EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Már kiszámíthatod, melyik állampapírt éri meg lecserélni! Új funkció!

Kalkulátor Új fejlesztések

Szerző: admin [2023-01-28 13:43:07]
Legutóbb módosította: admin [2023-01-28 13:43:07]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 13608


Már kiszámíthatod, melyik állampapírt éri meg lecserélni! Új funkció!

Elkészült egy új fejlesztés, amelynek révén már kiszámítható, hogy melyik meglévő állampapírodat éri meg eladni és lecserélni egy újabbra. Ez különösen forró téma mostanában, mivel az új Prémium Magyar Állampapírnak 16%-os az éves kamata, ami kiemelkedően sok. Mégsem éri meg azonnal lecserélni az összes meglévő állampapírt erre, mert figyelembe kell venni az idő előtti eladás költségét, és azt, hogy a meglévő papírodnak mikor lesz a kamatfordulója. Ha egy korábbi Prémium Magyar Állampapírodat cserélnéd le az újra, de a kamatfordulója mondjuk már idén február 10-én van, akkor nem fogja megérni a csere, de ha márciusban vagy áprilisban, akkor már esélyes, attól is függ, hogy most milyen a kamata.

Az új aloldalon (Állampapírcsere) a meglévő és a választott állampapír kamatperiódusának kezdetét és végét kell megadni, valamint aktuális kamatukat és a meglévő papírod eladási díját. Ezek az adatok mind megtalálhatók listába rendezve az Állampapírcsere oldalon (kivéve az idő előtti eladás díja, az a Kincstárnál 0,5-1%, lsd. Állampapírok aloldal, a bankoknál több is lehet, az erről szóló cikkemet itt olvashatjátok.)

Nagyon sok papírt megéri lecserélni, pl. a 2025/K aktuális kamata 5,85%, és csak március 27-én veszi fel az új kamatbázist, a 2024/K aktuális kamata szintén 5,85% és december 20-ig annyi is marad. A 2029/I és 2029/J aktuális kamata 11,75%, viszont már február 21-én és március 21-én megkapják az új kamatbázist, tehát azokat sem érdemes lecserélni. A 2026/N és 2024/N megfontolandó, a 2027/J papírt viszont nem szükséges cserélni. Ez csak néhány példa, az új funkcióval mindenki könnyen megnézheti, hogy az ő papírjai közül melyeket érdemes lecserélni (nemcsak a Prémium Magyar Állampapír, hanem pl. a Bónusz Magyar Állampapír esetében is).

Néhány tanács és információ előzetesen:

  • Ha idő előtt adsz el egy állampapírt, napra pontosan, időarányosan megkapod a kamatot, nem kell kivárnod a kamatfizetést.

  • Az állampapírok idő előtti eladásának díja jellemzően nagyon alacsony (0,5-1%), pl. az új Prémium Magyar Állampapír nagyjából 20 nap alatt kitermeli az idő előtti eladás költségét. Meg kell viszont említeni, hogy bármilyen valószerűtlen, ez a díj idővel lehet magasabb is, az erről szóló cikket mindenképp ajánlom elolvasni.

  • Ha csak rövid időre vásárolnál állampapírt, valószínűleg akkor is megéri egy magasabb hozamú, hosszabb futamidejű állampapírt vásárolni, hiszen a legtöbb esetben még az idő előtti eladás költségével együtt is jobban megéri. Pl. az Egyéves Magyar Állampapír szinte soha nem éri meg, annyival alacsonyabb a kamata más papírokénál.

  • A Magyar Állampapír Plusz papírokat mindenképpen ajánlott lecserélni, még a kamatfordulót sem érdemes megvárni (amikor 0% lenne az idő előtti eladás díja), mivel az összes többi állampapír kamata jóval magasabb a MÁP+-énál.

  • A Tartós Befektetési Számlán (TBSZ)-en kezelt állampapírok eladása átgondolandó, mivel hiába adómentesek a 2019. június 1. után kibocsátott papírok, ha egy aktív TBSZ-ről szeretnéd idő előtt kivenni a hozamot, azt 15% SZJA terheli. 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok számára ma már nem éri meg TBSZ-t nyitni.

  • Érdemes átgondolni, hogy hol vásárolsz állampapírt. Cikk itt.

  • A 4 vagy a 7 éves Prémium Magyar Állampapírt vegyem? Mik az előnyök és a hátrányok? Cikk itt.

Remélem, hasznosnak találjátok ezt az új funkciót, és természetesen, ha hibát találtok benne vagy további fejlesztési javaslatotok lenne, azt írjátok meg vagy e-mailben vagy a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, ahol már több, mint 4300-an vagyunk!

Ha úgy gondolod, hogy támogatnád anyagilag a munkámat, azt ezen az oldalon megteheted bankkártyával vagy PayPallal vagy átutalásokat is tudok fogadni, egyelőre csak magyarországi forintalapú bankszámláról: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning