EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Mennyi lesz jövőre a Prémium Magyar Állampapír kamata?

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2022-12-08 12:32:13]
Legutóbb módosította: admin [2022-12-08 12:32:13]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 18799


Mennyi lesz jövőre a Prémium Magyar Állampapír kamata?

A Prémium Magyar Állampapír a legnépszerűbb lakossági állampapír, ami nem csoda, hiszen a kamata más befektetési eszközökkel összehasonlítva is igen magasnak számít. Kamatbázisát mindig az előző évi átlagos infláció adja, ezért is hívják inflációkövető állampapírnak. Ami vásárlóértéket a megtakarítás adott évben elveszít az infláció miatt, az a következőben jön vissza teljes egészében.

Ma kijött a novemberi inflációs adat (22,5%), így már csak a decemberi infláció mértékét kell tudnunk ahhoz, hogy lássuk, mennyi lesz jövőre a 4, illetve a 6 éves Prémium Magyar Állampapír kamata. A PMÁP működéséről a Prémium Magyar Állampapír aloldalán olvashattok.

Mennyi lesz jövőre a Prémium Magyar Állampapír kamata?

Az alábbi táblázatban az látható, hogy decemberre különböző inflációs értékekkel számolva mekkora lesz a 2022. évi átlagos infláció, és ezt a PMÁP-ok kamatprémiumával (0,75%, illetve 1,5%) kiegészítve mennyi lesz ténylegesen az inflációkövető állampapírok jövő évi kamata. Két-két értéket emeltem ki az egyes PMÁP-oknál, amelyeket a legvalószínűbbnek tartok: a 4 éves PMÁP kamata 15,22 és 15,26 százalék között lehet, a 6 éves PMÁP kamata pedig 15,97 és 16,01 százalék között.

2022. évi inflációk hónapra lebontva

Pontosan mikor kapják meg a magasabb kamatot a PMÁP-ok?

Ha addig nem bocsátanak ki új sorozatot a PMÁP-okból, akkor a 4 éves PMÁP 2023. január 27. után kapja meg a táblázatban feltüntetett kamatot és 2024. január 27-ig egész biztosan annyi is marad, a jelenlegi 6 éves PMÁP-nak viszont csak 2023. március 21-én van kamatfordulója, tehát csak azt követően veszi fel a magasabb kamatot, ami 2024. március 21-ig biztosan érvényben lesz.

Az ezt követő, 2024. évi kamat körül még rengeteg bizonytalanság van, senki nem tudja, hogy pontosan mennyi lesz jövőre az éves átlagos infláció, 11 és 18 százalék között mindenféle becslés van. A Kalkulátorban a Prémium Magyar Állampapír részben a Finomhangolás gombra kattintva tudtok különféle inflációs becslésekkel számolni.

A meglévő PMÁP-ok is megkapják a magasabb kamatot? Érdemes várni a vásárlással?

Igen, a kamatfordulókor automatikusan megkapja minden meglévő PMÁP a magasabb kamatot. Az elképzelhető, hogy neked még egy korábbi sorozatod van, amelynek nem januárban vagy márciusban van a kamatfordulója, ezt a sorozathoz tartozó ismertetőből tudod kiolvasni az alábbi oldalon (az oldal alja felé, jobb oldalt).

Várni nem feltétlenül éri meg a vásárlással, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, nemrég írtam erről egy cikket, ami segíthet a döntésben: Miért csak magasabb árfolyamon tudom megvenni az állampapírt? Várjak a következő sorozatra?

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning