EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Itt a szeptemberi inflációs adat! Hogyan befolyásolja az állampapírokat?

Infláció Friss adatok

Szerző: admin [2023-10-10 08:41:14]
Legutóbb módosította: admin [2023-10-10 08:58:08]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 11659


Itt a szeptemberi inflációs adat! Hogyan befolyásolja az állampapírokat?

A Központi Statisztikai Hivatal október 10-én 8:30-kor tette közzé a 2023. szeptemberére vonatkozó inflációs jelentését. Ez azért fontos adat, mert megmutatja, hogy az árak milyen irányba változnak, milyen éves átlagos infláció várható, és várhatóan milyen kamata lesz jövőre a Prémium Magyar Állampapírnak.

Az adatok alapján jövő hónapban már 10% alatt lehet az infláció!

Az éves átlagos áremelkedés mértéke 2022. szeptembere és 2023. szeptembere között 12,2% volt, tehát éves szinten az infláció tovább csökkent az előző hónaphoz (16,4%) képest. Ez valójában a kevésbé fontos adat, hiszen az éves infláció javarészt a bázishatás következtében csökken, mivel 2022. szeptemberében már nagyon magasan voltak az árak, így idén szeptemberben ahhoz viszonyítva nyilván nem többszörös áremelkedést látunk. Ami sokkal fontosabb, hogy augusztushoz képest szeptemberre hogyan változtak az árak. A havi áremelkedés mértéke 0,4% volt. Az élelmiszerek ára 0,2%-kal csökkent havi szinten, a ruházati cikkek és az üzemanyagok ára viszont elég nagymértékben emelkedett, előbbié 1,8%-kal, utóbbié 1,4%-kal.

Ez tizedesjegyre pontosan annyi, mint amennyivel az Inflációkalkulátor is számolt, mind a havi, mint az éves infláció tekintetében.

A friss adatokkal frissült az Inflációkalkulátor, amely így már még pontosabban képes megbecsülni, hogy az idei évi átlagos infláció mennyi lesz, és az alapján mennyi lesz a Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre. Az Inflációkalkulátorban elég megnyomni az "INFLÁCIÓ KISZÁMÍTÁSA" gombot, és megmutatja a várható értékeket. Az október és december közötti várható inflációs értékek szabadon átírhatók, így különböző forgatókönyvekkel is lehet számolni.

Jelen állás szerint a 2033/I Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre 18,2% lesz.

A Bónusz Magyar Állampapír kamata ezzel szemben év végére várhatóan megfeleződik (cikk itt), a Prémium Magyar Állampapír jelenlegi formájában pedig lehet, hogy már csak novemberig vásárolható meg (cikk itt).

Ti mit gondoltok, hogyan alakul jövőre az infláció? Az MNB és a szakmai szervezetek jövőre 4-6%-os éves átlagos inflációt várnak, és abból kiindulva, hogy idén nagyon magasak a bázishónapok, amelyekhez jövőre viszonyítanak, valamint február óta nem volt olyan hónap, amikor a havi áremelkedés mértéke elérte az 1%-ot, ez a forgatókönyv reálisnak tűnik.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a több, mint 9 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning