EUR: 408.3 | USD: 390.83 | CHF: 414.63 | GBP: 472.44 | RUB: 6.43 | UAH: 10.58

Miért csak magasabb árfolyamon tudom megvenni az állampapírt? Várjak a következő sorozatra?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2022-11-14 07:11:29]
Legutóbb módosította: admin [2022-11-28 13:41:32]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 1311


Miért csak magasabb árfolyamon tudom megvenni az állampapírt? Várjak a következő sorozatra?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért van az, hogy állampapír vásárlásakor (legyen az Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír, vagy más, kamatozó állampapír) azzal szembesülünk, hogy nem 100%-os árfolyamon tudjuk megvásárolni az adott sorozatot, hanem ennél drágábban, pl. 106%-on. Vagyis, ha vennénk 100 ezer Ft-ért állampapírt, akkor 106 ezer Ft-ot kell kifizetnünk érte. Sokan kérdeztétek már, hogy ebben az eseten érdemes-e megvárni, míg kibocsátanak egy új sorozatot. Erre az a válasz, hogy nem, de érdemes azzal tisztában lenni, hogy ezzel mit lehet veszíteni, mit lehet nyerni.

Mi a nettó árfolyam és mi a bruttó árfolyam?

Egy kamatozó állampapír árfolyama csak a kibocsátás napján 100% (ezt nevezzük nettó árfolyamnak), onnantól kezdve folyamatosan emelkedik. Ennek az az oka, hogy elkezd kamatozni, és felhalmozódni a kamat. Ez a kamat az állampapír "részévé válik", tehát, amikor valaki megvásárolja, akkor megkapja mellé a felhalmozott kamatot is. Pl. adott 100 ezer Ft névértékű PMÁP, amelynek 12% az éves kamata, és te 6 hónappal a kibocsátást követően vásárolod meg. Ebben az esetben 6 ezer Ft felhalmozott kamat lesz rajta (a 12% évesített kamat fele), így 106%-os árfolyamon fogod tudni megvásárolni (ezt nevezzük bruttó árfolyamnak). Ezzel még nem veszítesz vagy nyersz, egyszerűen "előre visszafizeted" azt a felhalmozott kamatot, amit úgyis megkapsz, ha lejár a papír vagy idő előtt eladod. Tehát ugyanúgy nulláról indulsz, mintha a kibocsátás pillanatában vásároltad volna meg, csak nyilván időarányosan (6 hónap) kevesebb hozamod lesz a végén, de ez nem jelenti azt, hogy az évesített hozamod alacsonyabb lenne.

Mennyi névértéket tudok vásárolni, ha magasabb az árfolyam?

Mivel a példában említett 100 ezer Ft 106%-os árfolyamon vásárolható meg, két dolgot tehetsz:

  1. Kifizetsz 100 ezer Ft-ot, amelyből 94.340 Ft névértékű állampapírt vásárolsz (a maradék 6 ezer Ft a felhalmozott kamat, amit úgyis visszakapsz a végén).
  2. Kifizetsz 106 ezer Ft-ot, amelyből 100 ezer Ft névértékű állampapír vásárolsz (a maradék 6 ezer Ft a felhalmozott kamat, amit úgyis visszakapsz a végén).

Az 1. eset előnye, hogy csak a tervezett 100 ezer Ft-ot kellett befektetned, viszont így csak 94 ezer Ft-nyi állampapír fog neked kamatozni, nem 100 ezer Ft-nyni. A 2. esetben többet fektettél be a tervezett 100 ezer Ft-nál (hiszen előre visszafizetted a 6 ezer Ft felhalmozott kamatot), és így elérted, hogy 100 ezer Ft-nyi állampapírod legyen, ne csak 94 ezer Ft-nyi.

Tehát, ha egy papír kamatozása már elindult, az nem jelenti azt, hogy automatikusan rosszabbul jársz, és a magasabb árfolyammal kifizetett plusz összeg az nettó veszteség. Az viszont igaz, hogy a felhalmozott kamatra kiadott összeg nem fog kamatozni a futamidő alatt, az csak úgy "állni" fog az értékpapír-számládon, és igaz ugyan, hogy a végén visszakapod, de arra a részre nem fog kamat menni.

Ettől függetlenül semmiképp sem érdemes várni, hogy legyen egy újabb sorozat, amit pont 100%-os árfolyamon tudsz megvásárolni, hiszen minden nappal, amíg a befektetni kívánt összeg csak áll a bankszámládon vagy a pénztárcádban, kamatot veszítesz.

Keresés

Kategóriák

Gazdaság Infláció Állampapír Kalkulátor Rezsi