EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Óriási kereslet a prémium állampapírra, csökkenő kereslet, de hozamemelkedés a Diszkont Kincstárjegy-aukción!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-01-31 14:39:42]
Legutóbb módosította: admin [2023-01-31 14:54:33]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4712


Óriási kereslet a prémium állampapírra, csökkenő kereslet, de hozamemelkedés a Diszkont Kincstárjegy-aukción!

Több dolog is történt hétfő délelőtt: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétette az előző heti lakossági állampapírok értékesítési adatait, valamint lezajlott az újabb 3 hónapos lejáratú Diszkont Kincstárjegy-aukció, ami lakossági befektetőként a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) szempontjából lényeges. Érdekes folyamatokat látunk.

Prémium Magyar Állampapír

Ahogy arról már múlt héten is írtam, elképesztő a kereslet az új Prémium Magyar Állampapír sorozatokra. A 4 év futamidejű 2027/K éves kamata 15,25% lett, a 2030/I éves kamata 16%. Így jelenleg valószínűleg nincs magasabb hozamú lakossági befektetési eszköz a magyar piacon. Ez meglátszik a keresleten is. Január 3. hetében (január 16-20.) a szokásos kb. 50 milliárd Ft-nyi értékesített Prémium Magyar Állampapír helyett 156,1 milliárd Ft-ot értékesített az ÁKK úgy, hogy az új sorozat csak január 19-től volt megvásárolható, tehát lényegében két nap alatt 100 milliárd Ft-tal több PMÁP fogyott el.

Múlt héten ennél is nagyobb volt a kereslet, csak a Prémium Magyar Állampapírokból 175,1 milliárd Ft-nyit vásárolt a lakosság, ez két hét alatt összesen 331,2 Ft-ot jelent, és ehhez jön még hozzá további 90,8 milliárd Ft-nyi lakossági állampapír, amelyben a másodpiacról vásárolható Diszkont Kincstárjegyek és Magyar Államkötvények nincsenek benne.

Természetesen, sokan el is adták meglévő állampapírjaikat, tehát ez nem mind újonnan megjelenő pénzösszeg, februárban az is ki fog derülni, hogy mennyi ebből a teljesen új befektetés. Az új Állampapírcsere-kalkulátor segítséget nyújthat annak eldöntéséhez, hogy melyik állampapírt érdemes lecserélni, és melyiket nem.

A többi lakossági állampapír kereslete így alakult múlt héten:

  • Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP): 10,0 milliárd Ft
  • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz): 0,1 milliárd Ft
  • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP): 16,1 milliárd Ft
  • nyomdai Magyar Állampapír Plusz (nyomdai MÁP Plusz) 0,0 milliárd Ft
  • Kincstári Takarékjegy (KTJ): 15,3  milliárd Ft

Diszkont Kincstárjegy-aukció

A Bónusz Magyar Állampapír szempontjából érdemes nyomon követni, hogyan alakulnak a DKJ-aukciók, mivel az ezeken kialakult átlaghozamok átlaga adja a BMÁP három havonta változó kamatbázisának alapját. 2023. január 31-én a 3 hónapos lejáratú, D230510 kódszámú sorozatból az ÁKK Zrt. 25 milliárd forint névértékű papírt kínált az elsődleges forgalmazóknak. A kereslet ezúttal is meghaladta a kínálatot (30,41 milliárd Ft), viszont jócskán alulmúlta az elmúlt hetekben megszokott mennyiséget. Múlt héten 70,96 milliárd Ft-ot, előtte 49,58 milliárd Ft-ot, még előtte 53,82 milliárd Ft-ot nyújtottak be.

Ennek ellenére az aukciós átlaghozam 0,27%-kal emelkedett az előző héthez képest, 14,21% lett. Jövő héten meglátjuk, hogy csak egyszeri visszaesésről beszélünk a keresletben, vagy megváltozik a trend, és hamarosan elkezd csökkenni az átlaghozam, és vele együtt a Bónusz Magyar Állampapír kamata is.

Ha segítségre van szükségetek akár a választáshoz, akár a vásárlás folyamatához, várunk a Facebook-oldalon, vagy kereshettek e-mailben is.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning