EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Melyik állampapírokat vásárolja most a lakosság? Mi éri meg?

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-01-26 13:39:10]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-02 21:00:00]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 17065


Melyik állampapírokat vásárolja most a lakosság? Mi éri meg?

Az állampapírpiac alapos átrendeződésen van túl. Kezdődött azzal, hogy 2023. november 30-án egy új Prémium Magyar Állampapír sorozat érkezett (2032/I), amelynek az első kamatperiódusában nincs kamatprémium, hanem 2025. április 22-ig fixen évi 9,9% a kamata (időarányosan ez 13,8% kamatot jelent erre az időszakra). Idén január 5-én pedig megjelent egy teljesen új állampapír, a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), megújult a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), és csökkent az Egyéves Magyar Állampapír, valamint a Kincstári Takarékjegy kamata is. Arról, hogy ezek az új konstrukciók hogy néznek ki, ebben a cikkben olvashattok, arról pedig, hogy jelenleg melyik állampapírokat éri meg megvenni, ebben a cikkben írtam.

Mivel már eltelt 3 hét a 2024-es évből, látunk adatokat arról, hogy a frissen bejelentett újítások hogyan változtatták meg az egyes állampapírok népszerűségének sorrendjét. A cikk erről fog szólni, valamint arról is írok, hogy a Diszkont Kincstárjegy milyen esetben éri meg a Prémium Magyar Állampapírral szemben.

Állampapírok népszerűsége 2023. utolsó négy, és 2024. első három hetében

Az alábbi táblázatban az látszik, hogy 2023. utolsó négy hetében, illetve 2024. első három hetében hány milliárd forint értékben fektetett a lakosság az egyes állampapírokba.

Állampapírok vásárolt mennyiségei (milliárd forint) 2023 és 2024 között

Az adatokból az látszik, hogy drasztikus változás nem következett be az állampapírok népszerűségének sorrendjében. Azt mondhatjuk, hogy az Egyéves Magyar Állampapír kivételével valamennyi állampapír népszerűsége stagnál. Január 5-től vásárolható meg az új, Fix Magyar Állampapír, és nagyon úgy tűnik, hogy azok körében lett népszerű az új állampapír, akik korábban az Egyéves Magyar Állampapírt vásárolták, tehát a Prémium Magyar Állampapír népszerűségére nem volt jelentős hatással. A válasz bizonyára abban keresendő, hogy van a lakossági vásárlóknak egy jelentős rétege, akik kifejezetten azokat a konstrukciókat keresik, amelyeknek akár évekre előre lehet tudni, hogy mennyi lesz a hozama, tehát azt nem befolyásolja sem az infláció sem a piaci kamatkörnyezet változása.

Az, hogy a Prémium Magyar Állampapír népszerűsége nem csökkent a Fix Magyar Állampapír javára, azt jelzi, hogy a többség úgy gondolja, hogy az elkövetkező 1-3 évben még lesz olyan szinten az infláció, hogy a PMÁP jobban megérje, mint a FixMÁP. A Kalkulátor is erre az eredményre jut, és ez csak akkor lehet másként, ha a vártnál alacsonyabb lesz az idei és/vagy a jövőévi infláció. Véleményem szerint nagyon mellé lőni egyik papírral sem lehet, indokolható mindkét választás.

Ami meglepő, hogy még mindig százmilliós tételben vásárol a lakosság Magyar Állampapír Pluszt, amely évek óta a legalacsonyabb hozamú állampapír, és semmilyen érv nem szól mellette. Ez talán annak tudható be, hogy 2019 előtt még az egyik legjobb konstrukció volt és szuperállampapír néven szerzett magának hírnevet, ami még mindig a felszínen tartja. Várhatóan júniusban érkezik a teljesen megújított Magyar Állampapír Plusz, erről ebben a cikkben írtam.

Diszkont Kincstárjegy és Magyar Államkötvény

Nem esett még szó a Diszkont Kincstárjegyről és a Magyar Államkötvényről. Ezek intézményi állampapírok, de a lakosság is megvásárolhatja őket a másodpiacról (ugyanúgy jelennek meg, mint a többi állampapír). A Magyar Államkötvényt csak haladóknak ajánlom, mivel nagyon sokmindenre oda kell figyelni, a Diszkont Kincstárjegy viszont sokaknak egy alternatíva lehet. Nem kamatnyereség van rajta, hanem árfolyamnyereség. Ez azt jelenti, hogy megvásároljuk egy 100%-nál alacsonyabb árfolyamon (pl. 97%), de a futamidő végén 100%-os árfolyamon kapjuk vissza, tehát a vásárlási és eladási árfolyam közti rés adja a nyereséget. Jelenleg a legmagasabb hozamú Diszkont Kincstárjegy évesített hozama 6,64%. Akkor érheti meg a Diszkont Kincstárjegyet (DKJ) választani a Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) szemben, ha legfeljebb 3-4 hónapig tartaná meg valaki (konkrét sorozattól függ). Ezen a rövid időtávon megérheti a DKJ, mivel a PMÁP-nél kéne fizetni 1% idő előtti eladási díjat is. Viszont 3-4 hónap után már ezzel együtt is inkább a PMÁP éri meg.

Kiegészítenéd valamivel vagy kérdésed van?

Csatlakozz a több, mint 11 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning