EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Már Ügyfélkapu sem kell az online kincstári számlanyitáshoz, elég az eSzemélyi

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-06-04 15:49:44]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 852


Már Ügyfélkapu sem kell az online kincstári számlanyitáshoz, elég az eSzemélyi

Tavaly december 11. óta már nem kell személyesen megjelenni a Magyar Államkincstárnál ahhoz, hogy valaki értékpapír-nyilvántartási számlát nyithasson és állampapírokat tudjon vásárolni, mivel azóta Ügyfélkapuval, online is megnyitható a számla, és a nyitást követően azonnal használható is lesz. Ennek a folyamtáról ebben a cikkben írtam.

Június 1-től a Kincstár az online számlanyitás egy újabb lehetőségét is bevezette: már Ügyfélkapura sincs szükség, elég a személyazonosító igazolvány (abból viszont az újabb, 2016. január 1. után kiállított eSzemélyi kell). Az új lehetőség nemcsak magyar, hanem határon túli magyar állampolgárok számára is elérhető.

Hogyan lehet személyivel kincstári számlát nyitni?

A folyamat nagyon hasonlóan működik, mint a legtöbb, ún. fintech pénzügyi szolgáltatónál: egy okostelefonra van szükség, rajta a MobilKincstár nevű applikációval.

A MobilKincstár appot el kell indítani, a főoldalon az "Online számlanyitás"-t kell kiválasztani, azon belül az "Értékpapír nyilvántartási számla" lehetőséget, ahol a "Számlanyitás eSzemélyivel" opcióra kell kattintani.

Innentől csak követni kell az alkalmazás utasításait:

  1. Meg kell adni az alapadatokat (e-mail-cím, telefonszám stb.).
  2. Engedélyezni kell a kamerát és az NFC-t (amit a mobilfizetéshez is szoktunk használni).
  3. Kérni fog az alkalmazás egy arcképet, az okmányokról egy fotót.
  4. Az NFC funkcióval az okostelefon ki fogja tudni olvasni az eSzemélyiből az azonosító adatokat (ezért eSzemélyi a neve).
  5. Nyilatkozatok elfogadása és megerősítés.

Ezután már használható is lesz a kincstári számla, személyesen, mobilról és böngészőből is lehet vásárolni/eladni állampapírokat. A számlanyitásnak nincs költsége, ahogyan a számlavezetésnek sincs, sem az állampapírok megvásárlásának, és a pénz kiutalásának sem. Természetes személyeknek a 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok adómentesek.

Azok a határon túli magyarok is nyithatnak személyazonosító igazolvánnyal online számlát, akik román vagy szlovák, NFC-alapú digitális személyazonosító igazolvánnyal rendelkeznek (tehát hasonlóval, mint amilyen a magyar eSzemélyi).

Más módon szeretnék számlát nyitni

Az eSzemélyivel történő számlanyitás csak egy lehetőség. Továbbra is lehet számlát nyitni Ügyfélkapuval, személyesen valamelyik kincstári ponton vagy a postán. Bővebben a Vásárlás menüpontban írtam a lehetőségekről.

Lehet állampapírt vásárolni a bankoknál is, de előtte érdemes elolvasni ezt a cikket: Hogyan lehet a legolcsóbban állampapírt venni és tartani?

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning