EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Mennyi egy állampapír idő előtti eladási díja, és ez változhat-e?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2022-11-06 17:13:10]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-18 14:13:41]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 47558


Mennyi egy állampapír idő előtti eladási díja, és ez változhat-e?

Az állampapírok kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy el lehet-e azokat idő előtt adni. Erre a rövid válasz, hogy igen, meghatározott költség mellett bármikor. A legtöbb állampapírnál ez a költség 0,5-1%, amit idő előtti eladás esetén csak a névértékből kell levonni, a felhalmozott kamatból nem. A Magyar Állampapír Kalkulátor alapértelmezés szerint mindig az éppen érvényes költséggel számol, de ezek az értékek szabadon módosíthatók az "Idő előtti eladás díja" mezőkben, ha valaki szeretné látni, hogy mi történne abban az esetben, ha a 0,5-1% díj idő közben megemelkedne vagy éppen csökkenne. Merthogy megvan ennek az esélye, még akkor is, ha ez az esély nagyon alacsony. (A jelenlegi idő előtti eladási díjak az Állampapírok menüpontban vannak összegyűjtve.)

Itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az kell megértünk, hogy mit jelent ez a 0,5-1%, és miért nincs ez sehol feltüntetve. Merthogy hiába is keresi valaki az Állampapír vagy éppen a Magyar Államkincstár hivatalos oldalán az idő előtti eladás díját (amit a köznyelv sokszor visszaváltási díjnak nevez), nem fogja megtalálni. Sőt, ha megnézzük egy-egy állampapír hirdetményét, még egy olyan sort is találunk benne, hogy "a Kibocsátó a lejárat előtt nem váltja vissza". Ez ráadásul igaz is, tényleg nem váltja vissza idő előtt.

De akkor miről van szó?

Először is, fontos tisztázni, hogy az állampapír nem egy bankbetét, tehát nem az történik egy állampapír vásárlásakor, hogy a befektető leköti a pénzét egy banknál, és azért cserébe, hogy elfogadja, hogy nem férhet hozzá meghatározott ideig, némi kamatot kap rá. Az állampapír vásárlásakor hitelt nyújtunk az állam számára, és az állampapír maga lényegében a hitelszerződés (mi vagyunk a hitelezők, az állam az adós). Ezért is hívják az állampapírt hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-típusnak, és ezért is nem szeretem az állampapírok esetében a "lekötés" kifejezést használni.

Tehát, ott tartottunk, hogy a Kibocsátó nem váltja vissza idő előtt az állampapírt. Itt jön a csavar.

A Kibocsátó a Magyar Állam, ellenben a Forgalmazó, akitől megvásároljuk az állampapírt, az a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta vagy éppen valamely kereskedelmi bank. Ők természetesen visszaváltani nem tudják, hiszen nem ők a Kibocsátók, de megvásárolhatják!

Annak érdekében, hogy ilyenkor ők se járjanak rosszul, megadják, hogy hány százalékos árfolyamon hajlandók megvásárolni. Ez az úgynevezett nettó vételi árfolyam. Minden Forgalmazónál elérhető egy táblázat, amely tartalmazza az egyes állampapírokra vonatkozó pillanatnyi nettó vételi árfolyamot, a Magyar Államkincstárnál például itt: Kincstári Árfolyamjegyzés. Ha itt a saját állampapírunk sorában tegyük azt, 99% szerepel, az azt jelenti, hogy az általunk megvásárolt névértéket (pl. 100 ezer Ft Prémium Magyar Állampapírt), 99%-on vásárolná vissza tőlünk a Kincstár, tehát jelen esetben 1% lenne a veszteség, vagyis ezer forint. Fontos, hogy a felhalmozott kamatból nem kell levonni ezt az 1%-ot, az időarányosan teljes egészében a miénk, még idő előtti eladás esetében is.

A nettó vételi árfolyam a legtöbbször a Magyar Államkincstárnál a legkedvezőbb (vannak kereskedelmi bankok, amelyek kifejezetten kedvezőtlen árfolyamot állapítanak meg, de vannak olyanok is, amelyek lekövetik a Kincstár árfolyamait).

Mikor kell idő előtti eladási díjjal számolnom?

Ha valaki a futamidő végéig megtartja az állampapírját, akkor természetesen nem kell semmilyen költséggel számolnia, ez szerződésben van rögzítve, biztosan 100%-os árfolyamon kapja vissza a befektetését. Az idő előtti eladás díja viszont nincs kőbe vésve, a Forgalmazó elvileg bármilyen nettó vételi árfolyamot megszabhat. Szerencsére a múltban soha nem volt arra példa, hogy ezek az árfolyamok a lakossági papírok esetében lényegesen lecsökkentek volna, pl. a Prémium Magyar Állampapír szinte mindig 99%-on volt idő előtt eladható, egy rövidebb időszakban 98%-on. Ennek egyértelmű célja, hogy vonzóvá tegyék az állampapírokat. Ha a Forgalmazók lecsökkentenék a nettó vételi árfolyamot, azzal elbizonytalanítanák azokat a befektetőket, akik vonakodnak hosszabb távra befektetni a megtakarításukat. Ennek ellenére ez egy olyan információ, amellyel érdemes tisztában lenni.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning