EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Lightyear újdonságok: limitáras megbízás töredék USA részvényekre + új vizualizáció

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-04-18 11:12:53]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 1992


Lightyear újdonságok: limitáras megbízás töredék USA részvényekre + új vizualizáció

Mindig szívesen számolok be a már magyar nyelven is tudó Lightyear befektetési platform újításairól, hiszen a Lightyear rendkívül könnyen kezelhető, átlátható felületet nyújt. Így, aki nem csak állampapírba fektetne, hanem kamatoztatná a számlán tartott, nem lekötött pénzét is, vagy ETF-eket, részvényeket, pénzpiaci alapokat (MMF) vásárolna, annak úgy gondolom, a Lightyear az egyik legjobb kiindulási platform, főleg úgy, hogy a nemzetközi piacon korántsem megszokott módon TBSZ szolgáltatást is nyújt, amely egy Magyarország-specifikus, adókedvezményt vagy adómentességet biztosító számlatípus.

A Lightyear most két újdonsággal jelentkezett: már töredék USA részvényekre is be lehet állítani limitáras megbízást, valamint elérhetővé vált az úgynevezett gyertyadiagram. A cikkben mindkét újításról bővebben is írok, de aki csak el szeretne kezdeni ismerkedni a felülettel és tudni szeretné, mire való, mibe lehet itt befektetni, annak ezt a cikkemet ajánlom: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Továbbra is érvényes, hogy aki regisztrálna, az használhatja a kifejezetten a Magyar Állampapír Kalkulátor felhasználóinak biztosított promóciós linket: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator. Aki ezen regisztrál, ajándékba kap bármely választott részvényből 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben. Ha a regisztrációnál kimaradt, később is aktiválható a promóciós kód, a beállításokon belül, a Promóciók menüpontban. Azt kell beírni, hogy MAGYALL, és legalább 19 ezer Ft-ot kell elhelyezni a számlán, hogy begyűjthető legyen a bónusz.

Limitáras töredék részvények

Ez a lehetőség annak szól, aki nemcsak a számlán tartott, nem befektetett pénzét szeretné kamatoztatni a Lightyearen és nem is csak ETF-eket vagy pénzpiaci alapokat vásárolna, hanem a nagybetűs tőzsdére is kimerészkedne és részvénybefektetésben is gondolkodik.

Amikor vásárolunk egy részvényt (pl. nVidia, Apple, Microsoft, Tesla stb.), akkor négyféle megbízást adhatunk a Lightyearen:

  • piaci megbízás (amikor a tőzsde kinyit, akkor az elérhető legjobb árfolyamon vesszük meg a részvényt)
  • ismétlődő megbízás (beállíthatjuk, hogy pl. minden hónap 1-jén automatikusan történjen egy vásárlás a beállított összegben)
  • stop megbízás (beállíthatunk egy árfolyamot, és amikor a részvény értéke eléri a beállított árfolyamot, akkor automatikusan megtörténik a vétel)
  • limitáras megbízás (automatikusan megtörténik a vétel, ha a megadott árfolyam vagy annál jobb elérhető)

Most a felsorolásban az utolsóval, tehát a limitáras megbízással foglalkozom.

Egy példával szemléltetve, hogy mi is ez pontosan: ha egy részvény árfolyama jelenleg pl. 10 dollár, de te csak akkor szeretnél belőle venni, ha 5 dollár alá csökken, akkor beállítasz egy 5 dolláros limitáras megbízást, és csak akkor fogja megvenni, ha lecsökkent 5 dollárra vagy az alá az adott részvény árfolyama.

töredék részvény limitáras megbízás LightyearLimitáras megbízást eddig csak teljes részvények megvásárlására lehetett beállítani (ami sokaknak nem volt opció, hiszen egyes részvények árfolyama 1000 dollár fölött van), mostantól viszont töredék részvényekre is belehet ilyet állítani (egyelőre csak USA részvényekre).

Gyertyadiagram

A másik újítás a gyertyadiagram bevezetése, amely már elérhető a Lightyear mobilalkalmazásból, és hamarosan a webes felületen is meg fog jelenni. Ezek a diagramok mostantól megjelennek az egyes értékpapírok adatlapján (egyelőre csak az USA piacosoknál), és az árfolyamuk változását jelenítik meg. Azért gyertyadiagram, mert formájában leginkább egy gyertyára hasonlít, az ábrázolási módot a 18. századi Japánban rizskereskedők fejlesztették ki.

gyertyadiagram Lightyear

Egy gyertyadiagram az adott időszakban egy adott értékpapír árfolyammozgásának jellemzőit mutatja be: nyitóár (ahol az időszak kezdetén állt), záróár (ár az időszak végén), legmagasabb ár (az időszak alatt elért legmagasabb árszint), legalacsonyabb ár (az időszak alatt elért legalacsonyabb árszint).

Ezeket az információkat "test" és "kanócok" segítségével jeleníti meg. A test (ami a vastagabb) a nyitó- és záró ár közötti tartományt mutatja, a kanócok pedig az adott időszak legmagasabb és legalacsonyabb árait jelölik. A zöld (vagy fehér) szín áremelkedést jelent, a piros (vagy fekete) szín árcsökkenést jelent.

Más újdonságok

Április 3-án más újdonságokat is bejelentett a Lightyear, ezekről ebben a cikkben írtam: Egyre jobb befektetni: magyarul is tud a Lightyear, jönnek a tört ETF-ek és más újdonságok!

Magyar Állampapír Kalkulátor közösség

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már több, mint 12 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Disclaimer: Befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, a tőke kockázatnak van kitéve. Az adózásról ne feledkezz meg. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. Felhasználói feltételek érvényesek: lightyear.com/terms. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning