EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Így lehet megkerülni a Prémium Magyar Állampapír 25 millió Ft-os limitét

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-10-31 11:15:17]
Legutóbb módosította: admin [2023-10-31 16:49:40]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 6977


Így lehet megkerülni a Prémium Magyar Állampapír 25 millió Ft-os limitét

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) legújabb sorozatából, a 2033/I-ből egy ember legfeljebb 25 millió Ft mennyiségben vásárolhat forgalmazónként. Ez azt jelenti, hogy 25 millió Ft-ért vásárolhat 2033/I PMÁP-ot pl. a Magyar Államkincstárnál, de vásárolhat 2033/I PMÁP-ot újabb 25 millió Ft-ért egy vagy több banknál is. A hozzászólások alapján ez sokaknak jelent problémát, mert szeretnék pl. ideiglenesen betenni PMÁP-ba a lakáseladásból vagy más forrásból származó jövedelmüket, és a Kincstárnál szeretnének vásárolni, mivel jellemzően az a legkedvezőbb megoldás (cikk itt). Az alábbiakban két megoldást is bemutatok a 25 millió Ft-os korlát legális megkerülésére.

Fontos: nemrég megírtam, hogy a PMÁP jelenlegi sorozata november végére fogyhat el. Mivel többet vásárol belőle a lakosság, mint amivel a cikkben számoltam, ezért a november vége lehet, hogy már november eleje lesz, tehát érdemes sietni a vásárlással, aki még tervez ilyet.

Első megoldás a korlát megkerülésére

Az első megoldás kulcsfogalma a transzferálás. Az egyes forgalmazók között a megvásárolt állampapírok szabadon mozgathatók. Vagyis, ha valaki több, mint 25 millió Ft-ért szeretne a Magyar Államkincstárnál 2033/I Prémium Magyar Állampapírt vásárolni, akkor első körben vásároljon ott 25 millió Ft-ért. A fennmaradó összegből pedig vásároljon állampapírt valamely kereskedelmi banknál (vagy bankoknál).

Ha ez megtörtént, dönthet úgy, hogy ott hagyja a banknál (figyelembe véve az esetleges többletköltségeket), de dönthet úgy is, hogy transzferálja a megvásárolt papírokat a saját kincstári számlájára. Ebben az esetben több, mint 25 millió Ft-ért fog tudni 2033/I PMÁP-ot tartani a kincstári számláján, mivel a korlát csak az egy forgalmazónál történő vásárlásra vonatkozik, a transzferálás nem számít vásárlásnak. A transzfernek jellemzően egy jelképes költsége van, pl. az OTP mindössze 1361 Ft-ot számít fel.

Második megoldás a korlát megkerülésére

A második megoldás talán evidensebb, mint az első: családon belül minden nagykorú tud nyitni magának értékpapír-nyilvántartási számlát a Magyar Államkincstárnál. Ezeknek a számláknak nincs költsége, ha az ember jól csinálja (cikk itt), viszont a 25 millió Ft-os korlát természetes személyenként értendő, nem családonként.

Ha több családtag is nyitott magának kincstári számlát és vásárolt azokon 2033/I PMÁP-ot, de a család szeretné ezeket az állampapírokat egy családtag nevén futtatni, akkor az első megoldáshoz hasonlóan ez esetben is lehetőség van a transzferálásra. Egyenesági rokonok esetében az illetéket nem kell megfizetni az állampapírok átruházásakor, tehát ez nem fog többletköltséget jelenteni (cikk itt).

Arról, hogy hogyan kell egyik kincstári számláról átmozgatni az állampapírokat egy másik kincstári számlára, ebben a cikkben írtam.

Mindenképpen meg kell jegyezzem, hogy ez a cikk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, és az esetleges pontatlanságokért felelősséget nem vállalok.

Ha valamivel kiegészítenétek, írjátok meg Facebookon, a bejegyzés alatt.

A korábbi cikkeim a Hírek menüpontban olvashatók. A legutóbbi cikkem egy új, rövidtávú befektetési/megtakarítási lehetőségről szól.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning