EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Megint az idő előtti eladás megdrágításával ijesztgetnek - véleménycikk

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-11-28 06:48:59]
Legutóbb módosította: admin [2023-11-28 07:30:49]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 16084


Megint az idő előtti eladás megdrágításával ijesztgetnek - véleménycikk

A világon mindenhol, minden kötvény másodpiaci forgalmát biztosítani kell, ez így volt mindig is. Tehát nem csak az állampapírét, hanem a vállalati kötvényekét is. Emiatt lehet bármelyik állampapapírt idő előtt eladni, ahogy 50 évvel ezelőtt, úgy most és a jövőben is. A legnépszerűbb, Prémium Magyar Állampapír idő előtti eladásának költsége a névérték ("tőke") 1%-a, ez úgy jön ki, hogy az ÁKK 99%-os árfolyamon veszi vissza az állampapírt, de mellé időarányosan, napra pontosan kifizeti a kamatot is.

Riogatás = kattintásvadászat

Az elmúlt 50 évben időről időre előkerülnek azok a hangok, amelyek azzal riogatnak, hogy majd húznak egy merészet és holnaptól nem lehet lejárat előtt eladni az állampapírokat vagy csak nagyon drágán. Ez még soha nem történt meg, és nem is fog megtörténni, a következőkben leírom, hogy miért nem. A cikk apropóját az adta, hogy az ÁKK egy kérdőív kitöltésére kérte az ügyfeleit, amely 17 kérdést tartalmaz az állampapírokról (pl. honnan informálódsz, számodra melyek az előnyei az állampapírnak, milyen funkciókat hiányolsz a WebKincstárból stb.).

Az egyik kérdés úgy hangzik, hogy "Saját bevallása szerint, ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapsolatos szabályokat?". Ez a kérdés jelentős muníciót adott az egyik hírportálnak, aki mintegy személyes hadjáratának tekinti évek óta az állampapírok elleni harcot, az egyik cikkét tavasszal annyira túltolta, hogy Sándorfi Balázstól érkezett rá korrigálás.

Ezeknek a spekulatív, túlzó cikkeknek nyilvánvaló célja, hogy kattintásokat szerezzenek, hiszen a hírportálok a látogatottságból élnek. A legutóbbi lejárató cikkük is erről szól, mindenféle kontextus nélkül kiragadtak valamit, és túlzó, érthetetlen félmondatokkal adnak nyomatékot a mondandójuknak: "[...] felemelheti például akár 20 százalékra is [...]" (az idő előtti eladás díját). Miért pont 20%-ra? Miért nem írunk 100%-ot? Amikor egy újságíró ilyen túlzásokkal él, akkor tudjuk, hogy semmi más célja nincs, csak heves reakciókat kiváltani a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban.

Ezt a cikket pont emiatt a félmondat miatt írtam meg, ugyanis ahogy megjelent, az egyik első hozzászólás amivel találkoztam arról szólt, hogy "a 20% az nagyon sok". Aki írta a cikket, pontosan tudta, hogyan tud hergelni. Sehol nincs szó 20%-ról, és nyilvánvalóan teljes badarság, de ha leírjuk, elterjed.

Állampapír = elengedhetetlen bevételi forrás

Állampapírok a 14. század óta léteznek, mára valamennyi állam egyik legfontosabb finanszírozási forrását jelentik. A modern történelmünkben soha nem fordult elő olyan, hogy egy állam ellehetetlenítette vagy jelentősen megnehezítette volna az állampapírok idő előtti eladását. Még háborúk idején is valamennyi állam visszafizette a tartozását. Sőt, az állampapír eredetileg pont azért jött létre Európában, hogy abból finanszírozzák a háborúkat.

A teljes magyar államadósság bő 1/3-át a lakosság finanszírozza, állampapírok formájában, több, mint 12 ezer milliárd Ft van csak lakossági állampapírban, ebben az intézményi befektetők nincsenek benne. Könnyen belátható, hogyha eltűnne ez a pénz, az igen komoly gondokat okozna.

Már látjuk is az okát annak, hogy a modern történelmünkben miért nem fordult elő soha az állampapírok eladásának ellehetetlenítése vagy megnehezítése: ha egyszer egy ország ezt meglépné, többé senki nem finanszírozná, lehúzhatnák a rolót. Ezt egy ország sem engedheti meg magának, különösen akkor nem, amikor nincs jó állapotban a költségvetés. Az idő előtti eladás "20 százalékra" emelése egyenlő lenne a pénzcsapok elzárásával, és komoly esélye lenne az államcsődnek. Vagyis az idő előtti eladás díjának nagymértékű megemelése pont az ÁKK-nak állna a legkevésbé érdekében. Írtam már erről több cikket is, legutóbb ezt: Biztonságos az állampapír, el lehet majd adni idő előtt?

Ráadásul, a 2025-ös eladási hullám után (amit a cikk írója vizionál) pont semmi értelme nem lenne megemelni az idő előtti eladás költségét, hiszen addigra fizeti ki a nagyon magas, 18%-os hozamot és azzal a lendülettel 6% körüli szintre fog csökkenni, tehát végre olcsóvá válik a finanszírozás. (Még azt se felejtsük el, hogy mi, akik pénzügyi témájú oldalak látogatói vagyunk, tudatosan cserélgetjük az állampapírokat, de amikor már jóval 10% feletti kamatozású állampapírok voltak a piacon, még akkor is több ezer milliárd Ft állt a 4,95%-os Magyar Állampapír Pluszban, és még mindig 1000 milliárd Ft körüli összeg van benne.)

Mennyire drágulhat?

A magyar lakossági állampapírok történetében a legmagasabb idő előtti eladási díj 2% volt (pont a Prémium Magyar Állampapír esetében), ezt viszont visszavette az ÁKK 1%-ra.

Ahogy korábban már sokszor leírtam, úgy most is: nem arról van szó, hogy nem lehetséges az idő előtti eladás díjának megemelése, de ez legfeljebb 1-2% lehet, vagy még a 3-4%-ot is el tudnám képzelni, de semmiképp sem "20 százalékot".

Azért, hogy átmenetileg nyerjen egy kis pénzt az ÁKK, nem fogja csődbe vinni az országot.

Ezúton is kérem a magukat objektívnak mondó hírportálokat, hogy ne rombolják tovább a lakosság pénzügyi kultúráját, és ne terjesszenek szakmailag megalapozatlan, kattintásvadász tartalmakat. Van sok terület, ahol ez kevésbé káros, ne játsszunk az emberek pénztárcájával, ne romboljuk a megtakarítási és öngondoskodási hajlandóságukat.

Kérdés és hozzászólás

Csatlakozz a közel 10 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning