EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Megéri-e eladni a régi állampapíromat (pl. PMÁP) és újat venni helyette? Mit vegyek helyette?

Állampapír Állampapír kisokos

Szerző: admin [2022-10-01 20:28:48]
Legutóbb módosította: admin [2022-10-01 20:28:48]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 6405


Megéri-e eladni a régi állampapíromat (pl. PMÁP) és újat venni helyette? Mit vegyek helyette?

ℹ️ Mint tudjátok, a Magyar Állampapír Kalkulátor már az új PMÁP-pal és a BMÁP-pal is számol: https://allampapirkalkulator.hu

Mivel nagyon sok levelet kapok azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a meglévő Prémium Magyar Állampapírt eladni, és mást venni helyette (ha igen, akkor mit), ezért megpróbálok most egyben válaszolni ezekre a kérdésekre.

A szeptember 26-án lezárt 6 éves Prémium Magyar Állampapír jelenlegi kamatperiódusára vonatkozó évesített kamata 6,6%. Ez 12 hónapra vetítve, 1 millió Ft-nyi állampapíron 66.000 Ft hozamot jelent. 1 hónapra vonatkoztatva 5.500 Ft-ot.
Az új, szeptember 29-én indult 6 éves Prémium Magyar Állampapír éves kamata 11,75%. Ez 12 hónapra vetítve 1 millió Ft-nyi állampapíron 117.500 Ft hozamot jelent. 1 hónapra vonatkoztatva 9.791 Ft-ot.

A két értéket megvizsgálva (5.500 Ft és 9.791 Ft) azt látjuk, hogy már az első hónapban megtérül a váltás, ha valaki eladja a régi PMÁP-ot és újat vesz helyette. CSAKHOGY! A régi PMÁP idő előtti eladásának van 1% díja (pontosabban 99%-os árfolyamon vásárolja meg az ÁKK), ez az eladott névérték-részre vonatkozik. Mondjuk, hogy valakinek 2022. februárjában indult a papírja és 2023. februárjában jár le. Ebben az esetben ott az 1 millió Ft névérték 1%-a 10.000 Ft. Ezt a veszteséget ki kell vonni az újonnan megvásárolt PMÁP hozamából.

Október és február között van még 5 hónap. Ha megtartanánk a régi PMÁP-ot februárig, akkor 5x5.500 Ft, tehát 27.500 Ft hozam keletkezne. Az új PMÁP-pal 5x9.791 Ft, tehát 48.955 Ft. De! Ebből le kell vonni az idő előtti eladás veszteségét (10.000 Ft), tehát valójában csak 38.955 Ft a tiszta nyereségünk az új papírral. Viszont! Ez még mindig 11.455 Ft-tal több, mintha megtartanánk a régi PMÁP-ot.

Tehát igen, ha februárban lenne a régi PMÁP kamatfordulója, akkor megéri eladni, és új PMÁP-ot venni helyette. A fenti számokból az is látszik, hogy még akkor is megérné eladni, ha nem februárban, hanem már januárban lenne a kamatforduló. Ha pedig csak később lenne a kamatforduló, akkor végképp nincs kérdés, hiszen az új PMÁP már február 22-től kapni fog egy új kamatbázist, így kb. 15-16% lesz a kamata, szemben a régi PMÁP 6,6%-ával.
Tehát a régi PMÁP-ot valószínűleg megéri eladni. ❗️ DE!!! Arra gondolni kell, hogy az új papír megvásárlásával a "futamidő" is kitolódik, hiszen elölről kezdődik a 6 év 5 hónap. Tehát ezt is mérlegelni kell, megéri-e tovább benne maradni a váltással járó nyereségért cserébe.

Ami még kérdés lehet, hogy biztosan az új PMÁP-ot éri-e meg megvenni, vagy inkább valami mást. Ott van az új Bónusz Magyar Állampapír is, ami nem az inflációt, hanem a piaci kamatkörnyezet változását követi. Ha emelkednek a kamatok, emelkedni fog a kamatbázisa is, ráadásul 3 hónapos csúszással reagál erre, ellentétben a PMÁP-pal, aminek csak évente változik a kamatbázisa. Tehát, ha az elkövetkező 1 év során az infláció fölé nőnek a piaci kamatok, akkor jó választás lehet a Bónusz Magyar Állampapír is, de ezt senki nem tudja biztosra, sok az ismeretlen változó, a Kalkulátorban is csak nyilvánvalóan becsült értékek vannak. Továbbá, ott van továbbra is a Diszkont Kincstárjegy, amelynek több sorozatát is meg lehet vásárolni, 10% körüli évesített hozammal, és a nagy előnye, hogy mindegyik 1 éven belül lejár, tehát nincs sokáig hozzákötve az ember. Cserébe valamivel alacsonyabb a hozama, mint mondjuk a PMÁP-nak. Választási lehetőség még a Prémium Euró Magyar Állampapír is, ott egy viszonylag alacsony kamat van, viszont, mivel euróban áll a pénz, ezért lehet, hogy jól jár vele az ember, ha tovább megy felfelé az árfolyam. Egyúttal a kockázat is benne van, mert most nagyon magasan van az euró árfolyama, némi korrekciós lehetőség benne van bizonyos események hatására: háború lezárása, rezsihelyzet rendeződése, EU-s pénzek megérkezése stb. Tehát nem biztos, hogy a többi állampapír kamatát meghaladó nyereség érhető el euróvásárlással (időtávtól is függ, több éves távlatban nagyobb rá az esély).

Ha van még kérdésetek, írjátok meg bátran Facebookon, a bejegyzés alatt.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning