EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Megszűnik a 3 éves Prémium Euró Magyar Állampapír, valamint változik az 5 éves PEMÁP kamatprémiuma, és a kamatbázisa számításának módja

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2022-02-10 10:03:17]
Legutóbb módosította: admin [2022-02-10 10:03:17]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 2992


Megszűnik a 3 éves Prémium Euró Magyar Állampapír, valamint változik az 5 éves PEMÁP kamatprémiuma, és a kamatbázisa számításának módja

Az ÁKK közleménye szerint a 3 éves konstrukciót teljesen kivezetik, az 5 éves eurós papír kamatprémiumát pedig 1%-ról 0,5%-ra csökkentik, és változik a kamatbázis számítása is. A kamatbázist korábban a kamat megállapítás napját kettővel megelőző második hónap és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja közötti időszakra vonatkozó euróövezeti infláció adta. A 2022. február 17-től kibocsátott 2028/X sorozat kamatbázisát már az előző naptári év átlagos inflációja alapján számolják ki, és évente egy alkalommal kerül sor kamatfizetésre.

Ez a gyakorlatban nemcsak alacsonyabb kamatprémiumot, hanem alacsonyabb kamatbázist is fog jelenteni. Így tehát az új 5 éves eurós állampapír kamata az első kamatperiódusban az eurózóna tavalyi 2,6%-os inflációjából (kamatbázis) és a 0,5%-os kamatprémiumból tevődik össze, vagyis 3,1% lesz az első évben a kamat.

A közlemény szerint minderre azért kerül sor, mert az ÁKK Zrt. célja a forintban történő lakossági megtakarítások ösztönzése, a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének hosszabbítása, valamint a forint alapú PMÁP és - az újonnan kibocsátott PEMÁP sorozattal - az euró alapú PEMÁP kamatfizetési gyakoriságának, valamint kamatbázis-meghatározási elvének egységesítése.

A kalkulátor automatikusan frissül. Érdemes különféle inflációs- és árfolyamadatokat megadni a legmegfelelőbb papír kiválasztásához.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning