EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Lightyear: már bárki nyithat TBSZ-t, lesz magyar ügyfélszolgálat és más újdonságok

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-01-10 14:08:30]
Legutóbb módosította: admin [2024-01-15 09:58:27]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 10914


Lightyear: már bárki nyithat TBSZ-t, lesz magyar ügyfélszolgálat és más újdonságok

A brit/észt Lightyear befektetési platform 2023. áprilisa óta van jelen Magyarországon, és egyértelmű, hogy a magyar piacot kiemelten kezelik. Mivel az állampapírok hozama csökken, így sokakat érdekel, hogy milyen más, egyszerű lehetőségek vannak a befektetésre, kiegészítve ezzel az állampapírokat. A Lightyear pont ilyen lehetőségeket kínál: jó kamatot fizet a rajta tárolt, nem lekötött pénzre, továbbá pénzpiaci alapokba, részvényekbe és ETF-ekbe is lehet nála fektetni, amelyekkel akár olyankor is jelentős hozam érhető el, amikor az állampapírok hozama épp alacsonyabb. A felülete egyszerű, átlátható, és kedvező a díjszabása.

A cikk apropóját az adta, hogy 2024. január 10-től már bárki nyithat TBSZ számlát a Lightyearön belül (a TBSZ egy számlatípus, amellyel adókedvezmény vagy adómentesség érhető el). A cikkben közzéteszem továbbá a cég válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán tettetek fel a cég felhívására decemberben. Ezekből sok újdonságra fény derül, pl. a magyar nyelvű ügyfélszolgálat várható indulásának dátumára is.

A magyarországi indulást követően mindössze bő fél év kellett a Lightyearnek, hogy átlátva a magyar adózási sajátosságokat, bevezesse a TBSZ-t. 2024. január 10-től bárki szabadon megnyithatja a TBSZ számláját, amelynek nincs se számlanyitási, sem számlavezetési díja, cserébe adókedvezményt kínál 3 év után, 5 év után pedig SZJA-mentességet.

Nem volt még olyan külföldi brókercég Magyarországon, amely ennyire gyorsan lépett volna, és ilyen röviddel az indulást követően már el tudta indítani a TBSZ-nyitási lehetőséget. A Magyarország-fókuszt jelzi az is, hogy még idén tervezik magyar ügyfélszolgálat elindítását, és az angol font, az euró és a dollár mellett mindössze egy másik nemzeti valutát kezel a Lightyear: a forintot.

A számlanyitáshoz, ETF vásárlásához segítséget itt találtok, képekkel illusztrálva: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl.

Ha a Lightyearön belül szeretnél létrehozni TBSZ számlát, akkor használhatod a MAGYALLFX promóciós kódot (ha még nem használtál más promóciós kódot korábban), amely révén ingyen válthatsz eurót, dollárt, angol fontot, 1 millió Ft összegig. A kód beírását követően legalább egy befizetést kell elvégezned a Lightyear számládra ahhoz, hogy megkapd a kedvezményt.

Ez azért jó, mert a befektetési eszközök ezekben a valutákban vannak, de így nem lesz díja a pénzváltásnak. A MAGYALLFX kódot a Promotions menüpontban tudod beírni.

Mi az a TBSZ?

Tartós Befektetési Számla. A Lightyearön belül lehet megnyitni, minden évben legfeljebb egyet. A nyitás évében tetszőleges összeg helyezhető el rajta, ezt az évet nevezzük gyűjtőévnek. A TBSZ-en elhelyezett összegből megvásárolhatók ugyanazok az eszközök, amelyek a sima Lightyear számlán is: ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap), részvény, pénzpiaci alap. Ezek hozamára alapból 15% személyi jövedelemadót kellene fizetni, viszont, ha a gyűjtőévet követően 3 évig megtartod a TBSZ-en a vásárolt eszközöket, akkor már csak 10% az SZJA, ha pedig 5 évig tartod meg, akkor 0%. Persze ha időközben úgy döntesz, hogy kiveszed a számláról a hozamot, azt is megteheted, de akkor elveszik az SZJA-kedvezmény.

Ne felejtsd el felhasználni a MAGYALLFX kódot a Promotions menüpontban, amely 1 millió Ft-ig ingyenes pénzváltást tesz lehetővé az elérhető valutákban.

A Lightyear külön aloldalt szentelt a TBSZ-nek, itt érhető el. A felület így néz ki:
Kérdések és válaszok

Decemberben közzétettem egy felhívást, amelyben arra kértelek Titeket, hogy tegyetek fel kérdéseket a Lightyearrel kapcsolatban. Rengeteg kérdés érkezett, a Lightyear pedig az összesre válaszolt is. Vannak, amelyek az új TBSZ-ről szólnak, de sok más is kiderül belőlük. Nem egy az egyben úgy szóltak a kérdések, ahogy most le fogom azokat írni, mert kicsit egységesítettem és cikk-kompatibilissé fogalmaztam át a könnyebb érthetőség érdekében. Volt sok hasonló, ugyanarra vonatkozó kérdés, ezeket összevontam. Nagyon érdekes dolgok derülnek ki a válaszokból.

A kérdések kapcsán a cég sok dologban a Mi ötleteinket, véleményeinket kéri (pl. mely magyar részvényekre lenne a legnagyobb igény). Ezeket kérlek, írjátok meg Facebookon, a cikkhez tartozó posztnál, hogy továbbíthassam a Lightyearnek.

Szavazás az új funkciókról

A feltett kérdések között sok ugyanarra vonatkozott. A cégnél ezeket összegyűjtötték, és azt kérték, hogy egy szavazás keretében nyilatkozzatok arról, hogy az alábbi funkciók közül melyiket látnátok elsőként a legszívesebben:

  • Töredék ETF (a részvényekhez hasonlóan az ETF-ekből is lehessen akárcsak 1 Ft értékben is vásárolni).
  • Adóbevallási könnyítés a Lightyear és a NAV között
  • Magyar részvények
  • Webes felület fejlesztése
  • TBSZ számla áthozási lehetősége
  • A felület magyarítása


Szavazni itt tudtok: Google Forms szavazás


Kérdések és válaszok a Lightyearrel kapcsolatban

Tervez magyar ügyfélszolgálatot a Lightyear?

Igen, 2024-re tervezzük a magyar ügyfélszolgálat indulását.

Tervezik bővíteni az oktatási, diagramkészítő és elemzési felületet? A webes felületet fogják még fejleszteni?

Igen, tervezünk további oktatási anyagokat, amelyeket a blogon és más felületeinken teszünk közzé. A webes felületet is fejlesztjük, 2024 első felében már egy megújított, bővített felülettel találkozhatnak a felhasználók.

Meglévő TBSZ-t át lehet hozni a Lightyearhöz?

Egyelőre nem, de tudjuk, hogy ez sokaknak fontos lenne, ezért a TBSZ nyilvános elindítása után elkezdünk ezen is dolgozni.

A magyar részvények és ETF-ek bevezetésének dátumát mikorra tűzték ki?

Egyelőre nincs konkrét céldátum, de szívesen vennénk az arra vonatkozó javaslatokat, hogy mely magyar részvényeket és magyar vonatkozású ETF-eket vezessük be elsőként.

Terveznek olyan lehetőséget, amellyel egy befektető portfólióját lehet lemásolni?

Ez nagyszerű ötlet! Eddig nem gondoltunk rá, de a felvetést továbbítottuk az illetékes csoportnak, meglátjuk, mit tehetünk.

Árutőzsdei piacok (olaj, nemesfém, félvezető stb.) megjelennek majd a Lightyear kínálatában?

Arany ETC-nk (tőzsdén keresztül vásárolható árupiaci termék, tehát nem ETF) már van (iShares Physical Gold), és 2024-ben bővíteni fogjuk a kínálatot. Szívesen veszünk javaslatokat, hogy melyeket vezessük be.

Tervezi a Lightyear bankkártya bevezetését?

Egyelőre nincs erre vonatkozó tervünk.

Lesz-e befektetési segítség kezdőknek a Lightyearön?

Befektetési tanácsokat mi nem adhatunk, viszont dolgozunk olyan anyagokon, amelyek segítséget nyújtanak a különböző termékek megértéséhez. Miről szeretnétek hallani leginkább?

Hol lehet a felületen ETF ISIN azonosítója alapján keresni, és hol látható, hogy melyik tőzsdén vásároljuk meg a kiszemelt ETF-et?

ISIN azonosító alapján jelenleg nem lehet keresni, de a kérést továbbítottuk a termékcsoport felé.

Mikor lesz magyar nyelv a Lightyearön vagy akár lehetőség arra, hogy a közösség készíthessen hozzá fordítást?

Tervben van a magyar nyelvű felület elkészítése, de erre jelenleg nincs céldátumunk, jelezni fogjuk e-mailben és a közösségi média felületeinken, ha már közel van. A felület honosítása időigényes folyamat a tervezés, fejlesztés és tesztelés szempontjából, és emiatt óvatosan szeretnénk eljárni, hogy biztosa helyes legyen minden fordítás, és közben a felhasználói felület ugyanolyan jól használható maradjon minden nyelven.

Tervezi-e a Lightyear a jövőben Forex-jellegű devizaügyletek megkötésének lehetőségét?

Nincs ilyen tervünk.

Tervez-e a Lightyear szélesebb körű elemzéseket beemelni? Megtartva a jelenlegi, letisztult nézetet.

Igen, tervezzük további elemzésekkel bővíteni a felületet, és szívesen veszünk javaslatokat, hogy mivel bővítsünk.

Mikor fog a Lightyear automatikusan, a háttérben kommunikálni a NAV-val?

Ezen jelenleg nem dolgozunk, de a felvetést továbbítottuk a termékcsoportnak.

Tervezi-e a Lightyear bizonyos havi forgalom felett a költségek sávos csökkentését?

Az árazásunkat úgy alakítottuk ki, hogy az a lehető legátláthatóbb, legegyszerűbb legyen, de emellett az egyik legalacsonyabb más tőzsdei szolgáltatókhoz képest. Úgy, hogy közben a Lightyear gazdaságilag fenntartható maradjon.

Tervezik-e a kártyás feltöltés ingyenes limitjét 200 ezer Ft-ról megemelni?

Ezen nem tervezünk változtatni, viszont a banki átutalással történő feltöltésre nem számítunk fel díjat (persze a saját számlavezető bankodnál lehet átutalási költség).

Milyen intézkedéseket tervez a Lightyear az adózás könnyebbé tétele érdekében?

Az első lépés a TBSZ bevezetése. Szívesen vesszük a javaslatokat, hogy milyen egyéb intézkedések segítenék az adózás megkönnyítését.

A Lightyear TBSZ számlának milyen tranzakciós és számlavezetési díjai lesznek?

Nem lesz sem számlanyitási sem számlakezelési díja. Ugyanazok a díjak vonatkoznak rá, mint a sima Lightyear számlára.

A TBSZ nyitás tényét be kell jelenteni a NAV-nak? Ha igen, milyen igazolást kapunk a Lightyeartől, és milyen formában, hová szükséges küldeni azt?

A TBSZ megnyitását követően e-Papíron kell írni a NAV-nak, ennek a pontos menetét elküldjük mindenkinek e-mailben, aki megnyitotta a TBSZ számláját.

Tervez-e a Lightyear az egészségpénztárakhoz hasonló igazolást kiállítani az adóbevallás megkönnyítése érdekében?

Már van ilyen, az adóigazolást automatikusan összeállítjuk és az ügyfél megkapja e-mailben.

Van-e lehetőség más számlája felett rendelkezni egy maghatalmazással úgy, mint pl. a Kincstárnál, hogy a saját fiókomból elérem a hozzátartozóm befektetéseit?

Többfelhasználós fiókot nem terveztünk, de a kérést továbbítottuk a termékfejlesztők felé. Viszont jelenleg is meg lehet adni kedvezményezett személyt arra az esetre, ha nem tudnánk elérni. Ezt a Settings → Your profile → Trusted Contact → Add Trusted Contact menüpontban teheted meg.

Van-e lehetőség automatikus befizetésekre vagy átutalásokra a TBSZ számlára?

Egyelőre nincs, de a kérést továbbítottuk a termékfejlesztők felé.

TBSZ számlára is vonatkozik majd, hogy a számlán tartott, de nem lekötött pénz is kamatozik? Ha igen, ugyanazokkal a feltételekkel, mint az alap számlán?

A magyar szabályozások miatt egyelőre ez sajnos nem lehetséges. Viszont pénzpiaci alapokat (MMF) lehet tartani a TBSZ-en is, amelyek kifejezetten rövid időre szólnak. Itt olvashattok róla: Pénzpiaci alapok, TBSZ, magyar részvények a Lightyearön. Fontos, hogy ez nem egy befektetési tanács.

Miért nincsenek gyorshírek a német tőzsdei jegyzésű vállalatoknál úgy, mint az USA tőzsdei jegyzések esetén?

Ez jórészt az adatszolgáltatóinkra vezethető vissza, akik főként az amerikai cégekkel foglalkoznak, de utánanézünk, hogy hogyan bővíthetnénk a hírek körét.

Tervezi a Lightyear a webes felület fejlesztését vagy letölthető számítógépes applikáció létrehozását?

A webes felületet folyamatosan fejlesztjük, és 2024. első felében érkezik a megújított verziója. Letölthető mobilos applikációnk van, asztali számítógépre egyelőre nem terveztünk ilyet, de a felvetést továbbítottuk a termékfejlesztő csoportunknak.

A TBSZ-en kívül vásárolt ETF-et be lehet vinni a TBSZ-be?

Nem, TBSZ-re csak pénzt lehet tenni, de a TBSZ-en belül már szabadon vásárolható vagy eladható bármely ETF.

Az 5 év letelte előtt van-e lehetőség a befektetett tőke csak egy bizonyos részét kivenni idő előtt a Lightyear TBSZ-ről, vagy ilyen esetben az egész összegről elvész az adókedvezmény?

Lehetséges a részleges pénzkivétel, de ez feltételekhez kötött, amelyről írni fogunk a hamarosan megjelenő TBSZ szabályzatunkban.

Mikor tervezik bővíteni a megvásárolható ETF-ek körét?

Ez folyamatosan napirenden van, tudjuk, hogy ez az egyik legnépszerűbb termék, írni fogunk róla, ha újabb ETF-ek érhetők el a Lightyearön.

Tervezik-e bevezetni a tört (fractional) ETF-ek kereskedésének lehetőségét?

Igen, folyamatban van a bevezetése, a közösségi média felületeinken hírt fogunk róla adni!

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Kérdésed van, vagy hozzászólnál?

Csatlakozz a több, mint 10 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Disclaimer: Befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, a tőke kockázatnak van kitéve. Az adózásról ne feledkezz meg. A Lightyear szolgáltatásai csak angolul érhetők el, felhasználási feltételek érvényesek. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning