EUR: 408.3 | USD: 390.83 | CHF: 414.63 | GBP: 472.44 | RUB: 6.43 | UAH: 10.58

Megéri-e eladni a régi állampapíromat (pl. PMÁP) és újat venni helyette? Mit vegyek helyette?

Állampapír Állampapír kisokos

Szerző: admin [2022-10-01 20:28:48]
Legutóbb módosította: admin [2022-11-28 13:10:26]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3820


Megéri-e eladni a régi állampapíromat (pl. PMÁP) és újat venni helyette? Mit vegyek helyette?

ℹ️ Mint tudjátok, a Magyar Állampapír Kalkulátor már az új PMÁP-pal és a BMÁP-pal is számol: https://allampapirkalkulator.hu

Mivel nagyon sok levelet kapok azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a meglévő Prémium Magyar Állampapírt eladni, és mást venni helyette (ha igen, akkor mit), ezért megpróbálok most egyben válaszolni ezekre a kérdésekre.

A szeptember 26-án lezárt 6 éves Prémium Magyar Állampapír jelenlegi kamatperiódusára vonatkozó évesített kamata 6,6%. Ez 12 hónapra vetítve, 1 millió Ft-nyi állampapíron 66.000 Ft hozamot jelent. 1 hónapra vonatkoztatva 5.500 Ft-ot.
Az új, szeptember 29-én indult 6 éves Prémium Magyar Állampapír éves kamata 11,75%. Ez 12 hónapra vetítve 1 millió Ft-nyi állampapíron 117.500 Ft hozamot jelent. 1 hónapra vonatkoztatva 9.791 Ft-ot.

A két értéket megvizsgálva (5.500 Ft és 9.791 Ft) azt látjuk, hogy már az első hónapban megtérül a váltás, ha valaki eladja a régi PMÁP-ot és újat vesz helyette. CSAKHOGY! A régi PMÁP idő előtti eladásának van 1% díja (pontosabban 99%-os árfolyamon vásárolja meg az ÁKK), ez az eladott névérték-részre vonatkozik. Mondjuk, hogy valakinek 2022. februárjában indult a papírja és 2023. februárjában jár le. Ebben az esetben ott az 1 millió Ft névérték 1%-a 10.000 Ft. Ezt a veszteséget ki kell vonni az újonnan megvásárolt PMÁP hozamából.

Október és február között van még 5 hónap. Ha megtartanánk a régi PMÁP-ot februárig, akkor 5x5.500 Ft, tehát 27.500 Ft hozam keletkezne. Az új PMÁP-pal 5x9.791 Ft, tehát 48.955 Ft. De! Ebből le kell vonni az idő előtti eladás veszteségét (10.000 Ft), tehát valójában csak 38.955 Ft a tiszta nyereségünk az új papírral. Viszont! Ez még mindig 11.455 Ft-tal több, mintha megtartanánk a régi PMÁP-ot.

Tehát igen, ha februárban lenne a régi PMÁP kamatfordulója, akkor megéri eladni, és új PMÁP-ot venni helyette. A fenti számokból az is látszik, hogy még akkor is megérné eladni, ha nem februárban, hanem már januárban lenne a kamatforduló. Ha pedig csak később lenne a kamatforduló, akkor végképp nincs kérdés, hiszen az új PMÁP már február 22-től kapni fog egy új kamatbázist, így kb. 15-16% lesz a kamata, szemben a régi PMÁP 6,6%-ával.
Tehát a régi PMÁP-ot valószínűleg megéri eladni. ❗️ DE!!! Arra gondolni kell, hogy az új papír megvásárlásával a "futamidő" is kitolódik, hiszen elölről kezdődik a 6 év 5 hónap. Tehát ezt is mérlegelni kell, megéri-e tovább benne maradni a váltással járó nyereségért cserébe.

Ami még kérdés lehet, hogy biztosan az új PMÁP-ot éri-e meg megvenni, vagy inkább valami mást. Ott van az új Bónusz Magyar Állampapír is, ami nem az inflációt, hanem a piaci kamatkörnyezet változását követi. Ha emelkednek a kamatok, emelkedni fog a kamatbázisa is, ráadásul 3 hónapos csúszással reagál erre, ellentétben a PMÁP-pal, aminek csak évente változik a kamatbázisa. Tehát, ha az elkövetkező 1 év során az infláció fölé nőnek a piaci kamatok, akkor jó választás lehet a Bónusz Magyar Állampapír is, de ezt senki nem tudja biztosra, sok az ismeretlen változó, a Kalkulátorban is csak nyilvánvalóan becsült értékek vannak. Továbbá, ott van továbbra is a Diszkont Kincstárjegy, amelynek több sorozatát is meg lehet vásárolni, 10% körüli évesített hozammal, és a nagy előnye, hogy mindegyik 1 éven belül lejár, tehát nincs sokáig hozzákötve az ember. Cserébe valamivel alacsonyabb a hozama, mint mondjuk a PMÁP-nak. Választási lehetőség még a Prémium Euró Magyar Állampapír is, ott egy viszonylag alacsony kamat van, viszont, mivel euróban áll a pénz, ezért lehet, hogy jól jár vele az ember, ha tovább megy felfelé az árfolyam. Egyúttal a kockázat is benne van, mert most nagyon magasan van az euró árfolyama, némi korrekciós lehetőség benne van bizonyos események hatására: háború lezárása, rezsihelyzet rendeződése, EU-s pénzek megérkezése stb. Tehát nem biztos, hogy a többi állampapír kamatát meghaladó nyereség érhető el euróvásárlással (időtávtól is függ, több éves távlatban nagyobb rá az esély).

Ha van még kérdésetek, írjátok meg bátran Facebookon, a bejegyzés alatt.

Keresés

Kategóriák

Gazdaság Infláció Állampapír Kalkulátor Rezsi