EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Megéri vásárolni a Magyar Államkötvényből?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-01-10 10:30:29]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-19 10:19:29]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8620


Megéri vásárolni a Magyar Államkötvényből?

A következőkben egy kevésbé ismert állampapírról lesz szó. A nem lakossági, de a lakosság által is vásárolható Magyar Államkötvény (pl. 2023/B, 2024/B, 2025/B, 2027/B, 2028/B, 2032/B stb.) az utóbbi időben igen népszerűvé vált a lakossági befektetők körében, hiszen három havonta változó kamatuk a BUBOR-hoz (bankközi kamat) van kötve. A BUBOR 2021. januárjában még csak 0,75% volt, tavaly januárban 4,22%, idén januárban viszont már 16,21%-kal indította az új évet, emiatt a Magyar Államkötvény az egyik legmagasabb kamattal rendelkező állampapírrá vált. A háromhavi BUBOR-ok értékeit idősorosan itt tudod visszanézni.

A cikket az ihlette, hogy láttam, nemcsak én kaptam ezzel kapcsolatban rengeteg kérdést, hanem az általam nagyra becsült Kiszámoló blog szerzője, Miklós is írt is erről egy cikket, amit mindenképp érdemes elolvasni. Nekem még októberben volt a Magyar Államkötvényekről két cikkem, a működésükről ebben a cikkben írtam, itt pedig kifejezetten a B-sorozatról írtam, amely manapság olyan népszerű.

A linkelt cikkek lényege, hogy valóban megérheti a Magyar Államkötvény B-sorozata, ám amilyen gyors volt a BUBOR felfutása, olyan gyorsan le is csökkenhet, akár ismét 1% alá. Ebben az esetben persze elvileg könnyedén el lehetne adni az adott papírt, ahogy ezt meg lehet tenni az összes lakossági állampapírral is (pl. a Prémium Magyar Állampapír és Bónusz Magyar Állampapír is 99%-os árfolyamon adható el idő előtt, a kieső 1%-ot pedig nem egészen egy hónap alatt visszahozza a kamatuk). Csakhogy. A Magyar Államkötvény eladása másként működik, az éppen aktuális piaci árfolyamon fogod tudni értékesíteni, emiatt 1%-nál jóval többet is veszíthetsz. Az éppen aktuális vételi/eladási árfolyamokat itt követheted, ezek folyamatosan változnak.

Hátránya még a Magyar Államkötvényeknek, hogy a 2019. június 1. napja előtt kibocsátott sorozatok (pl. 2024/B) még nem kamatadómentesek, tehát 15% személyi jövedelemadót kell fizetni utánuk.

Mindezzel nem arra célzok, hogy egyértelműen kerülendők a Magyar Államkötvények, viszont érdemes körültekintéssel eljárni, és vásárlás előtt alaposan megismerni a konstrukciót.

Kinek van Magyar Államkötvénye? Az érveket, ellenérveket és tanácsokat bizonyára sokan szívesen olvasnák a Facebookon, a bejegyzés alatti kommentszekcióban.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning