EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Milyen esetben és mikor érdemes lecserélni egy állampapírt? - konkrét példákkal

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-06-29 19:01:08]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-29 20:32:09]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 7504


Milyen esetben és mikor érdemes lecserélni egy állampapírt? - konkrét példákkal

Az utóbbi napokban nagyon sokan kérdeztétek, hogy meglévő Bónusz Magyar Állampapírotokat vagy Diszkont Kincstárjegyeteket megéri-e lecserélni, és ha igen, mikor. Sokszor felmerül a kérdés, hogy van-e olyan időpont, amikor díjmentesen elvégezhető a csere, illetve mennyi a megtérülési ideje. Ez most különösen aktuális. Mostanában szintén gyakori kérdés, hogy milyen költséggel vihető át (transzferálható) egyik pénzintézetből egy másikba az állampapír. Ebben a cikkben igyekszem alaposan, de közérthetően, gyakorlati példákon keresztül körüljárni a témát. A legfrissebb fejlemény, ami miatt most nagyon sokan elkezdték lecserélni a meglévő BMÁP és DKJ papírjaikat, az az MNB irányadó kamatának fokozatos csökkentése, és ennek hatására a Diszkont Kincstárjegy és a Bónusz Magyar Állampapír hirtelen kamatcsökkenése. A 2025/N sorozatú Bónusz Magyar Állampapír kamata pont ma, június 29-én 16:00-kor csökkent le 15,81%-ról 13,92%-ra, és a 2026/O sorozatnak ennél is alacsonyabb lesz a kamata július 21-től.

Melyik a legjobb időpont a cserére?

Amikor valaki - látva a friss híreket - , elhatározza, hogy egy meglévő állampapírját lecseréli (pl. 1,5 éve a Magyar Állampapír Plusz esetében voltak tömeges cserék, után a Prémium Magyar Állampapír régebbi sorozatinál, most a Bónusz Magyar Állampapírnál), gyakran felmerülő kérdés, hogy érdemes-e megvárni a következő kamatfizetést, hogy akkor olcsóbban lehessen eladni. A válasz egy határozott nem, hiszen attól, hogy megtörténik a kamatfizetés, nem lesz olcsóbb az állampapír eladása, a legtöbb esetben nem érdemes megvárni a következő kamatfizetést.

Két dolog miatt terjedt el, hogy meg kell várni a kamatfizetést az eladással

Egyrészt sokan emlékeznek még az egykor nagyon népszerű Magyar Állampapír Plusz kondícióira, amely lehetővé tette, hogy a kamatfizetési napokat követő 5 napban 100%-os árfolyamon, 0% veszteséggel el lehetett adni az állampapírt. Ez egyedül a MÁP+-nál van így, a többi típusnál nincs ilyen szabály, minden időben ugyanolyan költséggel lehet eladni. A jelenleg két legnépszerűbb állampapírnál, a Prémium Magyar Állampapírnál és a Bónusz Magyar Állampapírnál az idő előtti eladás költsége 1% (ennek kapcsán ezt a cikket érdemes elolvasni), és fontos, hogy ez csak a névértékből ("tőkéből") jön le, a kamatrészből nem.

A másik dolog, amit fontos tisztázni, hogy idő előtti eladásnál nem veszik el a kamat, és nem is jön le belőle az 1% veszteség. Vagyis idő előtti eladásnál napra pontosan, időarányosan jóváírják a kamatot, veszteség nélkül, mivel minden állampapírnál napi kamatozás van. Ebből a szempontból az, hogy mikor van kamatfizetés (a PMÁP-nál évente egyszer, a BMÁP-nál három havonta), nem releváns, hiszen a kamatfizetési nap csak azt jelenti, hogy olyankor leválasztják az addig összegyűlt kamatot az állampapírról és láthatóvá teszik a számlán. Viszont a kamat 1/365-öd része már az első nap után is ott van.

Milyen esetben éri meg lecserélni az állampapírt?

Ez nagyon egyszerű, egy friss példán keresztül mutatom be. A 2025/N sorozatú Bónusz Magyar Állampapír kamata június 29-én 15,81%-ról 13,92%-ra csökkent, és mivel az MNB elkezdte csökkenteni az irányadó kamatot (először 18%-ról 17%-ra, majd 16%-ra), ezért a piacon is elindult egy általános hozamcsökkenés, a Diszkont Kincstárjegy aukciókon most már második hónapja hétről hétre alacsonyabb átlaghozam alakul ki, ami a Bónusz Magyar Állampapír kamatára is hatással van, így a 13,92%-os kamat várhatóan egyre alacsonyabb lesz, ahogy megyünk előre az időben.

Nem csoda tehát, hogy sokan elkezdték lecserélni ezeket az állampapírokat, és helyettük a 2031/I sorozatú Prémium Magyar Állampapírt vásárolják meg, amelynek 2024. május 21-ig fixen 15,5% az évesített kamata, 2024. május 21. és 2025. május 21. között pedig ennél is több lesz, akár a 20%-ot is elérheti.

Számoljunk.

Az idő előtti eladás díja a Kincstárnál 1%. Ha valaki ilyen veszteséggel eladja a Bónusz Magyar Állampapírját, akkor azt lehet úgy is nézni, hogy az első évben a Prémium Magyar Állampapír kamata ennyivel kevesebb. Ha kivonjuk a PMÁP kamatából (15,5%) az 1%-ot, meg is kapjuk, hogy 14,5% lesz a kamat, ami több, mint a BMÁP 13,92%-ot kamata. A különbség nem nagy (0,58%), de vegyük figyelembe, hogy a BMÁP kamata 3 havonta egyre csökkenni fog, tehát egy teljes évet nézve már jóval nagyobb lesz a nyereség a váltással 0,58%-nál, még akkor is, ha 3 havonta visszaforgatnánk a BMÁP 3 havonta kifizetett kamatát a tőkébe.

Mi van akkor, ha túl hosszú a PMÁP futamideje, így idő előtt el fogom adni?

Ebben az esetben szintén le fog jönni 1% a névértékből ("tőkéből"), vagyis könnyű kiszámolni, hogy így összességében már 2% lesz a veszteség. Vagyis a 15,5%-ból már 2%-ot kell levonnunk, így már csak 13,5% marad, ami már kevesebb, mint a BMÁP 13,92%-a. Gondolhatnánk, hogy így már nem éri meg a váltás, de két dolgot vegyünk figyelembe: egyrészt a BMÁP évesített kamata 3 hónap múlva várhatóan már nem 13,92% lesz, hanem kevesebb, másrészt a PMÁP kamata 2024. május 21-től már nem 15,5% lesz, hanem akár a 20%-ot is elérheti. Vagyis akárhogy számolunk, megéri a váltás. A BMÁP kamata folyamatosan csökken, a PMÁP kamata pedig emelkedik.

Honnan tudom, hogy mikor vannak a kamatfordulók?

A Bónusz Magyar Állampapír esetében évente négyszer, a Prémium Magyar Állampapír esetében évente egyszer van a kamatforduló. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor kifizetik az addig összegyűlt kamatot, és egyúttal megkapják az új kamatbázisukat. A BMÁP esetében az új kamatbázis a Diszkont Kincstárjegy aukciókon kialakult átlaghozamra épül (erről friss cikk itt), a PMÁP kamatbázisa pedig az előző évi átlagos inflációval lesz egyenlő. Az egyes állampapírok kamatfordulóinak időpontjai az adott sorozathoz tartozó nyilvános ajánlattételből olvashatók ki. Ezek a BMÁP esetében itt találhatók, a PMÁP esetében pedig itt olvashatók el.

Melyik állampapírral, mennyi a hozam, melyik éri meg?

A Magyar Állampapír Kalkulátort rendszeresen frissítem, mindegyik állampapírnál mindig a legfrissebb, aktuális értékekkel számol. Vonatkozik ez a pillanatnyi kamatokra és kamatbázisokra, valamint az előrejelzéseken alapuló jövőbeli kamatokra és inflációs értékekre. Ezek az értékek ráadásul szabadon átírhatók, tehát lehet tervezni különböző kimenetekkel.

Egy alap számításhoz elég két mezőt kitölteni: Összeg és Hónapok száma. Az Összeg mezőbe kerüljön az, amennyiért állampapírt vásárolnál, a Hónapok száma mezőbe az, ahány hónapig megtartanád. Mást nem muszáj módosítanod, mindkét mezőt az oldal felső részében találod. Vedd figyelembe, hogyha túl sok hónapot adsz meg, akkor nem lesz eredmény mindegyik állampapír-típusnál, hiszen lehet, hogy valamelyiknek rövidebb a futamideje, mint ahány hónapot megadtál. Ezt hibaüzenetként ki fogja írni az adott állampapírnál. Az említett két mező kitöltése után nyomd meg alul a Hozamok kiszámítása gombot, és az eredmény oldalon látni fogod, hogy a megadott időtávra melyik állampapírral, mennyi hozamod lenne. A bruttó nyereség sor az, amit az állampapír adott időtáv alatt kitermelt, a nettó nyereség sorból pedig már az idő előtti eladás díja is le van vonva.

Mi van akkor, ha bankban van az állampapírom, így magasabb az idő előtti eladás díja?

Sok banknál valóban nem 1%, hanem jellemzően 2% az idő előtti eladás díja. Ezen felül a bankoknál felmerülhetnek más költségek is, ebben a cikkben tételesen leírtam, hogy melyek lehetnek ezek. Ha magasabb az idő előtti eladás díja, akkor a "Milyen esetben éri meg lecserélni az állampapírt?" c. fejezetben bemutatott számításban az 1%-ot 2%-ra kell cserélni.

Át lehet vinni az állampapírokat egyik pénzintézetből a másikba?

Gyakran felmerülő kérdés, hogyha valaki egy banknál vezetett értékpapír számláról szeretné átvinni pl. a Magyar Államkincstárhoz az állampapírjait, megteheti-e, ha igen, milyen költséggel. Minden esetben megvan erre a lehetőség. Az adott bank díjjegyzékében általában transzferálás néven szerepel ennek a díjtétele, és banktól függően jellemzően 1300 Ft és 5000 Ft között van. Tehát, ha valaki idő előtt szeretné eladni egy állampapírját, de a bankjánál 2% az idő előtti eladás költsége, érdemes elgondolkodnia azon, hogy nem érdemesebb-e inkább először áttranszferálni a Kincstárhoz (ahol teljesen díjmentes a számla), és ott eladnia, fele olyan költséggel.

Hol kérdezhetek, ha van még kérdésem?

Facebookon, a bejegyzés alatt hozzászólásban vagy privát üzenetben. Továbbá Twitteren vagy e-mailben. A legfrissebb, állampapírokkal kapcsolatos hírekért érdemes követni a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalát vagy Twitter csatornáját.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning