EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Ingyenes lesz a hamarosan induló TBSZ a Lightyearnél!

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-11-15 17:14:01]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-05 21:08:59]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8913


Ingyenes lesz a hamarosan induló TBSZ a Lightyearnél!

Ahogyan arról korábban beszámoltam, az április óta Magyarországon is működő brit/észt Lightyear tőzsdei szolgáltató hamarosan elindítja a TBSZ számlanyitási lehetőséget a magyar ügyfelek részére. Hamarosan indul a bétatesztelés, erre bárki jelentkezhet, közülük 500 tesztelőt fognak kiválasztani. Tesztelőnek jelentkezni a "Portfolio" menüpontban (középső gomb alul), a "Lightyear TBSZ" csempén belül a "Join the waitlist" gombra kattintva lehet.

A Lightyear egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyű rajta részvényeket, ETF-eket és pénzpiaci alapokat vásárolni, vagyis aki még nem találkozott korábban a tőzsdével, annak egy jó kiindulófelület lehet, ha pl. az állampapírok mellett valami másba is szeretne fektetni. A Lightyear másik nagy előnye a versenytársakhoz képest rendkívül kedvezőnek mondható díjszabása, pl. az ETF-ek vásárlására nem számít fel végrehajtási díjat (magának az alapnak lehetnek költségei, pl. az alapkezelő díja, ami beépül az árfolyamba).

Továbbra is érvényes az, hogy aki ezen a linken keresztül regisztrál, ajándékba kap 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben egy szabadon választott részvényből: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator. A bónusz a regisztrációt követően is aktiválható, a Promotions menüpontban kell beírni a MAGYALL kódot. A 10 dollárnyi részvény jóváírásához legalább 19 ezer Ft-ot (vagy 50 eurót/dollárt) kell elhelyezni a Lightyear számlán (az átutalásnál a Lightyear nem számít fel díjat, a kártyás és Google/Apple Pay feltöltésnél 200 ezer Ft-ig szintén díjmentes, felette 0,5% a díj).

Mi az a Tartós Befektetési Számla (TBSZ)?

Egy nagy hátránya volt eddig a Lightyearnek: aki legalább 3-5 év időtávra szerette volna lekötni a pénzét tartós befektetési számlán (TBSZ), hogy ne kelljen adót fizetnie a nyeresége után, az ezt eddig nem tudta megtenni, mivel nem volt a Lightyearnél TBSZ. Persze a TBSZ-re csak annak van szüksége, aki biztos benne, hogy legalább 3-5 évig nem szeretne hozzányúlni a befektetéshez, ha ennél rövidebb távra fektet be valaki, akkor nincs szükség a TBSZ-re.

A TBSZ tehát egy olyan számla, amelyet szolgáltatónként évente 1 alkalommal lehet nyitni 18 éven felüli magyar állampolgároknak. A Lightyearnél ennek nincs díja. Ha a TBSZ számlára vásárlod meg a részvényeket, ETF-eket, pénzpiaci alapokat, akkor 15% szja helyett csak 10%-ot kell fizetned, ha legalább 3 évig nem veszed ki innen a befektetéseidet, és 0%-ot, ha 5 évig nem nyúlsz hozzájuk.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy adott évben megnyitod a TBSZ-t (ez a gyűjtőév), ebben az évben korlátlanul vásárolhatsz rajta részvényeket, ETF-eket, pénzpiaci alapokat, és amikor vége az évnek, már nem fizethetsz be rá újabb összeget. A következő évben egy új TBSZ-t kell nyitnod, tehát ha minden évben vásárolnál értékpapírokat, akkor minden évben nyitnod kell egy TBSZ-t.

Kérdések és válaszok a Lightyear TBSZ-ről

Az alábbiakban igyekszem megválaszolni a potenciálisan felmerülő kérdéseket a Lightyear TBSZ számlája kapcsán.

Hogyan lehetek bétatesztelő?

A bétatesztelési időszak 500 tesztelő bevonásával, 2023 decemberében indul. Ahhoz, hogy bétatesztelő lehess, rendelkezned kell Lightyear fiókkal, fel kell iratkoznod a várólistára és meg kell hívnod ismerősöket, hiszen a legtöbb ismerőst meghívók közül választják ki a tesztelőket.

A Magyar Állampapír Kalkulátor kapott a Lightyeartől egy saját linket, aki ezen keresztül regisztrál és elhelyez a számláján legalább 19 ezer Ft-ot (vagy 50 eurót/dollárt), az kap 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékű szabadon választott részvényt: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator.

Már most jelentkezhetsz a várólistára. Azokat fogják kiválasztani, akik a legtöbb ismerősüket meghívják ebben az időszakban, tehát ez egyúttal egy kis marketingkampány is a cég részéről. Aki ebben az időszakban hívja meg ismerőseit, 3500 Ft-ot fog kapni mindegyikük után, aki regisztrál, ráadásul a meghívott ismerős is kap 3500 Ft-ot. Az appban a "Refer a friend" gombra kell kattintani.

Az első TBSZ számlák december 14-én fognak megnyílni.


Ábra: jelentkezés bétatesztelőnek a Lightyear mobilos felületén

Kapok kamatot a nem befektetett pénzemre a TBSZ számlámon?

Azt tudjuk, hogy a Lightyear 8,25% kamatot fizet (2023. november 15-i adat) a számlán parkoltatott, de nem befektetett forintra, de fizet kamatot a dollárra, euróra, angol fontra is. Ehhez nem kell semmit tenni, csak a számlán kell tartani a pénzt, nem kell lekötni.

Ugyanez a TBSZ számlán nincs, ezt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, de nem is arra való a TBSZ, hogy valaki ott parkoltassa a pénzét.

Lehet nyitni több TBSZ számlát is?

Évente 1 TBSZ számlát nyithat mindenki pénzügyi szolgáltatónként, és a tárgyévben nyitott számlán csak a tárgyévben lehet pénzt elhelyezni. Ez így van minden szolgáltatónál.

Hogyan nyithatok TBSZ számlát?

Bejelentkezés után menj a "Settings" menüpontba, ott kattints az "Open a new account" gombra, majd az "Open an additional TBSZ account" gombra.

Hogyan tehetek pénzt a TBSZ számlámra?

Először a sima Lightyear számládra töltsd fel a pénzt banki átutalással, bankkártyával vagy Google/Apple Pay-jel. Ehhez a mobilalkalmazás alján látható 3 ikon közül a jobb szélsőre kell kattintani, ott pedig az "Add money" gombra. A "Bank transfer" részben van az a számlaszám, amire a pénzt lehet befizetni, ugyanott írja, hogy milyen közleményt kell megadni az utaláshoz. A másik két lehetőség a "Google/Apple Pay" és a "Debit card" (bankkártya), ezekkel ugyanúgy lehet pénzt hozzáadni, mint bármilyen más online vásárlásnál. (Az átutalásnál a Lightyear nem számít fel díjat, a kártyás és Google/Apple Pay feltöltésnél 200 ezer Ft-ig szintén díjmentes, felette 0,5% a díj.)

A TBSZ számládra az "Add Money" gombra kattintva tudod átmozgatni a feltöltött pénzt.

Tudok meglévő részvényeket/ETF-eket a TBSZ számlámra tenni?

Meglévőket nem, a TBSZ számlára csak pénzt lehet tenni, és azon kell megvásárolni az értékpapírokat.

Mennyi a minimum/maximum összeg a TBSZ-en?

A minimum 25 ezer Ft, maximum nincs.

Milyen pénznemben lehet pénzt elhelyezni a TBSZ-en?

Minden olyanban, amit a Lightyear támogat, tehát nemcsak forintban, hanem pl. dollárban, euróban stb.

Mi történik, ha idő előtt kiveszem a pénzt a TBSZ számláról?

Ha 3 évnél korábban, akkor ki kell fizetni a 15% szja-t a hozamra (tehát a "tőkére" nem).

Ha 5 évnél korábban, de legalább 3 évig megtartod, akkor csak 10% szja-t kell fizeted a hozamra. Ha megtartod 5 évig, akkor minden eszközt kiutalnak a főszámládra, a TBSZ pedig automatikusan megszűnik.

A TBSZ számlán belül szabadon eladhatok/vehetek az 5 év alatt értékpapírokat?

Igen, az ott tárolt értékpapírokkal szabadon kereskedhetsz, tehát ha pl. veszel egy Tesla részvényt, az nem azt jelenti, hogy időközben nem cserélheted le Microsoft részvényre.

Az osztalékok is adómentesek a TBSZ számlán?

Vannak olyan részvények, ETF-ek, amelyeken nemcsak árfolyamnyereség van, hanem fizetnek osztalékot is, jellemzően negyedévente. A TBSZ számlán a külföldi osztalékok nem válnak adómentessé, a magyarok viszont azok lesznek (talán jövőre már lehet vásárolni magyarokat is).

Hogyan kell adózni?

A Lightyear automatikusan kiállítja az adóigazolásokat, de a hozamaidat neked kell bevallanod a NAV felé. Adótanácsokat én nem adhatok, csak nagy általánosságban írhatom le, hogy a részvények/ETF-ek árfolyamnyeresége után jellemzően 15% szja-t kell fizetni. Az éves adóbevallásba kell beírnod a megfelelő sorba, hogy mennyi volt a hozamod.

Forrás: Lightyear TBSZ FAQ

Vedd figyelembe, hogy befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, a tőke kockázatnak van kitéve. Az adózásról se feledkezz meg. A Lightyear szolgáltatásai csak angolul érhetők el, felhasználói feltételek érvényesek. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a több, mint 9 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

 

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning