EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Nagyon jó kamatokkal indul a SZÉF lehetőség Lightyearen!

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-05-22 08:30:00]
Legutóbb módosította: admin [2024-06-05 10:43:47]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 11634


Nagyon jó kamatokkal indul a SZÉF lehetőség Lightyearen!

Lightyear a mai napon (május 22.) egy új befektetési konstrukcióval rukkolt elő, ezzel nagyot egyszerűsítve a rövid távú (akár 1 napos) befektetési lehetőségeken. Lényegében fogták az úgynevezett pénzpiaci alapokat (MMF), amelyekbe eddig is be lehetett fektetni, és köré raktak egy olyan funkcionalitást, amely sokkal egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi ezt a típusú befektetést, ráadásul TBSZ számlán is elérhető, ami a Lightyearen belül adókedvezményt vagy adómentességet nyújt.

Az új lehetőség a Portfólió fülön belül érhető el a Megtakarítás sorban.

A Lightyear az új lehetőséget "Széf"-nek nevezi, utalva arra, hogy ebbe a virtuális széfbe bármikor elhelyezhetsz pénzt, amit nem kell hosszú időre lekötnöd, bármikor kiveheted a pénzedet a Széfből. A hozzá tartozó időarányos kamatot automatikusan jóváírják a hónap elején. A Széfbe ráadásul nem forintot fizetsz be, hanem dollárt, eurót vagy angol fontot, tehát az árfolyamkockázatot is csökkented.

A valuták között a Lightyearen belül lehet váltani, ennek van némi költsége (0,35%), de a Beállítások –> Promóciók menüpontban a MAGYALLFX kódot megadva 1 millió Ft összegig (vagy ezzel egyenértékű más valutáig) díjmentesen tudsz pénzt váltani (az aktiválást követő 90 napig). Ha nincs szükséged a díjmentes pénzváltásra, akkor a MAGYALL kódot is használhatod, azért 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben kapsz ajándékba bármely választott részvényből. A két kód közül bármelyiket is választod, csak akkor fog működni, ha más promóciós kódot még nem használtál korábban, és elhelyeztél a számládon legalább 19 ezer Ft-ot. Ha ez megtörtént, ugyanott, a Promóciók menüpontban tudod begyűjteni a bónuszt.

Hogy kell használni az új, Széf funkciót?

A funkció május 22-től elérhető mobilon és a webes felületen is, én most a mobilos felület használatát mutatom meg, de nagyjából ugyanúgy működik a webes felület is.

  1. Első lépésként el kell helyezned a pénzt a Lightyear számládon, amit kamatoztatni szeretnél. Ezt a Portfólió menüpontban, a Befizetés gombra kattintva tudod megtenni. Átutalással, bankkártyával vagy Google/Apple Pay-jel.

  2. Második lépésként a Portfólió fülön belül kattints a Megtakarítás sorra.

  3. A megjelenő felületen tudsz pénzt behelyezni a Széfbe a Lightyear számládról (Pénz befizetése gomb).

  4. Ugyanezen a felületen ki tudod választani, hogy milyen valutában szeretnéd kamatoztatni a pénzedet. Az euróra 3,83% (APY) jelenleg az évesített kamat, az angol fontra 5,19% (APY), a dollárra 5,38% (APY). Én a dollárt választanám, de mindegyik valutára nagyon jó kamatot fizetnek, pl. az euró 3,83%-a (APY) lehet, hogy kevésnek tűnik, de vegyük hozzá, hogy az EU-n belül pl. az eurós állampapírok hozama ennél jellemzően alacsonyabb, és itt nincs idő előtti eladási költség sem, ami az állampapíroknál jellemzően van. Ráadásul ezekből a kamatokból már előre le van vonva az alapkezelő (BlackRock) 0,1%-os és a Lightyear 0,15%-os díja is, tehát már nem kell ezekkel a költségekkel számolni.

Bármelyik lehetőséget választod, bármikor kiveheted a pénzedet, az addigi kamattal együtt. Ha nem veszed ki, akkor naponta látod, ahogy gyűlik a kamat, és havonta egyszer automatikusan kifizetik neked. (Később lesz egy olyan lehetőség is, hogy automatikusan visszaforgathatod a Széfbe, így kamatos kamatot elérve.)

Lightyear Széf Vault

Milyen jellemzői vannak a Lightyear Széfnek?

  • Azonnali kivétel: bármikor dönthetsz úgy, hogy kiveszed a Széfből a pénzedet. Az összeg max. 24 órán belül visszakerül a Lightyear számládra, de munkaidőben jellemzően azonnal megtörténik. Nincs külön díja a kivételnek. A kivett összeghez tartozó időarányos kamatot automatikusan jóváírják a hónap elején. Megjegyzés: ha nem a sima Lightyear számládon, hanem az azon belül megnyitott TBSZ (Tartós Befektetési Számla) számládon belül használod a Széfet, majd a kivétel után a pénzedet ki is utalod a TBSZ-ből, akkor az a TBSZ számla megszűnésével jár. Arról, hogy mi az a TBSZ, már írtam több cikket is, pl. ezt.

  • Naponta termelődik a kamat: minden nap az éves kamat 1/365 része tevődik rá a Széfben tárolt összegre, és havonta egyszer automatikusan kifizetik az addigit.

  • Változó kamatláb: a Lightyear Széf évesített kamatai a központi bankok egynapos kamatlábát követik, tehát a mostani éves kamatok akár naponta ingadozhatnak bármely irányba (mindenképpen a pozitív tartományban maradnak).

  • Nincs minimum vagy maximum összeg: bármekkora összeget elhelyezhetsz a Széfben.

  • A Széfben tárolt pénz a BlackRock által kezelt alapban kamatozik: a BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, 36 éve működik, és több, mint 10 billió dollárt kezel.

  • A Széf lehetőség pénzügyi kockázata a legalacsonyabb: az 1-7-es skálán, amelyen a befektetések kockázatát értékelik, az 1-es, vagyis legalacsonyabb kockázati osztályban van.

Kamatkalkulátor

Amikor a Megtakarítás menüpontban kiválasztod, hogy euróban, dollárban vagy angol fontban szeretnéd kamatoztatni a pénzedet, akkor a megjelenő oldalon "Az alap részletei" blokkban meg tudod nézni, hogy konkrétan melyik, a BlackRock vagyonkezelő által kezelt alapban fog kamatozni a pénzed. A megnyíló oldalon lesz egy Kamatkalkulátor, oda be tudod íri, hogy éves vagy havi szinten mennyi pénzt helyeznél el a Széfben, és ki fogja írni, hogy az mennyi nettó hozamot eredményezne számodra. Persze az évesített kamat ingadozhat az év során, tehát ezt inkább közelítő értéknek tekintsd.

Vannak ezen az adatlapon más információk is, pl. összesen mennyi pénzt kezelnek az adott alapban, milyen a minősítése, milyen eszközök vannak benne stb. Ezeket szabadon lehet böngészni.

A Lightyear Széf tehát nagyon jó lehetőség, ha szeretnél helyet találni azon megtakarításaidnak, szabadon álló pénzeszközeidnek, amelyeket csak rövidebb időre tudsz nélkülözni, de addig is szeretnél hozamot elérni rajtuk. (Persze nem tilos hosszabb távon is használni.)

Említettem, hogy a Lightyearen belül opcionálisan TBSZ (Tartós Befektetési Számla) megnyitására is lehetőség van (a legutóbbi cikkem erről itt olvasható), az azon elhelyezett befektetéseidre 3 év után a 15% szja helyett már csak 10% szja-t kell fizetned, 5 év után pedig semennyit. A TBSZ számlán tudsz vásárolni ETF-et (Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl), részvényt, de akár a most bejelentett Széfet is használhatod a TBSZ számlán belül.

Ha elkezdenéd a Lightyear használatát, a https://lightyear.com/allampapirkalkulator linken regisztrálva bármely általad választott részvényből  kapsz 10 dollárnyit ajándékba. Ha már korábban regisztráltál, a MAGYALL promóciós kódot használva ugyanúgy megkapod az ajándékot, ha legalább 19 ezer Ft van a számládon. A bónusz a Promóciók menüpontban aktiválható, majd gyűjthető be.

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Disclaimer: A cikkben részletezett befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. A Széf használatával a pénzed pénzpiaci alapokba kerül befektetésre, ahol a befektetés értéke növekedhet vagy csökkenhet. Feltételek érvényesek, szükség esetén kérj tanácsot. A feltüntetett hozam nettó, változó és a 2024. 05. 21-i állapotra érvényes.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning