EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Jelenleg mely állampapírokat érdemes megvenni a PMÁP mellett? - a nagy áttekintés

Állampapír Friss adatok

Szerző: admin [2023-07-15 13:16:41]
Legutóbb módosította: admin [2023-07-21 07:20:31]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 12962


Jelenleg mely állampapírokat érdemes megvenni a PMÁP mellett? - a nagy áttekintés

Egyértelmű, hogy jelenleg messze a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb állampapír, és valaki a kérdést is feltette nekem nemrég, hogy akkor minek a többi. Való igaz, ha valaki az alapbeállításokat megtartva megnyomja a "Hozamok kiszámítása" gombot a Kalkulátoron, akkor szinte minden időtávra a Prémium Magyar Állampapírt hozza ki nyertesnek. Egy jó állampapír-portfólió összeállításánál viszont más szempontok is érvényesülhetnek, a cikk arról szól, hogy mi van a PMÁP-on túl, mely állampapírokat érdemes jelenleg megvásárolni. Nem mindenkinek ugyanazokat, de erre is ki fogok térni.

Hogyan lett ennyire népszerű a Prémium Magyar Állampapír?

Nem volt olyan hét 2022. október 1. hete óta, hogy a Prémium Magyar Állampapírból ne vásárolt volna a lakosság legalább 50 milliárd Ft értékben (a mai napig így van). Ennek oka, hogy 2022. szeptember 29-én kibocsátotta az ÁKK a PMÁP új sorozatait, a 2027/J-t és a 2029/I-t. Ezeknek a kamatbázisa ugyanúgy az előző évi infláción alapult, mint jelenleg, tehát elvileg a 2021. évi 5,1%-os infláción, csakhogy az ÁKK húzott egy váratlan, és 11,75%-os kamattal indította útjára az állampapírt. Ez akkor kiemelkedően magas kamatnak számított, ilyen hozammal korábban nem lehetett találkozni a kötvénypiacon. Szükség is volt rá, hiszen 2022. októberére már 21,1% volt az előző év októberéhez viszonyított infláció.

Szemléletes adatok

2022. szeptemberében, a 38. héten így alakult az értékesítés:

 • Egyéves Magyar Állampapír: 21,6 mrd Ft
 • Magyar Állampapír Plusz: 0,4 mrd Ft
 • Prémium Magyar Állampapír: 26,1 mrd Ft
 • nyomdai Magyar Állampapír Plusz: 0,1 mrd Ft
 • Kincstári Takarékjegy (KTJ): 27,9 mrd Ft

2022. októberében, a 39. héten így alakult az értékesítés:

 • Egyéves Magyar Állampapír: 15 mrd Ft
 • Magyar Állampapír Plusz: 0,4 mrd Ft
 • Prémium Magyar Állampapír: 248,0 mrd Ft
 • Bónusz Magyar Állampapír: 69,8 mrd Ft
 • nyomdai Magyar Állampapír Plusz: 0,1 mrd Ft
 • Kincstári Takarékjegy (KTJ): 15,6 mrd Ft

Látjuk tehát, hogy az értékesített állampapírtípusok addigi viszonylag egyenletes megoszlása teljesen felborult, és tízszer több Prémium Magyar Állampapírt vásárolt a lakosság. A rákövetkező héten (40. hét) pedig még annál is többet, 317,4 milliárd Ft értékben. Érkezett továbbá egy új szereplő, a Bónusz Magyar Állampapír. Ez a típus korábban is létezett, de évekig nem bocsátottak ki belőle új sorozatot, ám szeptemberben egy megújított formában újra kibocsátotta az ÁKK.

A Prémium Magyar Állampapír népszerűségének egyértelműen az az oka, hogy óriásit fordult a világ 2020-ban. Az azt megelőző kb. 10 éven alig láttunk 3%-nál magasabb inflációt, 2014-ben és 2015-ben egyenesen defláció volt, tehát csökkentek az árak. Az alapkamat és a BUBOR a 0%-hoz közelített, emiatt rendkívül olcsón lehetett hitelhez jutni, akár 2-2,5%-os kamatra is. Természetesen, a befektetési lehetőségek, és így a kötvények hozama is ezekhez a paraméterekhez igazodott, amikor 2019-ben megjelent a Magyar Állampapír Plusz, akkor hasonló őrület volt körülötte (el is nevezték szuperállampapírnak), mint most a Prémium Magyar Állampapír körül, pedig a kamata mindössze 4,95% volt, szemben a PMÁP jelenlegi 15,5%-ával, ami jövőre várhatóan 19-20%-ra fog emelkedni. Más volt a kontextus.

Mikor fog letörni a Prémium Magyar Állampapír népszerűsége?

Akkor, amikor visszatérünk a 2020 előtti állapotokhoz. A jegybank inflációs célja 3%, és ezt el is fogjuk érni. Aki szeretné megérteni, hogyan, és kíváncsi rá, hogyan fog alakulni az infláció az év hátralévő részében, annak ajánlom a nemrég indult Inflációkalkulátort.

Az inflációs cél elérése valószínűleg előbb be fog következni, mint gondolnánk, hiszen a havi áremelkedés mértéke február óta nem éri el az 1%-ot, májusban 0,4%-kal még csökkenni is tudtak az árak. A magas bázis miatt persze még kitart az éves viszonyítású, 20% fölötti infláció, de az valójában már semmit nem jelent, arról van szó, hogy tavaly elképesztő mértékben megnőttek az árak, és beálltunk erre az új árszintre. Jövőre már ez az új árszint lesz a bázis, és ismét 10% alatti, 3%-hoz közelítő inflációs értékeket fogunk látni.

Ennek eredménye, hogy a jegybank elkezdte csökkenteni a rendkívül magas irányadó kamatot, amely a hitelkamatokat és a kötvények hozamszintjét is rendkívül magasan tartja. A kezdeti 18%-ról először 17%-ra csökkentette, majd 16%-ra, és július 25-én várhatóan 15%-ra fogja csökkenteni.

A 2031/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír éves kamata 2024. május 21-ig 15,5%. Mivel idén, akármennyire is lecsökken év végére az infláció, átlagban magasabb lesz, mint tavaly, így jövőre még magasabb kamatbázissal fog indítani a Prémium Magyar Állampapír. 2024. május 21. és 2025. május 21. között várhatóan 19% körül lesz a kamata. Tehát 2025. május 21-ig valószínűleg nem lesz magasabb hozamú alternatívája. Fontos! Abban nem érdemes bízni, hogy a kb. 3 havonta kibocsátott új PMÁP-sorozatok is ugyanilyen konstrukcióban érkeznek, és így még 2024-ben, 2025-ben is elérhető lesz a ma ismert PMÁP. Erre nincs semmi garancia, az ÁKK még úgy is dönthet, hogy nem bocsát ki új sorozatot, a meglévők forgalmazását pedig lezárja. Tehát, aki biztosan ki szeretné használni az idei és a jövő évi magas kamatot, annak nem érdemes várnia a vásárlással.

Mit érdemes most vásárolni a Prémium Magyar Állampapír mellett?

Ha valaki semmilyen más szempontot nem vesz figyelembe, csak azt, hogy a jelenlegi ismeretünk szerint az elkövetkező 2 évben melyik állampapírral érhető el a legmagasabb hozam, akkor csak a Prémium Magyar Állampapír az opció.

Megjelenhetnek viszont más szempontok is, az állampapír portfóliót nem hülyeség diverzifikálni.

1. Sűrű kamatfizetés, rövidebb futamidő, piaci kamatszinthez igazodás: Bónusz Magyar Állampapír

A Bónusz Magyar Állampapír új, átalakított sorozata 2022. szeptemberében érkezett. Egyedisége két dologban rejlik: 3 havonta fizet kamatot és kamatbázisa leköveti a piaci kamatszint változásait azáltal, hogy az intézményi befektetőknek szervezett Diszkont Kincstárjegy aukciókon kialakult átlaghozamhoz van kötve. Emellett jóval rövidebb is a futamideje (kb. 3 év), mint a Prémium Magyar Állampapíré, de ugyanúgy 1% veszteséggel bármikor idő előtt eladható.

A Bónusz Magyar Állampapír már túl van a népszerűsége csúcsán, de indokolható döntés, ha valaki azért tart belőle a porfóliójában, hogy a piaci kamatok esetleges emelkedését is le tudja követni. Egyelőre nem látszik, hogy ez be fog következni, de azt se láttuk előre, hogy rövid időn belül elérjük a jelenlegi, rendkívül magas szinteket. És persze lehet érv a vásárlása mellett az is, hogy valaki 3 havonta szeretne hozzáférni a hozamhoz. Nyilvánvaló hátránya, hogy ezekért cserébe a PMÁP-nál alacsonyabb, 11,92%-os éves kamatot fizet csak július 21-től (cikk itt), és ez a kamat a jelenlegi ismereteink szerint csak csökkenni fog a jövőben.

2. Fix futamidő, fix hozam: Egyéves Magyar Állampapír, Diszkont Kincstárjegy és Kincstári Takarékjegy

A jelenleg forgalomban lévő két Prémium Magyar Állampapír sorozat (2028/L és 2031/I) futamideje 5, illetve 8 év. Jelenleg mindkét papír 1% névérték-veszteséggel lehet idő előtt, bármikor eladni. Ezt a veszteséget a PMÁP kamata nagyjából 25 nap alatt kitermeli, tehát már akkor is nyereséget lehet rajta realizálni, ha valaki a vásárlást követő 26. napon el is adja. Az egyetlen kockázat, hogy ez az 1% nincs rögzítve szerződésben, tehát megvan az elvi esélye annak, hogy idővel csak nagyobb veszteséggel lehet idő előtt eladni. Ennek a valószínűsége rendkívül alacsony, az elmúlt 100 évben nem volt rá példa, hogy ellehetetlenült volna az idő előtti eladása egy magyar államkötvénynek. Az utóbbi évtizedben is mindössze 0,25-1 százalékkal drágult valamely állampapír idő előtti eladása, de volt példa az ellenkezőjére is, amikor olcsóbb lett az eladás.

Ennek nagyon egyszerű oka van: az ÁKK semmit nem nyerne azon, ha ellehetetlenítené vagy nagyon megdrágítaná az idő előtti eladást. Így ideiglenesen nyerne egy kis haladékot a visszafizetésre, cserébe garantáltan elveszítené az összes olyan jövőbeli befektetőt, aki nem hosszú távra tervez befektetni. Ez pedig igen nagy probléma lenne, tekintve, hogy a teljes magyar államadósság több, mint 1/4-ét a lakosság finanszírozza, elősorban az állampapírokon keresztül. Teljesen esélytelen, hogy akkor, amikor minden erejével azon van az ÁKK, hogy minél több lakossági befektetőt szólítson meg, lépjen egy ilyet. Semmi értelme nem lenne, csak veszítene vele. Kismértékű, 0-3%-os drágulást még el is lehet képzelni, de még úgy is jócskán nyereséges maradna bármelyik jelenlegi állampapír.

Mindezek ellenére, elfogadható döntés, ha valaki fix, rövid futamidővel, fix hozammal szeretne számolni. Van olyan eset, amikor nincs is más lehetőség, pl. a nem lakossági befektetők (társasházak, vállalkozások stb.) csak Diszkont Kincstárjegyet és Magyar Államkötvényt tudnak vásárolni. Az Egyéves Magyar Állampapír futamideje 12 hónap és 9% a kamata, a Diszkont Kincstárjegy futamideje pedig 1-12 hónapig terjed (sorozattól függ), és 9-10% a hozama. A Kincstári Takarékjegy az Egyéves Magyar Állampapír nyomdai megfelelője, a Postán lehet megvásárolni.

3. Forintkitettség csökkentése: Euró Magyar Állampapír

Megszokott, hogy egy befektetési portfólióban nem csak egyféle valuta jelenik meg, hanem az árfolyamkockázat csökkentése érdekében pl. euró és dollár is. Ha valaki szeretne eurót tartani vagy euróban kapja a bérét és azt euróban is költi el, annak jó lehetőség az Euró Magyar Állampapír. Három havonta változó kamatbázisa az EURIBOR értékéhez kötött (jelenleg 3,572%), vagyis jóval alulmúlja a többi magyar állampapír hozamát. Viszont az euróövezeti országokban elérhető eurós államkötvények hozamához viszonyítva jónak számít ez a kamat, nem jellemző a jóval 3% kamat fölötti lakossági, eurós állampapír. Ráadásul három havonta fizet kamatot.

Euró Magyar Állampapírt euróval lehet vásárolni, és a kifizetés is euróban történik.

Ha 15 éves időtávot nézünk, akkor azt látjuk, hogy éves átlagban 2,15-2,4 százalék árfolyamhozam érhető el az eurón (éves átlagban ennyit gyengül évene a forint az euróhoz képest). Vagyis valószínűleg nem az Euró Magyar Állampapírral fogjuk elérni a legmagasabb hozamot, de ahogy írtam, vannak elfogadható érvek ennek ellenére az Euró Magyar Állampapír mellett.

4. Spekuláció haladóknak: Magyar Államkötvény

A Magyar Államkötvények nem lakossági állampapírok, viszont a másodpiacról meg lehet őket vásárolni, és ugyanúgy adómentesek a lakosság számára. Nagyon sokféle létezik belőlük, így nem könnyű az eligazodás. Egyszerre érhető el rajtuk árfolyamnyereség és kamatnyereség is.

Árfolyamnyereség

A Magyar Államkötvényeket egy alacsonyabb árfolyamon lehet megvásárolni (pl. 92%), de időközben felmehet az árfolyamuk, és akkor a vételi és eladási árfolyam közti különbség lesz az árfolyamnyereség (a futamidejük végén mindenképpen 100%-os árfolyamon veszi vissza az ÁKK).

Kamatnyereség

A Magyar Államkötvények kamatoznak is, pl. a "B" sorozat közül többnek (pl. 2027/B) három havonta változó kamatbázisa a BUBOR értékével egyenlő. Ez most nagyon magasan, 15% fölött van, viszont 2 éve még 0% volt, tehát biztos, hogy nem lesz mindig 15%, és ahogy a jegybank csökkenti az irányadó kamatot az infláció csökkenésével párhuzamosan, úgy csökken a BUBOR értéke is. Vannak más Magyar Államkötvények is, pl. az "A", "H" és "G" sorozat, de ezeknek más adja a kamatát. Ezen az oldalon  az archívumban találjátok az egyes Magyar Államkötvények nyilvános ajánlattételét, amelyekben le van írva, hogy melyik sorozatnak mi adja a kamatbázisát. Vannak fix és változó kamatozású Magyar Államkötvények is.

A Magyar Államkötvényen sokat lehet nyerni, de ahogy írtam, haladóknak való.

5. Hosszú távon is magas hozam, megtakarítás a gyermekünk számára: Babakötvény

A Babakötvény évente változó kamatbázisa a Prémium Magyar Állampapírhoz hasonlóan mindig az előző évi átlagos inflációval egyenlő, viszont arra a futamidő alatt végig 3%-os kamatprémium tevődik rá. A futamidő hosszú, legfeljebb 19 év, és legkorábban a gyerek 18. születésnapján lehet hozzáférni, viszont garantált, hogy ez idő alatt végig az infláció fölötti reálhozamot fog termelni, ráadásul még egy kis állami támogatás is jár rá (max. évi 12 ezer Ft). Tudni kell, hogy 42 500 Ft életkezdési támogatás minden megszületett gyerek után jár, de ez alapból csak egy letéti számlán pihen. Lehetőség van Babakötvényt vásárolni belőle, amelyben sokkal jobban kamatozik. Ezt annak is célszerű meglépnie, aki a későbbiekben nem akarja növelni a Babakötvénye összegét, hiszen talált pénz.

Ebben a cikkben részletesen leírtam mindent, amit tudni lehet a Babakötvényről: Babakötvény: minden, amit tudni lehet róla. Megéri a 17,5%-os éves kamat?

+ 1: Amit jelenleg semmiképp se vásárolj: Magyar Állampapír Plusz

Egykor jó volt, valószínűleg évek múlva ismét az lesz, de a jelenlegi 4,95%-os éves átlagos hozama az Egyéves Magyar Állampapír hozamát (9%) is jóval alulmúlja. Akinek még van ilyen, annak érdemes mielőbb lecserélnie, a kamatfordulót sem éri meg megvárni.

Összefoglalás

 • Jelenleg a Prémium Magyar Állampapír most kapható sorozatainak a kamata a legmagasabb, és ez 2025. nyaráig így is marad, de bármikor érkezhet olyan sorozat, amely kevésbé kedvező. A várható inflációt az Inflációkalkulátorban lehet megnézni, a piaci változásokhoz kapcsolódó friss fejleményekről pedig a Híreknél számolok be időről időre.

 • Ennek ellenére nem mondható el, hogy csak a Prémium Magyar Állampapír a jó választás, a cikkben pontról pontra felsoroltam, hogy milyen érvekhez és szükségletekhez mely állampapírok választhatók. Lehet jó választás a Bónusz Magyar Állampapír, az Egyéves Magyar Állampapír, a Diszkont Kincstárjegy és az Euró Magyar Állampapír is. A Magyar Állampapír Plusz mellett jelenleg nincs érv (vagy én nem találtam).

 • A Magyar Államkötvény is lehet jó választás, de inkább csak a haladóknak.

 • Komoly változás előtt áll a gazdaság és az állampapír-piac, a Bónusz Magyar Állampapír népszerűsége hanyatlik, a Prémium Magyar Állampapír népszerűsége töretlen, viszont ez nem lesz mindig így, a cikkben leírtam, hogy mi várható.

További segítség

Amennyiben valakiben maradt még megválaszolatlan kérdés, megtalál a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, Twitteren és e-mailben.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning