EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Melyik állampapírt vegyem meg jelenleg?

Állampapír Friss adatok

Szerző: admin [2024-01-08 15:45:02]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-05 21:11:36]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 28558


Melyik állampapírt vegyem meg jelenleg?

A tavalyi év a Prémium Magyar Állampapír nagy éve volt, minden korábbi értékesítési rekordot megdöntött, volt olyan hét, amikor több, mint 200 milliárd Ft értékben vásárolt csak ebből az egy típusból a lakosság. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy már 2022. szeptember óta 10% feletti éves kamattal vásárolható, másrészt tudni lehetett, hogy 2024-ben, sorozattól függően már 18-19%-os kamatot fog fizetni, tehát jóval a 2024-ben várható infláció feletti reálhozam lesz vele elérhető. Ma már csak a 2032/I sorozat vásárolható meg belőle, amely lényegesen alacsonyabb, de még mindig jónak mondható évi 9,9%-os kamatot kínál. A kínálathoz január 5-én csatlakozott a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), valamint megújult a Bónusz Magyar Állampapír, és csökkent az Egyéves Magyar Állampapír, valamint a Kincstári Takarékjegy kamata. Nagyon megváltozott tehát az állampapírpiac szerkezete, és ez már most látszik az értékesítési számokon, a Prémium Magyar Állampapír fénykora leáldozott.

A cikkben azt járom körül, hogy jelenleg melyik állampapírokban érdemes gondolkodni, és miért.

Fontos, hogy nem befektetési tanácsot adok, csupán leírom az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Diszkont Kincstárjegy - határeset

Az elmúlt 2 évben rövid időtávra a Diszkont Kincstárjegyet (DKJ) nagyon sokan választották. Erről a típusról azt kell tudni, hogy elsősorban intézményi befektetőknek szánják, de ők meghirdethetnek belőle eladásra a másodpiacon is, így lakossági befektetőként ugyanúgy lehet belőle vásárolni, mint bármely másik állampapírból, és persze ugyanúgy adómentes. Az volt benne a jó, hogy akár 2-3 hét múlva lejáró sorozatot is lehetett belőle vásárolni. Volt egy időszak, amikor 16% körüli éves hozamot is el lehetett érni, ma viszont már csak 6,74%-os hozamot kínál, és ez napról napra csökken, tehát egyre kevésbé éri meg megvásárolni. Én személy szerint nem vennék Diszkont Kincstárjegyet, mert van jobb. Esetleg olyat, ami max. 2,5-3 hónap lejáratú, az megérheti a többi állampapírral szemben, mivel azoknak van idő előtti eladási díjuk. De ezt mindig ki kell számolni, használjátok a Kalkulátort.

 • Jelenlegi hozam: évi 6,74-6,84%
 • Várható hozam: folyamatosan csökken, év végére 5%-ra várom

Egyéves Magyar Állampapír és Kincstári Takarékjegy - határeset

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futamideje 1 év, és 6,5% kamatot fizet. A Kincstári Takarékjegy (KTJ) csak a postán vásárolható meg, papíralapon, és kétféle van belőle: 1 és 2 éves. Az 1 éves kamata 6,5%, a 2 éves kamata 6,75%. Látszik tehát, hogy kb. a Diszkont Kincstárjegyek hozamával van egy szinten, tehát ugyanaz érvényes rá, amit annál írtam: én személy szerint nem venném meg, mert van jobb.

 • Jelenlegi hozam: évi 6,5-6,75%
 • Várható hozam: év végére 5%-ra várom

Bónusz Magyar Állampapír - egyelőre jó

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) szintén nagyon népszerű típus a mai napig, hiszen sokak számára vonzó, hogy 3 havonta kifizeti az addig felgyűlt kamatot, és volt egy időszak, amikor magasabb volt a hozama, mint a Prémium Magyar Állampapírnak. Azt kell tudni a BMÁP-ról, hogy a Diszkont Kincstárjegyekkel mozog együtt a 3 havonta változó kamatbázisa, hiszen a DKJ-aukciók átlaghozamán alapul. Valamivel jobb választás lehet a BMÁP, mivel a DKJ-k átlaghozamán alapuló kamatbázisán felül még 1,5% kamatprémiumot is fizet, emiatt a kamata valószínűleg mindig valamivel magasabb lesz, mint a Diszkont Kincstárjegy hozama. Jelenleg 2 sorozat vásárolható belőle, a 2027/N és a 2029/N. A 2027/N futamideje 3 év és végig 1,5% kamatprémiumot fog fizetni a kamatbázison felül. A 2029/N futamideje 5 év, viszont a 3. év után már 2,5% kamatprémiumot fog fizetni.

 • Jelenlegi hozam: évi 9,31% (2027/N), 8,01% (2029/N)
 • Várható hozam: folyamatosan csökken, év végére 5-6%-ra várom

Prémium Magyar Állampapír - rövid távon a legmagasabb hozamú

Aki korábban már vett Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatot, az idén nagyon jól fog járni, hiszen sorozattól függően 18-19% hozamot fog realizálni egyetlen év alatt. A jelenlegi sorozat (2032/I) már kevésbé vonzó, viszont még ez is 9,9% éves kamattal kapható, ami egészen 2025. április 22-ig ki is fog tartani, szóval az erre az időszakra vonatkozó időarányos kamata 13,8% lesz. A PMÁP idő előtti eladásának költsége a Kincstárnál 1%. Ha ezt levonjuk az éves 9,9% kamatból, akkor 8,9%-os éves hozam jön ki, tehát idén szinte biztosan a Prémium Magyar Állampapírral érhető el a legmagasabb hozam, vagyis annak is a PMÁP éri meg, aki csak néhány hónapra fektetne állampapírba. Nagyjából 1,5 hónap alatt termeli ki az idő előtti eladás 1% költségét, utána már nettó nyereség.

 • Jelenlegi hozam: évi 9,9%
 • Várható hozam: 2025. április 22. után 5-6%, 2026. április 22. után 3-5%

Fix Magyar Állampapír - az új szupersztár?

A Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) egy teljesen új koncepció. A futamideje pontosan 3 év (36 hónap), és minden évben fixen 7% kamatot fizet, ez nem változhat. Idő előtti is bármikor el lehet adni, ennek költsége a névérték ("tőke") 1%-a. A kamat jelenleg nem tűnik kiemelkedően soknak, de ha hozzátesszük azt, hogy "normális" kamat- és inflációs környezetben az állampapírok hozama jellemzően max. 5-6%, akkor már látható, hogy kinek lehet előnyös: aki azt tervezi, hogy 3 évig megtartja. A Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre várhatóan 5-6%-ra csökken, a többi állampapíré pedig még ezt sem fogja elérni. A FixMÁP kamata ezzel szemben tartani fogja az évi 7%-ot. A képet kicsit árnyalja, hogyha bejönnek az általam várt inflációs értékek, akkor 3 év alatt még mindig kicsit a PMÁP lesz előnyben, és a BMÁP sem marad le túlzottan. Használjátok a Kalkulátort, és akkor látni fogjátok, miről van szó. A FixMÁP-nak egy nagy előnye, hogy 3 havonta fizet kamatot (részarányosan, tehát minden 3 hónapban 1,75%-ot), amit vagy ki lehet venni vagy lehet belőle újabb állampapírokat vásárolni, én inkább ez utóbbit ajánlom, hiszen így kvázi kamatos kamat érhető el, ami nagyon sokat számít a 3 év alatt.

 • Jelenlegi hozam: évi 7%
 • Várható hozam: 3 éven át fixen évi 7%

Magyar Állampapír Plusz - még nem jött el az ideje

A Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) a világjárvány előtti időkben szuperállampapírnak nevezték, mivel akkor ennek volt a legmagasabb hozama: sávosan kamatozott az 5 év futamideje alatt, 3,5%-ról indult, az 5. évben pedig már 6%-ot fizetett. Ez átlagban 4,95% kamat, tehát jelenleg nem éri meg, az összes többi állampapírnak magasabb a hozama ennél. Érdekes, egyben kicsit szomorú is, hogy még mindig 1000 milliárd Ft körüli összeg van ebben a papírban, így az elmúlt években nagyon sok hozamot veszítettek azok, akik nem léptek, és nem forgatták át másba a pénzüket.

Magyar Államkötvény - csak haladóknak

A Magyar Államkötvény (MÁK) a Diszkont Kincstárjegyhez hasonlóan nem lakossági, hanem intézményi állampapír, de a lakosság is megvásárolhatja a másodpiacról, ugyanúgy, mint bármely másik állampapírt, és lakossági vásárlóként ezekre sem kell adót fizetni. A MÁK-okat elsősorban a várt árfolyamnyereségük, nem pedig a kamatnyereségük miatt érdemes megvenni. Pl. van a 2051/G sorozatszámú Zöld Magyar Államkötvény, amelynek az eladási nettó árfolyama 71,56%, vagyis ha vesz valaki 1 millió Ft-ért ilyet, akkor csak 715 600 Ft-ot kell érte fizetni, de ha emelkedik az árfolyama, akkor már magasabb áron tudja eladni, így árfolyamnyereség képződik. Emellett van rajta némi kamatnyereség is, évi 4%, az hozzájön az árfolyamnyereséghez. Hozam = árfolyamnyereség + kamatnyereség.

Ami miatt azt írom, hogy a Magyar Államkötvények csak haladóknak valók, az az, hogy a MÁK-ok árfolyama hasonlóan változik, mint pl. a részvényeké. Mehet felfelé és lefelé is, így aki nem érti teljesen a működésüket, és csak megvesz egyet, amihez éppen a legmagasabb hozamérték van írva, az pórul is járhat. Ha pl. a 71,56%-os MÁK-ot csak 60%-on tudja majd eladni, amikor épp szüksége lesz a pénzére, az veszteség. Egy esetben nincs árfolyamkockázat: ha lejáratáig tartja az ember, ugyanis akkor mindenképpen 100%-ra ugrik az eladási árfolyam. Ez a 2051/G, 2051-ben lejáró MÁK-nál kevésbé reális, de vannak sokkal rövidebb lejáratú MÁK-ok is.

Egy másik ok, ami miatt csak haladóknak ajánlom a MÁK-okat, hogy nagyon sokféle konstrukció létezik belőle, és mindegyiket meg kell érteni ahhoz, hogy valaki jól válasszon. Pl. van a "B" sorozat (pl. 2027/B), amelynek a kamatbázisa a 3 havi BUBOR-ra épül. Most elég jól néz ki, ha valaki rákeres a WebKincstárban, azt fogja írni, hogy 11,75% a kamata. Igen ám, csakhogy a 3 havi BUBOR értéke 3 év még 0% volt, és már elindultunk vissza afelé. Itt meg lehet nézni, hogy 2023 januárjában még 16,21% volt, ma pedig már csak 9,89%. Ráadásul a jelenlegi 102,5950%-os eladási árfolyam miatt eleve 2,595% mínuszból kezd a papír. Vagyis a 11,75%-os kamat csalóka.

Euró Magyar Állampapír - eurós megtakarításhoz

Az Euro Magyar Állampapír (EMÁP) 3 havonta változó kamatbázisa a mindenkori EURIBOR értékére épül, amely lényegében a magyar BUBOR európai megfelelője, tehát a bankközi hitelkamatok értéke. Itt írtam bővebben róla: Mi az az EURIBOR, amin az új eurós állampapír kamata alapul?

Már régóta a 3,9%-os szinten mozog, ami rendkívül alacsonynak tűnik a többi állampapírhoz képest, de összeurópai összevetésben átlagosnak mondható, sok eurós kötvény kamata még a 3,9%-ot sem éri el. Annak éri meg tehát az EMÁP, aki mindenképpen euróban szeretne befektetni, mert pl. a jövedelmét euróban realizálja és azt euróban is költi el. Vagy mert árfolyamnyereségre (a forint gyengülésére) játszik. Csak az árfolyamnyereség reménye miatt véleményem szerint nem éri meg euróba fektetni, hiszen ha hosszú, 15 éves idősort nézünk, akkor éves átlagban 2,15%-os árfolyamnyereség jön ki, hiába van néhány kiugró év.

 • Jelenlegi hozam: évi 3,938%
 • Várható hozam: év végére 3% alá várom

Babakötvény - megtakarítás gyerekünknek

A Babakötvény egy speciális állampapír, csak gyermekünk nevére vásárolható, a futamideje maximum 19 év, és a gyerek legkorábban a 18. születésnapján fér hozzá, ekkor kiveheti készpénzben vagy kérheti banki átutalással is a teljes összeget. Különlegessége, hogy kamatos kamat van rajta, tehát az évente kifizetett kamat automatikusan tőkésedik, és az éves kamat a teljes bent lévő összegre jár. Idén 21% körül lesz a kamata, tehát, akinek pl. az elmúlt 10 évben összegyűlt 5 millió Ft-ja Babakötvényben, az most egy év alatt több, mint 1 millió Ft hozamot fog rajta realizálni. Van hozzá némi állami támogatás is a kamaton felül: minden évben az előző évi befizetések 10%-át (de max. 12 ezer Ft-ot) teszi hozzá az állam. A Kalkulátorban lehet a Babakötvénnyel is számolni, meg tudjátok adni, hogy hány éves a gyerek, mikor vennétek Babakötvény, évente mennyit tennétek hozzá stb., és ki fogja írni, hogy a beállítások alapján hány forintra számíthat a gyerek a 18. születésnapján.

Hogyan kell használni a Magyar Állampapír Kalkulátort?

A Magyar Állampapír Kalkulátor az összes lakossági állampapírral és a Diszkont Kincstárjeggyel is képes számolni. Az egyes állampapírokhoz tartozó paraméterek részletesen testreszabhatók (pl. a Prémium Magyar Állampapírnál megadható, hogy milyen inflációra számítasz az elkövetkező években), de nem muszáj módosítani ezeket a beállításokat. Mindössze két kötelező mező van: "Összeg" (ennyiért vennél állampapírt) és "Hónapok száma" (ennyi hónapig tervezed megtartani). Ha kitöltöd ezt a két mezőt és megnyomod a "Számítás!" gombot, akkor egymás alatt, az összes állampapírnál ki fogja írni, hogy meyikkel, mennyi a várható hozamod, és egy diagramot is fogsz látni a végén, amely szemléletesen összeveti ezeket a várható hozamértékeket. Ha valamelyik állampapírnál nem ír ki semmit, csak annyit, hogy "Ezt írd a "Hónapok száma" mezőbe: XY", az azt jelenti, hogy túl nagy számot írtál a Hónapok száma mezőbe. Ha pl. 60-t írtál be, akkor a max. 36 hónap futamdiejű Fix Magyar Állampapírral nyilván nem fog tudni számolni.

Felhívás: ma nyílt meg Szendrei Ádám Tudástár Klubja, amelybe csak időszakosan, rövid ideig lehet csatlakozni (még 10 napig). Ez egy nagyjából 2,5 millió Ft értékű adatbázis, amelyben több száz pénzügyi témájú könyv, videós- és hangzó pénzügyi képzések és online tréningek vannak, valamint ingyenes belépő évi 4 Tudástár Konferenciára. Ha valaki szeretné fejleszteni pénzügyi ismereteit (a kezdőtől a haladó szintig), annak úgy gondolom, ez nagyon jó lehetőség. 1 hónapra 5.990 Ft-ba kerül. Ezen az oldalon lehet regisztrálni.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Kérdésed van, vagy hozzászólnál?

Csatlakozz a több, mint 10 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

 

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning