EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Teljesen átalakul az állampapírpiac - ezt tudjuk eddig

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-12-01 21:37:08]
Legutóbb módosította: admin [2023-12-02 08:17:51]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 6268


Teljesen átalakul az állampapírpiac - ezt tudjuk eddig

Már tavaly decemberben belengette az ÁKK az új állampapírok érkezését, és most végre konkrétumok is kiderültek, mind a konstrukciókkal, mind a bevezetésükkel kapcsolatban. Bár a nevükben nem, de lényegében megszűnik jelenlegi formájában a Bónusz Magyar Állampapír és a Magyar Állampapír Plusz, az Egyéves Magyar Állampapír pedig nevében sem marad meg. Érkezik viszont egy új, fix kamatozású, 3 éves állampapír: a FIXMÁP.

Mi szűnik meg, mi változik?

Bár részleteiben még nem ismerjük egyik új papírt sem, pl. nem tudjuk, hogy mennyi lesz a kamatuk, de már körvonalazódnak.

Bónusz Magyar Állampapír - hűségprémiummal

A nevét – amely már marketingértékkel bír – ugyan megtartja a 2024. januárjában érkező átdolgozott papír, de a konstrukciót immár másodjára fogják újraalkotni. Marad 5 éves, de hűségprémiumot fog fizetni, tehát várhatóan minél tovább megtartja valaki, annál magasabb lesz a kamatprémiuma. Azt nem tudjuk, hogy a kamatbázisát hogyan fogják kiszámolni, de ha a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek átlaghozamára épül (mint jelenleg), akkor csak abban az esetben lesz jó választás, ha évről évre jelentős mértékben emelkedik a hűségprémiuma, hiszen a Diszkont Kincstárjegyek átlaghozama folyamatosan csökken.

Tippem a kamatozására: DKJ-aukciók átlaghozamán alapuló kamatbázis (januártól decemberig 7%-ról 4%-ra csökkenve), erre 0,25%-tól 2%-ig emelkedő kamatprémium.

FIXMÁP - 3 éves, fix kamatozású állampapír

Szintén 2024. januárjában érkezni fog egy 3 év futamidejű, fix kamatozású állampapír. Ez azoknak lesz jó, akik nem szeretnének foglalkozni a kamatok változásával, hanem abban a pillanatban tudni szeretnék, hogy 3 év múlva mennyi hozamuk lesz, amikor megvásárolják az állampapírt.

Tippem a kamatozására: évi 5,5%, 3 éven keresztül.

Magyar Állampapír Plusz - az új egy éves állampapír

A 2024. júniusában (a papír 5. születésnapján) érkező új Magyar Állampapír Pluszt a jövőben egyéves állampapírként fogják kezelni, de ötéves futamidővel. Pontosan nem látni, hogy ez mit jelent, de valószínűleg azt, hogy évente változni fog a kamata, és évente egyszer veszteség nélkül eladható lesz, mint a jelenlegi Magyar Állampapír Plusz. A PMÁP-nál szigorúbb értékesítési korlátai lesznek, tehát egy ember, egy forgalmazónál kevesebb, mint 25 millió Ft értékben fog tudni vásárolni belőle. Sejtésem szerint azért, mert az akkori kamatkörnyezethez képest jó lesz az induló kamata, de később nagyon lecsökken, és nem szeretné az ÁKK, hogy a nagyobb befektetők milliárdokat tegyenek bele az első évben, később pedig azzal a lendülettel ki is vegyék.

Tippem a kamatozására: 7%-os induló, az 5 év végére 3,5%-ra csökkenő kamattal.

A tippek valóban csak tippek, ti mit mondanátok, hogyan fognak kinézni pontosan a konstrukciók, és milyen kamatokat fogunk látni? Csatlakozz a több, mint 10 ezer követő táborához Facebookon, és írd meg a cikkhez tartozó bejegyzés alatt! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning