tovább csökkent az infláció, egyre kiszámíthatóbb a Prémium Magyar Állampapír jövő évi kamata

Infláció Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-08-08 09:45:03]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3301


Tovább csökkent az infláció, egyre kiszámíthatóbb a Prémium Magyar Állampapír jövő évi kamata

Júniushoz képest átlagosan 0,3%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak júliusban, így most már hatodik hónapja nem éri el az havi infláció az 1%-ot, májusban 0,4%-os defláció is volt (csökkentek az árak). Mindez azt jelenti, hogy 2022. júliusához képest 2023. júliusában 17,6%-kal voltak magasabbak az árak, de ahogy arra az Inflációkalkulátor is rávilágít, borítékolva van, hogy az éves infláció decemberre már csak 7% körül lesz.

Az infláció mértéke megfelel az Inflációkalkulátor által számított adatnak. Ha vetünk egy pillantást az Inflációkalkulátorra, láthatjuk, hogy a Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre 18% körül várható (a jövő évi kamatbázisát az idei évi átlagos infláció adja), ez persze még függ az év hátralévő részében tapasztalható havi inflációs értékektől és attól, hogy konkrétan melyik Prémium Magyar Állampapír sorozatról beszélünk, hiszen nem mindegyiknek ugyanannyi a kamatprémiuma.

A legújabb, most kapható PMÁP-ról ebben a cikkben írtam.

Ha megvizsgáljuk az infláció összetételét, azt látjuk, hogy a ruházkodási cikkek ára 1,4%-kal, az élelmiszerek ára 0,9%-kal, a tartós fogyasztási cikkek ára 0,5%-kal csökkent. Ezzel szemben a szolgáltatások 1,7%-kal, az üzemanyagok és háztartási energia 1,1-1,1% drágultak.

Az élelmiszerek árának emelkedése tehát megállt és még kicsit csökkent is, ami jó hír, hiszen éves szinten messze az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben.

Az infláció szintje normalizálódik, a drasztikus áremelkedés tavaly lezajlott. Arról, hogy ez hogyan hat az állampapírokra, és jelenleg melyeket érdemes megvásárolni, ebben a cikkben írtam. Továbbá, érdemes vetni egy pillantást a zöld kötvényekre is, amelyek ismét megvásárolhatók.

Kérdésed van?

Ahogy eddig, most is szívesen válaszolok a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán vagy a Twitteren, de e-mailen is elérhető vagyok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning