EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Ismét emelkedik az eurós állampapír kamata

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-09-21 10:46:58]
Legutóbb módosította: admin [2023-09-24 19:54:27]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 5989


Ismét emelkedik az eurós állampapír kamata

Ismét emelkedik az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) kamata. Ez annak fényében nem meglepő, hogy az Európai Központi Bank néhány nappal ezelőtt ismét 25 bázisponttal emelte irányadó kamatát (a referenciakamat 4,25 százalékról 4,5 százalékra emelkedett). Az EMÁP három havonta változó kamatbázisa a mindenkori EURIBOR (európai irányadó bankközi kamatláb) értékével egyenlő, amely már hónapok óta emelkedő pályán van.

Ez azt jelenti, hogy 2023. szeptember 22. 14:00-tól a 3,572%-ról 3,903%-ra emelkedik az évesített kamata a legújabb, 2026/U sorozatnak.

Ez a forintos állampapírok hozamával összevetve alacsony, de ha valaki euróban szeretne befektetni, annak jó lehetőség, mivel Európában máshol sem érhető el magasabb kamat a lakossági eurós kötvényeknél.

Persze nem muszáj kötvényben gondolkodni, pl. nemrég írtam a brit Lightyear szolgáltatóról, amely áprilisban jelent meg Magyarországon. A Lightyear a számlán tartott, de nem lekötött euróra korábban 3%-ot, szerda óta pedig már 3,25%-ot fizet, a forintra 8,25%-ot (2023. 09. 21-i állapot). Ez még akkor is jó lehetőség a szabadon tartott euró kamatoztatására, ha adózni is kell a hozam után. A lehetőségről ebben a cikkben írtam részletesen.

Mi a hátránya az Euró Magyar Állampapírnak?

A legnagyobb hátránya egyértelműen a többi állampapírhoz viszonyított alacsonyabb kamata. Annak érdemes választania, aki egyébként is szeretne euróban (is) megtakarítani vagy euróban kapja a bérét. Mivel Európában máshol sincs magasabb hozamú lakossági eurós kötvény, ezért nincs sok variációs lehetőség.

Hátránya még, hogy három havonta változik a kamatbázisa, így, amikor Európában elkezdenek csökkenni a kamatok, az EMÁP kamatbázisa is viszonylag hamar le fogja követni ezt a csökkenést. Egyelőre nem látni, hogy ez mikor fog bekövetkezni, az Európai Központi Bank (EKB) szerint a szeptember 14-i volt az utolsó kamatemelésük, de hogy mikor indulhat meg a csökkentés, azt még felesleges találgatni.

Mi az előnye az Euró Magyar Állampapírnak?

Ha valaki szeretné diverzifikálni a portfólióját (nem csak egyféle befektetésben tartani a pénzét), annak jó lehetőség az EMÁP az eurós megtakarítása értékének megőrzésére. Más állampapírokhoz hasonlóan ez is bármikor eladható idő előtt, a Kincstárnál 1% tőkeveszteséggel. Ilyenkor az addig összegyűlt kamatot napra pontosan, időarányosan jóváírják.

Eurós állampapírt csak euróból lehet vásárolni, akár készpénzben, akár átutalással, akár bankkártyával. A Kincstár úgyszintén euróban fizeti ki a hozamot (és a tőkét). Ha valaki mégis forintban szeretné megkapni, az is lehetséges, forintos bankszámlát kell megadni a kiutaláshoz, és akkor a saját számlavezető bank fogja átváltani az eurót forintra.

Az Euró Magyar Állampapír alapcímlete 1 euró, tehát ez a legkevesebb mennyiség, amit vásárolni lehet belőle.

Hogyan számolják ki az Euró Magyar Állampapír kamatát?

A három havonta változó kamatbázis a kamatperiódus fordulónapját megelőző 5. munkanapra vonatkozóan, a kamatperiódus fordulónapját megelőző 3. munkanapon 12.00 órakor (közép-európai idő szerint) közzétett 3 havi EURIBOR százalékos mértékével egyenlő. A fordulónap 23-án lesz, tehát a 18-i kamatot kell nézni, pl. ezen az oldalon.

Ez évesített kamat, és mivel 3 havonta van kamatfizetés, ezért 3 havonta mindig az évesített kamat időarányos, 3/12-ed részét fizetik ki.

Kiegészítenéd valamivel?

Írd meg Facebookon vagy Twitteren (az új neve X), de akár e-mailen is elérhető vagyok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning