EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Mi az az EURIBOR, amin az új eurós állampapír kamata alapul?

Gazdaság Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-03-29 07:14:20]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 12:10:16]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3881


Mi az az EURIBOR, amin az új eurós állampapír kamata alapul?

Mint az ismert, az ÁKK Zrt. megszüntette a Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP), és helyette bevezette az Euró Magyar Állampapírt (EMÁP). Az új papírról ebben a cikkben olvashattok. Nagy változás az új papír konstrukciójában, hogy a kamatbázisa nem az euróövezeti inflációra, hanem az úgynevezett EURIBOR-ra épül. Ha valaki eurós állampapírt vásárolna, mindenképp érdemes vele tisztában lennie, hogy mi is az az EURIBOR, de egyébként az állampapíroktól függetlenül is egy fontos fogalomról van szó.

Mit jelent az EURIBOR?

Az EURIBOR az európai irányadó bankközi kamatláb, az Euro Interbank Offered Rate kifejezést takarja. A megállapítása egy átlagszámítással történik, amelynek alapja az európai bankok egymásnak felajánlott, napi szintű hitelkamatai. Az EURIBOR-t többféle időtávra állapítják meg, az Euró Magyar Állampapír kamatbázisa pl. a 3 havi EURIBOR-ra épül, de van 1 hetes, 1 hónapos, 6 hónapos és 12 hónapos is. Mértékük naponta változhat.

Az EURIBOR aktuális értéke fontos adat, hiszen ehhez az euró alapú kamatlábhoz igazítják a pénzintézetek a kölcsöneik beárazását, meghatározzák az EURIBOR kamat feletti marzsot.

Hogyan számítják ki az EURIBOR-t?

Először 1998. december 30-án publikálták. Jelenleg a Reuters ügynökség számítja ki és publikálja az eurózóna 64 legfontosabb európai bankja hitelkínálatának kamatlábai alapján. A Reuters ehhez egy zárt weboldalt üzemeltet, amelyhez az úgynevezett első osztályú európai bankok (prime bankok) férnek hozzá. Minden prime banknak, minden nap 10:45 és 11:00 között van arra lehetősége, hogy módosítsa kamatlábait. 11:00 után a Reuters a beküldött adatok alapján elvégzi az EURIBOR kiszámítását: ehhez először kiveszik a legmagasabb és a legalacsonyabb 15%-ot, majd számítanak egy átlagot, amit 3 tizedesjegyre kerekítenek.

Hogyan változott az 3 havi EURIBOR mértéke az elmúlt 22 évben?

Ehhez az euribor-rates.eu weboldal adatait vettem alapul:

EURIBOR kamatlábai

A diagramon az látható, hogy jelenleg emelkedő pályán van az EURIBOR. Mértéke, 3% körül mozog, és egyelőre nem látszik, hogy megfordulna a tendencia. A csúcs a 2008-as gazdasági világválság idején volt, október 10-én 5,381% volt a 3 havi EURIBOR.

Mennyi lesz az EURIBOR a jövőben?

Az új Euró Magyar Állampapír jövőbeli lehetséges hozamának kiszámításához tudnunk kellene, hogy az elkövetkező években hogyan alakul ez a bizonyos európai irányadó bankközi kamatláb. Egy darabig még nagy valószínűséggel velünk marad a magasnak mondható szint.

Az előrejelzések alapján idén még marad 3% körül, jövőre 2,5% körül alakulhat az értéke, 2025-ben pedig visszaeshet 1,5%-ra.

Ezek az értékek még akkor sem magasak, ha egy normálisnak mondható kamatkörnyezethez viszonyítjuk (jelenleg kifejezetten magasnak mondhatók a kamatok). Tehát az eurós állampapír továbbra is annak éri meg, aki egyébként is tartana eurót, de a remélt árfolyamnyereség mellett némi kamatnyereséget is szeretne realizálni azzal, hogy nem készpénzben, hanem az EMÁP-ban tartja az euróját.

További híreket és cikkeket a Hírek menüpontban találsz.

Ha kérdésed lenne vagy megosztanál valamit, akkor várunk a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán!

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning