EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

NAGY körkép: mi lesz az állampapírokkal, jelenleg melyik éri meg?

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-05-02 05:41:51]
Legutóbb módosította: admin [2024-05-03 07:18:14]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 12457


NAGY körkép: mi lesz az állampapírokkal, jelenleg melyik éri meg?

Az elmúlt néhány hónapban az állampapírok piacát a nyugalom jellemezte, nem érkezett új állampapír-konstrukció és nem voltak meglepő kamatváltozások. Az értékesítési számok is viszonylag kiegyensúlyozottak, a múlt héten összesen 58,8 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt, ebben a Magyar Államkötvények (MÁK) és a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) nincsenek benne, pedig ez utóbbiak rendkívül népszerűek a lakosság körében, a háztartásoknál van az összes Diszkont Kincstárjegy 37%-a, tehát 58,8 milliárd forintnál lényegesen több állampapírt vásárolhatott egy hét alatt a lakosság. Mindeközben új fejlemény, hogy emelkedett a Bónusz Magyar Állampapír kamata, Európában és az USA-ban is megálltak a kamatcsökkentések, az infláció pedig stagnáló/emelkedő pályára lépett. Az amerikai jegybank friss, május 1-i kamatdöntése is beszédes üzenetet hordoz.

A cikk arról szól, hogy a friss fejlemények milyen hatással lehetnek a magyar állampapírpiacra, hogyan lehetséges, hogy a Bónusz Magyar Állampapír kamata emelkedett, és jelenleg milyen időtávra, melyik állampapírt érdemes megvenni.

Csökkenő alapkamat, emelkedő állampapír-hozamok

A jegybank már több, mint 1 éve elkezdte az irányadó kamat csökkentését, ami természetes módon a piaci kamatok csökkenésével jár együtt, ma már nem látni 15-20%-os állampapírokat, ilyen kamatozású papírok legfeljebb az állampapír adásvételi aloldalon csíphetők el, hiszen ott bárkinek lehetősége van vevőt találni a régebbi állampapírjaira, ha szeretné jó áron idő előtt eladni azokat.

Hogyan lehetséges, hogy 2024. április 26-án a 2029/N BMÁP kamata ennek ellenére emelkedett (8,01%-ról 8,13%-ra), és ezzel a legmagasabb kamatú lakossági állampapírrá vált? Azzal a jelenséggel függ össze, ami miatt a Diszkont Kincstárjegyek is kiemelkedő népszerűséggel rendelkeznek a lakosság körében: a világ legtöbb országában, és így Magyarországon is megtorpant az infláció nagymértékű csökkenése, és a piac is inkább stagnálást vagy kismértékű emelkedést vár, ez a várakozás pedig az intézményi államkötvények (mint a Diszkont Kincstárjegy) hozamában is megjelent.

Ezért van az, hogy pl. az amerikai és német állampapírhozamok nőttek, akárcsak a magyar hosszú futamidejű állampapírhozamok is. Ezzel párhuzamosan a rövid futamidejű Diszkont Kincstárjegyek több, mint 1 éve tartó lassú, de folyamatos hozamcsökkenése megállt, és az elmúlt 1-2 hónap során még minimális emelkedés is bekövetkezett. Az amerikai jegybank május 1-i kamatdöntésén Jerome Powell elnök elmondta, hogy nem fognak egyhamar kamatot csökkenteni, mivel elakadt az inflációcsökkenés.

Ez tehát az oka a Diszkont Kincstárjegyek és Magyar Államkötvényeknek emelkedő hozamának, és emiatt tudott emelkedni a Bónusz Magyar Állampapír kamata is, hiszen annak a kamatbázisát a 3 hónap futamidejű Diszkont Kincstárjegyek aukciós átlaghozama adja. Persze a Bónusz Magyar Állampapír kamata 3 havonta követi le a DKJ-k hozamának változását, tehát csak erre a 3 hónapra lett biztosítva ez a 8,13%-os kamat.

Emelkedő infláció, magasabb Prémium Magyar Állampapír kamat?

Mint azt az előző fejezetben leírtam, a világ legtöbb országában megtorpant az infláció dinamikus csökkenése, és inkább stagnálás vagy kismértékű emelkedés figyelhető meg. Amíg tart a háború, és az ezzel járó bizonytalanságok (pl. energiaellátás), addig ez valószínűleg így is marad, és az ideálisnak tekintett 3% körüli inflációs szintet mi sem fogjuk elérni. Felmerül a kérdés, hogy ennek tudatában jó választás-e a Prémium Magyar Állampapír, hiszen eddig végig arról volt szó, hogy 2024 lesz az utolsó jó éve, és utána már nem fogja megérni.

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához az Inflációkalkulátort hívhatjuk segítségül. Ha rákattintotok az Infláció kiszámítása gombra, akkor látható, hogy a jelenlegi beállítások mellett a 2024. évre 4,2%-os inflációt becsül, tehát a Prémium Magyar Állampapír szempontjából ez nem túl kecsegtető (hiszen a PMÁP kamatbázisát mindig az előző évi átlagos infláció adja).

Viszont, ha megnézitek az Inflációkalkulátorban, hogy az egyes hónapokra milyen havi szintű árváltozások vannak beírva, akkor az látható, hogy áprilistól már egy csökkenő tendenciával számol a kalkulátor. Kérdés, hogy ez a megjósolt tendencia valóban bekövetkezik-e. Januárban és februárban 0,7%-kal, márciusban 0,8%-ka emelkedtek az árak. Ha áprilistól decemberig minden hónapban 1%-kal emelkednének, akkor a 2024. évi infláció már 6,8%-ra jönne ki, ezt ki is írja az Inflációkalkulátor. Ez a szint a Prémium Magyar Állampapír szempontjából már jobban néz ki, ha hozzávesszük a jelenlegi, 2032/J sorozat 0,5%-os kamatprémiumát is.

Vagyis az fektessen Prémium Magyar Állampapírba, aki egy emelkedő vagy tartósan magasabb szinte maradó inflációval számol. Az Inflációkalkulátort hónapról hónapra frissítem a friss inflációs adatokkal és várakozásokkal, tehát minél jobban haladunk előre az évben, annál pontosabb lesz a 2024-re vonatkozó becslés.

A Fix Magyar Állampapír egyeduralma

Az első fejezetben arról írtam, hogy miért emelkedik a Diszkont Kincstárjegy és a Bónusz Magyar Állampapír hozama, a második fejezetben pedig a stagnáló/emelkedő infláció lehetséges következményeiről írtam. Vagyis van alátámasztható érv mind a Diszkont Kincstárjegy, mind a Bónusz Magyar Állampapír, mind pedig a Prémium Magyar Állampapír mellett. Ennek ellenére a Fix Magyar Állampapír népszerűsége töretlen, régóta messze azt választják a legtöbben. Miért?

Múlthéten 22,4 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság Fix Magyar Állampapírt, a második legnépszerűbb az Egyéves Magyar Állampapír volt 13,9 milliárd forint értékesített mennyiséggel, a harmadik a Bónusz Magyar Állampapír 9,3 milliárd forint mennyiséggel, a negyedik pedig az egykori szupersztár, a Prémium Magyar Állampapír, 6,3 milliárd forint mennyiséggel.

A lakosság többsége tehát a Fix Magyar Állampapírra szavaz. Ennek a papírnak 3 éven keresztül évi 7% a kamata, és ez nem változhat, ez fixen ennyi lesz. Jelenleg mind a Bónusz Magyar Állampapír, mind a Prémium Magyar Állampapír kamata magasabb ennél, de aki a Fix Magyar Állampapírt választja, az arra számít, hogy 3 éves távon csökken annyival a BMÁP és a PMÁP kamata, hogy mégis a FixMÁP érje meg.

Én személy szerint is úgy gondolom, hogy ez egy jó döntés, 3 éves időtávon én is arra számítok, hogy összesítésben a FixMÁP fog kikerülni "nyertesként". A 3 évnél rövidebb táv már kérdéses, 1 évre inkább a Prémium Magyar Állampapír vagy a Bónusz Magyar Állampapír éri meg, hiszen mindegyik állampapírnál van 1% idő előtti eladási költség. Így a FixMÁP-ot idő előtt eladva 1 év után 6% kamat maradna, a PMÁP-ot eladva 6,9%, a BMÁP-ot eladva pedig pontosan nem tudhatjuk, mert annak 3 havonta változik a kamata, de valószínűleg több, mint 6% maradna.

Az Euró Magyar Állampapír stabilan tartja magát

Az Euró Magyar Állampapírt (EMÁP) annak ellenére választják sokan még külföldről is, hogy mindössze 3,8% körül van a kamata. Miért van ez? Azért, mert külföldön sincs magasabb hozamú eurós állampapír, sőt, van, ahol a 3%-ot sem éri el a hozam. Az EMÁP kamatbázisa a három havi EURIBOR értékével egyenlő, ami lényegében a magyar BUBOR (bankközi kamat) EU-s megfelelője. Ennek a szintje ezen az oldalon következő nyomon, látszik, hogy már több, mint 1 éve stagnál, de még nem látszik, hogy hirtelen csökkenésnek indulna. Vagyis aki euróban is szeretne kötvénybe fektetni, annak az Euró Magyar Állampapír egy jó választás lehet. Ha valakit bővebben érdekel, hogy mi az az EURIBOR, annak ezt a cikkemet ajánlom.

Egyéves Magyar Állampapír, Kincstári Takarékjegy és Diszkont Kincstárjegy

A heti értékesítési adatokból látszik, hogy ezeket az egy éves futamidejű papírokat sokan vásárolják, ha a két papír számait összeadjuk, akkor látszik, hogy még a Fix Magyar Állampapírnál is népszerűbbek. De ebbe a csoportba sorolhatjuk a max. 1 év futamidejű Diszkont Kincstárjegyeket is, azokból is nagyon sok fogy.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a papír alapon vásárolható Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamata 6%, a Diszkont Kincstárjegy éves hozama sorozattól függően 6-6,8%. Vagyis úgy gondolom, hogy 1 éves időtávra teljesen érthető választás mind a három papír (1MÁP, KTJ, DKJ), viszont, ha valaki 1 évnél távolabbra gondolkodik, akkor már érdemesebb lehet inkább Fix Magyar Állampapírba fektetni, hiszen 1 év múlva már szinte biztosan nem lesz 6%-os hozamú 1MÁP, KTJ vagy DKJ elérhető, és akkor már a FixMÁP-ot is késő lesz megvenni, mert valószínűleg az is csak alacsonyabb kamattal lesz kapható.

Miért nem inkább ingatlanba vagy a tőzsdébe fektetünk?

Az állampapírról szóló cikkek alatt rendszeresen előkerülő gondolat, hogy amikor az állampapír hozama 15-20% volt, akkor megérte, de ma már egyáltalán nem éri meg, inkább ingatlanba, a tőzsdén, nemesfémbe stb. kell befektetni.

A gondolat helytelenségének megvilágítását azzal kezdeném, hogy amikor még csak 4-5%-os állampapírhozamok voltak a Covid19 és a háború előtt, akkor nagyságrendileg ugyanannyi állampapírt tartott a lakosság, mint most.

Hogyan lehetséges ez?

Úgy, hogy nincs alternatívája. Aki az elmúlt 3 évben állampapírba fektette a megtakarítását, az nem fog hirtelen ingatlant vásárolni. Másra való az ingatlan, a tőzsde, a nemesfém is, a kriptovaluták meg főleg. A legfontosabb, hogy más a kockázati szintjük, magasabb szintű befektetési ismerteket igényelnek, és a lépték is más, pl. egy ingatlan és egy állampapír összevetésében.

Ezért van az, hogy a nagybefektetők portfóliójában is ott van a részvény, a kötvény és más pénzpiaci eszközök is. Ez nem vagy-vagy kérdés, hiszen amire a kötvény szolgál, azt nem lehet mással helyettesíteni. Kiegészíteni persze lehet a portfóliót és érdemes is (pl. ETF-fel, amiről már többször is írtam, pl. ebben a cikkben), de attól, hogy kötvények hozama lassan visszaáll a "normális" szintre, nem lehet hirtelen eldobni azokat, hiszen nincs alternatívája, legfeljebb a portfóliót lehet újrasúlyozni.

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már több, mint 12 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning