EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Miért csak magasabb árfolyamon tudom megvenni az állampapírt? Várjak a következő sorozatra?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2022-11-14 07:11:29]
Legutóbb módosította: admin [2023-03-20 12:20:27]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 26669


Miért csak magasabb árfolyamon tudom megvenni az állampapírt? Várjak a következő sorozatra?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért van az, hogy állampapír vásárlásakor (legyen az Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír, vagy más, kamatozó állampapír) azzal szembesülünk, hogy nem 100%-os árfolyamon tudjuk megvásárolni az adott sorozatot, hanem ennél drágábban, pl. 106%-on. Vagyis, ha vennénk 100 ezer Ft-ért állampapírt, akkor 106 ezer Ft-ot kell kifizetnünk érte. Sokan kérdeztétek már, hogy ebben az eseten érdemes-e megvárni, míg kibocsátanak egy új sorozatot. Erre az a válasz, hogy nem, de érdemes azzal tisztában lenni, hogy ezzel mit lehet veszíteni, mit lehet nyerni.

Mi a nettó árfolyam és mi a bruttó árfolyam?

Egy kamatozó állampapír árfolyama csak a kibocsátás napján 100% (ezt nevezzük nettó árfolyamnak), onnantól kezdve folyamatosan emelkedik. Ennek az az oka, hogy elkezd kamatozni, és felhalmozódni a kamat. Ez a kamat az állampapír "részévé válik", tehát, amikor valaki megvásárolja, akkor megkapja mellé a felhalmozott kamatot is. Pl. adott 100 ezer Ft névértékű PMÁP, amelynek 12% az éves kamata, és te 6 hónappal a kibocsátást követően vásárolod meg. Ebben az esetben 6 ezer Ft felhalmozott kamat lesz rajta (a 12% évesített kamat fele), így 106%-os árfolyamon fogod tudni megvásárolni (ezt nevezzük bruttó árfolyamnak). Ezzel még nem veszítesz vagy nyersz, egyszerűen "előre visszafizeted" azt a felhalmozott kamatot, amit a soron következő kamatfizetéskor vagy idő előtti eladáskor automatikusan megkapsz. Tehát ugyanúgy nulláról indulsz, mintha a kibocsátás pillanatában vásároltad volna meg, csak nyilván időarányosan (6 hónap) kevesebb hozamod lesz a végén, de ez nem jelenti azt, hogy az évesített hozamod alacsonyabb lenne.

Mennyi névértéket tudok vásárolni, ha magasabb az árfolyam?

Mivel a példában említett 100 ezer Ft 106%-os árfolyamon vásárolható meg, két dolgot tehetsz:

  1. Kifizetsz 100 ezer Ft-ot, amelyből 94.340 Ft névértékű állampapírt vásárolsz (a maradék 6 ezer Ft a felhalmozott kamat, amit úgyis visszakapsz a végén).
  2. Kifizetsz 106 ezer Ft-ot, amelyből 100 ezer Ft névértékű állampapír vásárolsz (a maradék 6 ezer Ft a felhalmozott kamat, amit úgyis visszakapsz a végén).

Az 1. eset előnye, hogy csak a tervezett 100 ezer Ft-ot kellett befektetned, viszont így csak 94 ezer Ft-nyi állampapír fog neked kamatozni, nem 100 ezer Ft-nyni. A 2. esetben többet fektettél be a tervezett 100 ezer Ft-nál (hiszen előre visszafizetted a 6 ezer Ft felhalmozott kamatot), és így elérted, hogy 100 ezer Ft-nyi állampapírod legyen, ne csak 94 ezer Ft-nyi.

Tehát, ha egy papír kamatozása már elindult, az nem jelenti azt, hogy automatikusan rosszabbul jársz, és a magasabb árfolyammal kifizetett plusz összeg az nettó veszteség. Az viszont igaz, hogy a felhalmozott kamatra kiadott összeg nem fog kamatozni, az csak úgy "állni" fog az értékpapír-számládon, és igaz ugyan, hogy a legközelebbi kamatfizetéskor vagy idő előtti eladás esetén visszakapod, de arra a részre nem fog kamat menni.

Ettől függetlenül semmiképp sem érdemes várni, hogy legyen egy újabb sorozat, amit pont 100%-os árfolyamon tudsz megvásárolni, hiszen minden nappal, amíg a befektetni kívánt összeg csak áll a bankszámládon vagy a pénztárcádban, kamatot veszítesz.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning