EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Meglepően sokan vásárolnak állampapírt a Postán

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-06-19 12:14:36]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 10:56:35]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 5767


Meglepően sokan vásárolnak állampapírt a Postán

A teljes lakossági forint állampapír-állomány 9000 milliárd forint (ebben nincsenek benne a lakosság által, a másodpiacról vásárolható Diszkont Kincstárjegyek és Magyar Államkötvények). A Magyar Posta hétfői közleményéből kiderült, hogy a Posta 1050 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állományt kezel.

A Magyar Posta Zrt. 1995. április 1-én kezdte meg lakossági magyar állampapír-értékesítési tevékenységét, kezdetben csak nyomdai (papír alapú) 1 éves Kincstári Takarékjegyet lehetett nála vásárolni. Ma már viszont elérhető papír alapon a Magyar Állampapír Plusz, valamint az 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegy is.

Vásárolható állampapírok a Postán

A 2000 posta közül 700 nagyobb szolgáltatóhelyen lehet vásárolni az alábbi állampapírokból: Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír, Egyéves Magyar Állampapír és Magyar Állampapír Plusz (a nem nyomdai változatot is).

Az 1300 kisebb postán nem lehet valamennyi állampapírból személyesen vásárolni, viszont lehet nyitni WebKincstár és MobilKincstár hozzáférést, és otthonról bárki ugyanúgy vásárolhat bármely állampapírból. A számlák ténylegesen a Magyar Államkincstárnál vannak, hiába a Postán keresztül nyitja valaki.

A postai állampapírok népszerűsége

Bár jelenleg messze a Prémium Magyar Állampapír a legnépszerűbb (hetente 50-100 milliárd forintnyit vásárol belőle a lakosság), az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy iránti kereslet stabilan tartja magát, a kettőből együtt jóval 10 milliárd Ft feletti összeget értékesítenek hetente, és ezeknek a vásárlásoknak a túlnyomó része a Postán történik.

A Posta közleménye szerint nyomdai állampapírral több, mint 200 ezer ügyfél rendelkezik, és 62 ezer ügyfél vezet a Postán értékpapírszámlát. Látjuk tehát, hogy a Posta mintegy 2000 szolgáltatóhelyén többségében nyomdai (papír alapú) állampapírokat vásárolnak.

Postán nyitott értékpapírszámla

A postai értékpapírszámla nyitása jó lehetőség annak is, aki nem szeretné behatárolni, hogy mely állampapírokból vásárolhat, viszont helyileg egy postai szolgáltatópont van hozzá a legközelebb. A Postán keresztül ugyanazt az értékpapír-nyilvántartási számlát meg lehet nyitni, amit a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain is, és a Postán is lehet hozzá igényelni WebKincstár és MobilKincstár hozzáférést. Alapvetően a Postán keresztül nyitott és vezetett számla is teljesen díjmentes, nincs tranzakciós díj, sem adó, viszont érdemes elolvasni a Hogyan lehet a legolcsóbban állampapírt venni és tartani? c. cikkemet, mivel abban minden potenciálisan felmerülő költséget összegyűjtöttem, legyen szó bankokról, a Postáról vagy a Magyar Államkincstárról.

Ha kérdésed, hozzáfűznivalód van, vagy szeretnél értesülni a legfrissebb fejleményekről, csatlakozz a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalához!

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning