EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Mit kell tudni az új Euró Magyar Állampapírról?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-03-15 06:49:17]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 15:12:30]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8718


Mit kell tudni az új Euró Magyar Állampapírról?

A mai naptól kezdve a Magyar Állampapír Kalkulátorban már lehet számolni az új Euró Magyar Állampapírral (EMÁP)! A Prémium Euró Magyar Állampapír még március 16. 15:59-ig vásárolható meg, ezt követően az ÁKK Zrt. lezárja a forgalmazását, és már csak a Euró Magyar Állampapír lesz elérhető

Melyek a változások a konstrukciójában az elődjéhez képest?

  • Nem évente, hanem 3 havonta fizet kamatot, ez mindenképp egy előnye, hiszen ilyenkor vagy felvehető a kamat vagy újra befektethető, így kvázi kamatos kamatot elérve.

  • A kamatbázisa az úgynevezett EURIBOR-ra épül, amely lényegében a hazai BUBOR megfelelője, azt jelenti, hogy mennyiért adnak kölcsön egymásnak az euróövezeti bankok. Erről hamarosan várható egy részletes cikk.

  • Már nincs a kamatbázison felüli kamatprémiuma. A jövőbeli várható hozamának kiszámításának legnagyobb kérdése, hogy miképp fog alakulni az EURIBOR. Jelenleg emelkedő pályán van, még nem érte el a 2008-as 5,3%-os csúcsot, de egy nyugodt piaci kamatkörnyezetben a mértéke rendkívül alacsony.

Megéri az Euró Magyar Állampapír?

Mivel jelenleg nagyon magas az euróövezeti infláció, ezért a Prémium Euró Magyar Állampapírral 1-2 évig biztosan magasabb hozam lett volna realizálható. Ettől eltekintve nincs alternatívája a magyar államkötvények piacán, tehát, aki euróban szeretne államkötvénybe fektetni, annak más választása nincs. Elsősorban annak jó választás, akinek nem befektetett eurós megtakarítása van, hiszen a remélt árfolyamhozam ezzel az állampapírral is ugyanúgy meglesz, mintha készpénzben állna az euró (a Kincstár eurót fogad be és eurót fizet ki), de mellette némi kamatnyereség is lesz.

Hol és hogyan lehet Euró Magyar Állampapírt vásárolni?

Csak a Magyar Államkincstárnál. A kincstári forgalmazóhelyek listája itt található. Személyesen készpénzben (euró), bankkártyával vagy átutalással lehet vásárolni, a Web- és MobilKincstáron keresztül pedig bankkártyával és átutalással. Ha eurót átutalva szeretnétek EMÁP-ot vásárolni, ezen az oldalon találtok arról leírást, hogy melyik kincstári számlaszámra, milyen közleményt megadva tudjátok ezt megtenni. A Kincstár készpénzben nem fizet ki eurót és pénzváltást sem végez, tehát vagy egy eurós bankszámlára tudjátok kiutalni a hozamot vagy forintos bankszámlára, de akkor a saját számlavezető bankotok fogja átváltani az eurót forintra.

Ha a vásárlás, állampapír-tartás és kifizetés során minden költséget szeretnél elkerülni, akkor ezt a cikket ajánlom elolvasni: Hogyan lehet a legolcsóbban állampapírt venni és tartani?

Az Állampapírok aloldalról kiindulva már eléritek az Euró Magyar Állampapír aloldalát is, ahol további információt találtok a papírról. Az aloldalon arról is írok, hogy mit és hova kell írni a Kalkulátorba, ha szeretnének számolni az új papírral (egyébként ugyanúgy működik, mint korábban is).

Ha még lenne kérdésetek, azt bátran osszátok meg a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, ahol már több, mint 5500-an vagyunk.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning