EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Pénzügyi tudatosság nélkül pénzt veszítesz - hogyan bánj a pénzzel, mibe fektess?

Gazdaság Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-08-25 15:59:30]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-05 21:11:17]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 12505


Pénzügyi tudatosság nélkül pénzt veszítesz - hogyan bánj a pénzzel, mibe fektess?

Kellő pénzügyi ismeretek nélkül egész életedben pénzt veszítesz. Ha nem a megfelelő pénzügyi termékeket használod, ha nem, vagy nem a megfelelő módon fektetsz be, ha nem jól gazdálkodsz a pénzeddel, akkor pénzt veszítesz. Ráadásul, kellő pénzügyi ismeretek hiányában az élet más területein is hátrányba kerülsz, legyen az egy hivatalos ügyintézés, a munkahelyed vagy éppen egy hitelfelvétel. Ha nem rendelkezel a megfelelő ismeretekkel, nem ismered a fogalmakat, akkor sokkal könnyebben megvezethető leszel az olyan alapvető élethelyzetek során is, mint egy bankszámla megnyitása vagy egy állampapír megvásárlása.

A Magyar Állampapír Kalkulátor elsődleges funkciója, hogy közérthető módon, néhány kattintással kiszámíthatóvá és összehasonlíthatóvá tegye valamennyi lakossági állampapír adott időtávon várható kamatát, esetleges költségeit. A Kalkulátor köré szerveződő cikkek fókusza elsősorban az állampapírokon, az azokkal kapcsolatos fejleményeken van, de emellett a kezdetektől igyekszem olyan pénzügyi ismereteket is átadni, amelyek elengedhetetlenek a tudatos döntéshozatalhoz és a kötvények működésének megértéséhez.

Amennyiben igény van rá, a jövőben olyan cikkek is megjelenhetnek az oldalon, amelyek nem, vagy csak lazán kapcsolódnak az állampapírokhoz, ellenben olyan pénzügyi ismereteket adnak át, amelyek segítségül szolgálhatnak a pénzügyi boldoguláshoz. Pl. pénzügyi alapfogalmak, az állampapíron kívüli befektetési eszközök, hitelekkel kapcsolatos ismeretek, kamatszámítás stb.

A magyarok pénzügyi tudatossága

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) évek óta vizsgálja 26 országban a lakosság pénzügyi tudatosságának szintjét. Nemcsak a pénzügyi ismereteiket, hanem azok gyakorlati alkalmazását is. A három fő vizsgálat terület a pénzügyi kérdésekben való tájékozottság (pl. mi a különbség egy kötvény és egy részvény között), a pénzügyek kezelése (pl. spórolás, pénzmozgások figyelemmel követése), illetve pénzügyi tervezés, azaz a hosszú távú célok tervezése és megvalósítása.

A rossz hír, hogy a magyarok a komplex mérésen a világátlag alatt vannak, de öröm az ürömben, hogy a világátlag is borzalmas. A 60 pontból mindössze 12,3 pontot sikerült szereznünk, a világátlag 12,7 pont. Az OECD országok átlaga 13 pont. Magyarország a felmérés szerint a 14. helyen áll pénzügyi tudatosság tekintetében. A felmérés szerint a magyar lakosság 25%-a rendelkezett 2020-ban pénzügyi költségvetéssel, a megtakarítási hajlandóság 51%, és érdekesség, hogy a világátlaggal ellentétben Magyarországon a nők pénzügyi tudatossága erősebb.

A világátlaghoz képest nem állunk tehát rosszul, de nagyon rossz a lakosság pénzügyi tudatossága, nagyon alacsony szintű pénzügyi ismerettel rendelkezünk. A felmérés összefoglaló tanulmánya itt érhető el.

Az 50-30-20 szabály

A megfelelő pénzügyi tudatosság és az ahhoz szükséges pénzügyi ismeretek elérése nem egylépcsős feladat. Gondolatébresztőnek az 50-30-20 szabályról írnék néhány sort, amely egy régi alapszabály, és biztosan sokan ismeritek is. Vannak persze más megközelítések is, de az 50-30-20 szabály az, amely a legtöbb ember életében alkalmazható, és ha valaki megpróbálja követni, az nem válik a kárára.

A szabály azt adja meg, hogy a háztartás teljes bevételét milyen arányban érdemes az egyes kiadástípusok között megosztanod ahhoz, hogy ne legyenek folytonos anyagi nehézségeid, legyen tartalékod és idős korodra se kelljen nélkülöznöd. A szabály nem határozza meg, hogy ehhez mennyi bevétel kell társuljon, és az sem probléma, ha kismértékben elcsúsznak az arányok, de ha lehetőségeidhez mérten próbálod tartani, az sokat segíthet a pénzügyi helyzeteden.

  • 50% a havi fix kiadásod, ideértve a rezsit, a bevásárlást (ami itt az alapvető szükségleteket - pl. élelmiszer - jelenti), lakásbérlést, hiteltörlesztéseket, biztosításokat, az autófenntartás költségeit stb.
  • 30% a változó kiadásod mint a ruházkodás, nyaralás, szórakozás, bevásárlás (az alapvető szükségletek felül), fodrász, tönkrement mosógép cseréje és minden más, előre pontosan nem megadható költség.
  • 20% a megtakarításod, az anyagi boldogulásodhoz szükséges havonta befektetendő összeg, ideértve pl. a nyugdíj-megtakarítást és a hiteleid előtörlesztését is.

50-30-20 szabály

Amennyiben a lehetőségeid engedik, a 20 százalékot bővítheted is (ha pl. gyűjtesz valamire vagy korai nyugdíjat tervezel), viszont az 50 és a 30 százalékot nem célszerű feljebb tornázni.

A 50-30-20 szabály abban is segít, hogy lásd, mennyivel élsz anyagi lehetőségeid felett. Ha nem férsz bele az 50 százalékba, az azt jelenti, hogy túl nagy házad van, túl drága autód, túl drága előfizetéseid stb. Ha nem férsz bele a 30 százalékba, az azt jelenti, hogy anyagi lehetőséged felett költesz a mindennapokban. Ha nincs 20 százalék megtakarításod, az folytonos anyagi nehézségekhez fog vezetni most és a jövőben is.

Érdemes tehát számot vetni és átgondolni, hogy miképp alakíthatod úgy a kiadásaidat, hogy az a lehető legközelebb álljon az 50-30-20 szabályhoz.

Készítettem egy Excel táblázatot, amelyet használhattok kiindulásként a személyes pénzügyi tervezéséhez: letöltés

 

A pénzügy ismeretek szerencsére fejleszthetők. Egy leendő cikksorozat kezdéséhez az alábbiakban olyan forrásokat ajánlok, amelyek valóban jók, közérthetőek és könnyen használhatók.

 

Online alapozó tréning

Szendrei Ádámmal már egy ideje jó kapcsolatot ápolunk, mivel hasonló küldetéstudattal rendelkezünk: pénzügyi ismeretek és pénzügyi tudatosság fejlesztése. Ádám pénzügyi képzéseket tart és tananyagokat fejleszt.

Nemrég azzal keresett meg, hogy népszerűsíteném-e a 2 hét múlva induló online pénzügyi alapzó tréningjét. Szívesen igent mondtam az együttműködésre, mivel kettőnk tevékenysége nagyon hasonló, csak ő ezt intézményesítettebb keretek között végzi.

Az online pénzügyi alapozó tréning egy 3,5 órás élő, online tanfolyam 2023. szeptember 9-én (szombat), és a részvételért Ádám 3990 Ft-ot kér.


Ha valaki szeretné megalapozni vagy elmélyíteni pénzügyi ismereteit, és belekóstolni a befektetési stratégiák vagy a nyugdíjmegtakarítás kérdéskörébe, akkor jó szívvel ajánlom a tréninget. Úgy gondolom, hogy önmagunk képzésénél nincs jobban megtérülő befektetés.

Itt lehet regisztrálni a képzésre: regisztráció

Ádámnak vannak ingyenes októanyagai is (klikk), és sok egyéb mellett masszív, egy-egy nagyobb témakört lefedő tudásanyagai is pl. a befektetésekről (klikk). Ajánlom a weboldalának és az elérhető oktatóanyagainak a tanulmányozását.

Könyvek

Valaki tanfolyamokon, valaki pénzügyi blogokon, valaki könyvekből tudja leghatékonyabban fejleszteni pénzügyi ismereteit. Az alábbiakban olyan könyveket ajánlok, amelyeket én magam is jónak tartok, néhányat alapirodalomként tartanak számon.

A könyvek többsége könyvtárból is beszerezhető, ha nincs meg a helyi könyvtárban, akkor könyvtárközi kölcsönzéssel is át tudjátok kérni.

Videók

Pénzügyi blogok

Gazdasági híroldalak

Ha tudsz még hasznos, jól használható forrásokról, írd meg Facebookon a bejegyzés alatt, hogy kiegészíthessem a listát.

Legyenek még ilyen jellegű cikkek?

Ha hasznosnak találnád, írd meg Facebookon, és persze ahogy eddig, most is szívesen válaszolok a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán vagy a Twitteren (az új neve X), de e-mailen is elérhető vagyok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning