EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Problémás állampapír: nem kaptam kamatot, nem tudom eladni, alacsony a piaci érték

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2024-02-19 18:22:54]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-19 21:22:33]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 6965


Problémás állampapír: nem kaptam kamatot, nem tudom eladni, alacsony a piaci érték

Az állampapírokba sokan, sok pénz fektettek. A befektetés népszerűségének két fő oka van: az egyik legalacsonyabb kockázatú befektetési lehetőség, valamint nagyon jó a hozama. Érthető módon, mindenki szeretné biztonságban tartani a befektetését, ám időnként még a legfelkészültebb befektetőt is meg tudja riasztani, ha azt látja, hogy az állampapírjainak egyszer csak lecsökkent a Web- vagy MobilKincstárban a piaci értéke, nem kapta meg az elvileg kifizetett kamatot vagy nem tudja idő előtt eladni a papírjait. Sőt, főként a felkészült, tájékoztott befektetőket tudja megriasztani, hiszen az, aki csak megvásárolja az állampapírjait, de nem követi nyomon azok hozamának alakulását, valószínűleg nem fog felfigyelni ezekre a szokatlan jelenségekre. Az a helyzet, hogy ez mind valós, és rendszeresen előforduló jelenség. A jó hír viszont az, hogy ez mind a normál működés része, minden okkal történik. Akkor lenne gond, ha valaki nem tapasztalná ezeket a jelenségeket, mert az azt jelentené, hogy valami hiba csúszott a rendszerbe.

A következőkben azokat a jelenségeket veszem sorra, amelyek a leggyakrabban keltenek riadalmat, és igyekszem mindegyikre választ adni.

Nem kaptam meg a kamatot

Kamatfizetési napokon gyakran kapok üzeneteket, amelyek arról szólnak, hogy nem érkezett meg a várt kamat. Teljesen jogos a kérdés és az aggodalom, hiszen a kamatfizetés időpontja előre kiszámítható. Ha az van egy állampapír-sorozat hirdetményében, hogy pl. február 20. a kamatforduló, akkor a kamatot február 19. 16:00-ra várhatjuk, mivel a Magyar Államkincstárnál az értéknap-váltás hétfőtől csütörtökig 16:00-kor, pénteken 14:00-kor, áthelyezett munkanapon 12:00-kor van. Ha hétfőre esne a kamatforduló, akkor már péntek 14:00-kor számítani lehetne a kamatfizetésre, ha szombatra, akkor is. Ennek a cikknek a megírását pont az inspirálta, hogy február 19-én sokan kérdezték tőlem, hogy a február 20-án forduló 2030/I PMÁP-juk kamatát miért nem kapták már meg, hiszen már elmúlt 16:00. Nos, a válasz tömör lesz: van egy kis átfutási idő, meg fog jelenni néhány órán belül. Kamat nem fog elveszni, ez nem történhet meg. Aki a kincstári pénzszámlára kérte, annak várhatóan még aznap, aki banki átutalással kérte, annak másnap, mivel a Kincstár nincs az Azonnali Fizetési Rendszerben (AFR). Néha a pénz már rajta van a számlán, de az sms csak másnap érkezik meg.

Nem tudom eladni az állampapírt

Az állampapírokat bármikor el lehet adni, kivéve a kamatfordulót/lejáratot megelőző 2 munkanapban, ugyanis ilyenkor a Kincstár nem jegyez rájuk árolyamot. Tehát pánikra nincs ok, csak erre kell odafigyelni. A Magyar Államkincstárnál a Magyar Állampapír Plusz kivételével az összes állampapír idő előtti eladásának költsége 1%, a Magyar Állampapír Plusz költsége csak 0,5% (a kamatfordulót követő 5 munkanapban 0%). Idő előtti eladásnál csak a névértékből ("tőkéből") jön le a költség, a kamatot pedig napra pontosan, időarányosan jóváírják. A Diszkont Kincstárjegyre és Magyar Államkötvényre a leírtak nem vonatkoznak, azok intézményi állampapírok, a vételi és eladási árfolyam közötti különbség (a spread) a piaci viszonyoknak megfelelően dinamikusan változik, de eladni ezeket sem lehet a kamatfordulót/lejáratot megelőző 2 munkanapban.

Alacsonyabb a piaci érték, mint kellene

Aki vásárol állampapírt és megnézni a Web- vagy MobilKincstárban a piaci értéket, megfigyelheti, hogy rögtön alacsonyabb az érték, mint kellene. Azt is észrevehet, hogy pont 1%-kal, tehát az idő előtti eladás költségével alacsonyabb. Ennek megértéséhez azt kell átlátni, hogy mit jelent az ott feltüntett piaci érték. Semmiképpen sem azt, hogy mennyi állampapírunk van. Az egy virtuális érték, azt mutatja meg, hogy jelen pillanatban mennyiért tudnánk eladni névértékestől, felhalmozott kamatosról az állampapírt. Mivel tudjuk, hogy az idő előtti eladásnak van 1% költsége, így már az is érthető, hogy miért mutat 1%-kal kevesebbet a sor. Tehát ez nem azt jelenti, hogy levont 1%-kot a Kincstár (vagy a bank, ha ott vettük), az csak egy virtuális érték. Ennek megfelelően a névérték 100%-a kamatozik, nem csak a 99%-a.

Még egy kis adalék: ha valakinek van eurós állampapírja, akkor a "piaci érték összesen" sor, amely forintban van megada, az EUR/HUF árfolyamváltozása miatt is ingadozik. A felület pesze mutatja külön a forintos és külön az eurós papírok piaci értékét is.

Hamarosan lesz egy ingyenes, online előadás az állampapírokról (mi várható, mibe érdemes fektetni), jó szívvel ajánlom: Állampapírok és pénzügyek 2024-ben - online előadás!

Kimaradt valami?

Ha még eszetekbe jut olyan jelenség, amelyről érdemes lenne írnom, kérlek, írjátok meg Facebookon, a bejegyzésnél.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning