EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Mekkora a tényleges veszteség, ha nem a kibocsátáskor veszem meg az állampapírt?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-03-24 12:29:53]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 15:15:01]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 43664


Mekkora a tényleges veszteség, ha nem a kibocsátáskor veszem meg az állampapírt?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy érdemes-e kivárni azt, hogy az ÁKK egy új sorozatot bocsásson ki egy adott állampapírból, vagy inkább lenyelve a magasabb árfolyam miatti veszteséget, vegyük meg a felhalmozott kamattal együtt a már futó sorozatot. A kérdés megválaszolásához fontos megértenünk, hogy miért van veszteségünk egy futó sorozat megvásárlásakor és fontos tudnunk, hogy számszerűsítve mennyit jelent ezt a veszteség.

A cikkben először tisztázom, hogy mi az a felhalmozott kamat, és miért csak magasabb árfolyamon vásárolható meg egy, már futó sorozat, majd bemutatom, hogyan lehet kiszámolni, hogy mennyi a tényleges veszteség egy futó sorozat megvásárlásával. Továbbá, kitérek arra is, hogyha valaki a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban vásárol, akkor hogyan kell kezelnie ezt a magasabb árfolyamot.

Ez a kérdés különösen aktuális, hiszen az elmúlt hetekben több állampapírból is érkezett új sorozat, legutóbb a 7 éves Prémium Magyar Állampapírból, az új sorozatról ebben a cikkben olvashattok.

Miért magasabb az árfolyama egy futó állampapír-sorozatnak?

Egy kamatozó állampapír árfolyama csak a kibocsátás napján 100% (ezt nevezzük nettó árfolyamnak), onnantól kezdve folyamatosan emelkedik. Ennek az az oka, hogy elkezd kamatozni, és felhalmozódni a kamat. Ez a kamat az állampapír "részévé válik", tehát, amikor valaki megvásárolja, akkor megkapja mellé a felhalmozott kamatot is. Pl. adott 100 ezer Ft névértékű PMÁP, amelynek 16% az éves kamata, és te 6 hónappal a kibocsátást követően vásárolod meg. Ebben az esetben 8 ezer Ft felhalmozott kamat lesz rajta (a 16% évesített kamat fele), így 108%-os árfolyamon fogod tudni megvásárolni (ezt nevezzük bruttó árfolyamnak). Ezzel még nem veszítesz vagy nyersz, egyszerűen "előre visszafizeted" azt a felhalmozott kamatot, amit a soron következő kamatfizetéskor (pl. évente egyszer) vagy idő előtti eladáskor automatikusan megkapsz.

Pontosan mennyivel kell többet fizessek a magasabb árfolyam miatt?

Mivel a példában említett 100 ezer Ft 108%-os árfolyamon vásárolható meg, két dolgot tehetsz:

  1. Kifizetsz 108 ezer Ft-ot, amelyből 100 ezer Ft névértékű állampapír vásárolsz (a maradék 8 ezer Ft a felhalmozott kamat, amit úgyis visszakapsz a végén). Ha a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban vásárolsz, akkor ilyenkor a "Névérték" mezőbe kell beírnod a 100 ezer Ft-ot, és a "Vásárlás összege" automatikusan 108 ezer Ft-ot fog tartalmazni.

  2. Kifizetsz 100 ezer Ft-ot, amelyből 92.590 Ft névértékű állampapírt vásárolsz (a maradék 7.410 Ft a felhalmozott kamat, amit úgyis visszakapsz a végén). Ha a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban vásárolsz, akkor ilyenkor a "Vásárlás összege" mezőbe kell beírnod a 100 ezer Ft-ot, és a "Névérték" mező automatikusan 92.590 Ft-ot fog tartalmazni. A 92.590 Ft egyébként úgy jön ki, hogy a 100 ezer Ft-ot elosztod 108 ezer Ft-tal, ami 0,9259, azaz 100 ezer forintért 92,59%-nyi névértéket lehet vásárolni, vagyis körülbelül 92.590 forint névértéket.

Az 1. esetben többet fektettél be a tervezett 100 ezer Ft-nál (hiszen előre visszafizetted a 8 ezer Ft felhalmozott kamatot), és így elérted, hogy 100 ezer Ft-nyi állampapírod legyen, a magasabb árfolyam ellenére. Az 2. eset előnye, hogy csak a tervezett 100 ezer Ft-ot kellett befektetned, viszont így csak 92.590 Ft-nyi állampapír fog neked kamatozni, nem 100 ezer Ft-nyni.

Számszerűsítve mennyivel járok rosszabbul?

Elsőre talán azt mondhatnánk, hogy a példából kiindulva nyilván 7.410 Ft-tal járunk rosszabbul, hiszen 8% felhalmozott kamat van a papíron. Csakhogy ez nem tiszta veszteség! A 7.410 Ft-ot vissza fogjuk kapni a következő kamatfizetés alkalmával (állampapírtól függően évente 1 vagy 4 alkalommal van ilyen). Ami a tényleges veszteség, hogy ez idő alatt a 7.410 Ft nem fog kamatozni. Ha pl. 16% az éves kamatunk, akkor erre a 7.410 Ft-ra 592 Ft tevődne rá a hátralévő 6 hónapban, de ezt nem kapjuk meg, mivel csak a megvásárolt névértékre jár kamat, a megvásárolt felhalmozott kamatra nem.

  • Így már meg is kaptuk a választ: a veszteségünk a 100% fölötti részre (a példában 8%) elveszített fél éves kamat (a példában 16/2 = 8%).

  • Vagyis mindig szorozzuk össze a felhalmozott kamatot az éves kamat hátralévő részével, pl. így: 8*0,08=0,64%. Vagyis a példában 0,64% a kamatveszteségünk, ami 100 ezer Ft esetében 640 Ft. Vagyis, ha nem lenne felhalmozott kamat a papíron, akkor 16 000 Ft nettó nyereségünk lenne 1 év után, ha viszont van rajta, akkor csak 15.360 Ft. (Ez utóbbi összeg persze évesítve értendő, hiszen, ha fél év után vásároljuk meg a papírt, akkor csak fél év telik el a következő kamatfizetésig.) Tegyük hozzá, hogy ritkán van egy papíron fél évnyi felhalmozott kamat, pl. a PMÁP-ból jellemzően évente 3-4 új sorozat jön ki, tehát nem telik el fél év.
Így már érthető, hogy miért előnyös az, hogy egy-egy állampapírból évente több új sorozatot is kiad az ÁKK (kevesebb felhalmozott kamatot kell megvásárolnunk), illetve így mindenki eldöntheti, hogy vár-e egy újabb sorozatra, vagy megveszi a meglévőt a felhalmozott kamattal együtt.

Ha előre nem tudható, hogy mikor érkezik új sorozat, akkor nem érdemes várni a pénz befektetésével, hiszen valószínűleg több lenne a kamatveszteség a nem befektetés miatt, mint a felhalmozott kamat miatti veszteség. Úgy tudjuk megnézni, hogy mennyi kamatot veszítenénk X nap alatt, ha nem fektetnénk be a pénzt, hogy az éves kamatot elosztjuk 365-tel, majd a kapott értékkel osztjuk a kamatveszteség százalékos értékét.

Pl. 16/365=0,043. Ha a a példában említett 0,64% kamatveszteséget elosztjuk 0,043-mal, akkor az jön ki, hogy 14 nap "nem befektetéssel" egyenlő a példában említett állampapír fél éves felhalmozott kamata miatti veszteség. Vagyis, ha pl. arra számítunk, hogy 3 hét múlva jön egy új sorozat, akkor inkább ne várjunk, vegyük meg a jelenlegi sorozatot a felhalmozott kamattal együtt.

Tehát minél később veszek meg egy futó sorozatot, annál rosszabbul járok?

Nem feltétlenül! Gondoljunk csak bele: ha pl. már csak 1 hónap van hátra a következő kamatfizetésig, akkor igaz ugyan, hogy rengeteg felhalmozott kamat van a papíron (11 hónapnyi), de csak 1 hónapig nem fog kamatozni a felhalmozott kamat! Tehát mindig mérlegelni kell.

Ha kérdésed lenne vagy megosztanál valamit, akkor várunk a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán!

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning