EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Megérkezett az új eurós állampapír, mikor fog csökkenni a kamata?

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-03-11 18:25:53]
Legutóbb módosította: admin [2024-03-11 18:26:53]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4382


Megérkezett az új eurós állampapír, mikor fog csökkenni a kamata?

A mai napon tette közzé az ÁKK az új Euró Magyar Állampapír 2027/U sorozatszámú állampapír nyilvános ajánlattételét. Az új sorozat március 14. 16:00-tól lesz megvásárolható, és március 18. 16:00-kor indul a kamatozása, tehát addig az időpontig lehet 100%-os árfolyamon megvásárolni. A korábbi, 2026/U sorozat forgalmazását viszont egyelőre nem zárta le, tehát még a régi sorozat is megvásárolható. Érdemes inkább az újat venni, azon nincs felhalmozott kamat. (A felhalmozott kamatról, árfolyamról ebben a cikkben írtam.)

Valaki megkérdezte a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán, hogy egy csökkenő kamatkörnyezetben az ÁKK miért ugyanakkora kamattal bocsátotta ki az új sorozatot, mint a korábbit. Arról, hogy mi várható az egyik legnépszerűbb állampapír, a Prémium Magyar Állampapír vonatkozásában, ebben a cikkben írtam nemrég. A kérdés jogos, hiszen a többi állampapírnál megszokhattuk, hogy az új sorozatok mind egyre alacsonyabb kamattal érkeznek, ennek oka, hogy normalizálódik a piaci kamatkörnyezet, és a normálisnak semmiképp sem mondható 20% körüli éves állampapírhozamoktól is egyre távolabb kerülünk. A válasz az, hogy azért, mert nem indokolt a csökkentés, mivel az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) kamatbázisa az EURIBOR értékével egyenlő, tehát az euróövezet kamatváltozásait követi. Ráadásul igen gyorsan, hiszen a kamatbázisa 3 havonta frissül, tehát, ha az Európai Központi Bank (EKB) csökkenti vagy emeli a kamatokat, akkor a változást az EURIBOR-on keresztül az eurós állampapír is hamar leköveti.

Mikor fog csökkenni az Euró Magyar Állampapír kamata?

Az Európai Központi Bank kamatdöntéseit kell figyelni. A legutóbbi kamatdöntő ülés március 7-én volt, sokan arra számítottak, hogy ekkor fog kamatot csökkenteni, de ezt nem lépte meg. A kommunikáció alapján talán júniusban jöhet el az első kamatvágás. Az indok, hogy az EU-ban nem csökken elég gyorsan az infláció, inkább stagnálásról beszélhetünk. Ez a pénteken publikált magyar inflációs adatban is érzékelhető, szinte pontosan ugyanolyan mértékben emelkedtek az árak februárban, mint januárban.

Ha valóban júniusban következik be az első kamatvágás az EU-ban, akkor az Euró Magyar Állampapír kamata néhány hónapig valószínűleg marad a jelenlegi, 3,9%-os szint környékén. Ha viszont beindul a kamatcsökkentés, akkor az EURIBOR értéke is elkezd majd csökkenni. Az ütem és mérték kérdéses, de tudni kell, hogy 2023 előtt az EURIBOR értéke szinte mindig mínuszban volt, ez az Euró Magyar Állampapír vonatkozásában azt jelenti, hogy a 2013. évi CLXXVII. törvény 52/A. §-ának rendelkezése alapján 0,001% lesz a kamata, ha ez bekövetkezik, mivel nincs rajta kamatprémium.

Az új, 2027/U EMÁP sorozatnak lesz egy kamatfordulója június 22-én. Ha addigra megérkezik az EKB döntése a kamatcsökkentésről, akkor az talán már negatívan fog hatni az új kamatbázisra is, viszont én arra számítok, hogy az EMÁP kamata jelentősen majd csak a rákövetkező, szeptember 22-i fordulókor csökkenhet.

Megéri még az Euró Magyar Állampapír?

Ezt a kérdést januárban ebben a cikkben már körbejártam, a többi állampapír esetében is leírtam, hogy mit gondolok róluk. A januári állapothoz képest nem sok minden változott: Melyik állampapírt vegyem meg jelenleg?

Kiegészítenéd valamivel vagy kérdésed van?

Csatlakozz a közel 12 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning