EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Jelentősen átalakult a Magyar Állampapír Kalkulátor, fontos változások a működésben

Kalkulátor Friss fejlemények

Szerző: admin [2022-12-04 10:06:21]
Legutóbb módosította: admin [2022-12-04 10:06:21]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3996


Jelentősen átalakult a Magyar Állampapír Kalkulátor, fontos változások a működésben

A Kalkulátor mostantól képes megmondani, hogy ténylegesen mennyi lesz a nettó hozamod, abban az esetben is, ha egy papír kamatozása már elindult, és te csak később vásárolod meg. Ahhoz, hogy használd ezt a funkciót, valójában nem kell tenned semmit, az egyes papíroknál kiírja, hogy mikor bocsátották ki a jelenleg vásárolható sorozatot, a vásárlás dátumához pedig beírhatsz akár egy jövőbeli dátumot is (ha pl. tudod, hogy csak jövőhónapban vásárolsz). Alapból mindig az aznapi dátum van beírva. Továbbá, már gond nélkül lehet tört hónapokkal is számolni mindegyik papírnál, ez azt is jelenti, hogy akár már napra pontos kamatokat is ki lehet számolni (némi eltérés lehet a hónapok eltérő napszáma miatt).

Mi ennek a háttere?

Minden állampapírnak van egy kibocsátási dátuma, jellemzően onnantól kezdve kamatozik. Pl. a cikk pillanatában vásárolható 6 éves Prémium Magyar Állampapírt 2022. október 19-én bocsátották ki, így már másfél hónapja kamatozik, jelenleg 1 millió Ft-onként 15 ezer Ft felhalmozott kamat van rajta.

A Kalkulátor eddig ezzel nem tudott mit kezdeni, mindig a papír teljes futamidejével számolt. Így viszont, ha valaki pl. 1 hónappal a kibocsátást követően vásárolta meg a papírt, annak nem ténylegesen annyi lett a nettó hozama, mint amit a Kalkulátor kiírt, hiszen ő időarányosan kapta csak meg a hozamot. Pl. 77 hónapot (a jelenlegi 6 éves PMÁP teljes futamidejét) beállítva 1 millió Ft-ra 841 563 Ft hozamot írt ki a Kalkulátor. Valójában mégis megkapta, viszont, ha pl. 1 hónappal az indulást követően vásárolta meg a papírt, akkor valamivel magasabb árfolyamon tudta csak megvenni, hiszen az 1 hónap felhalmozott kamatát "előre" vissza kellett fizetnie, mivel a kamat időarányosan jár.

A fentiekből következik, hogy már nem a megszokott 36, 52, 74, 77 hónapokkal kell számolni (ezek a jelenlegi PMÁP/PEMÁP/BMÁP papírok teljes futamidejei a cikk írásának pillanatában), hanem ezeknél valamivel kisebb értékekkel, hiszen mindegyik jelenlegi papír kamatozása elindult. Hogy pontosan milyen hónapszámot kell beírnod ahhoz, hogy az adott papír teljes hátralévő futamidejével számolj, azt a Kalkulátor mindig pontosan kiírja az eredmények között. Pl. a 6 éves PMÁP pillanatnyilag hátralévő teljes futamideje 75,45 hónap, tehát a cikk írásának pillanatában alapból ez is van beírva az "Alapvető beállítások" részben a hónapszámhoz.

Mivel mindez igen nagy változás, a kódbázis ~70%-a módosult, ha bármilyen hibát tapasztaltok a működés során, kérlek, mielőbb jelezzétek. Szívesen fogadom a visszajelzéseket arról is, hogy mennyire érthető a működés. A Kalkulátor Facebook-oldala, e-mail.

Jó kalkulálást!

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning