EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Húszmilliárd forinttal több Prémium Magyar Állampapír fogyott

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-07-04 07:05:57]
Legutóbb módosította: admin [2023-07-04 08:19:55]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 2098


Húszmilliárd forinttal több Prémium Magyar Állampapír fogyott

Úgy tűnik, a lakossági állampapír vásárlók gyorsan reagálnak az állampapírpiac változásaira. A múlt héten megírtam, hogy a Diszkont Kincstárjegyek (és más, elsősorban intézményi befektetőknek szánt kötvény) hozama drasztikusan leesett. Mára csak három olyan Diszkont Kincstárjegy maradt, amely 10% fölötti éves hozamot tud felmutatni, de azoknak is napról napra esik a hozama. Ennek a folyamatnak lehet az eredménye, hogy a héten nagyjából 20 milliárd forinttal több Prémium Magyar Állampapírt vásárolt a lakosság, tehát sokan elfordultak a rövid lejáratú Diszkont Kincstárjegyektől, és valószínűleg a Magyar Államkötvényektől is, amelyeknek úgyszintén esett a hozama.

Lakossági állampapírok értékesített mennyisége

Amint az az alábbi diagramon látható, azt, hogy mennyi lakossági állampapír fogy egy héten, nagyban befolyásolják az állampapírokat érintő fejlemények, pl. a 22. hét kiemelkedően magas adatát az akkor kibocsátott új Prémium Magyar Állampapír sorozat okozta, az előtte lévő két hétben pedig azért fogyott több állampapír, mert aki még tudott, az vásárolt a régi PMÁP sorozatból, amelynek valamivel magasabb volt a kamatprémiuma.

Lakossági állampapírok bruttó értékesített mennyisége

Ezekben az értékesítési adatokban a másodpiacról, a lakosság számára is elérhető Diszkont Kincstárjegyek és Magyar Államkötvények nincsenek benne, pedig azok is jelentős tételt jelentenek, pl. a Diszkont Kincstárjegyből bő 1000 milliárd forintnyit birtokol a lakosság. Friss adat, hogy valószínűleg ennek egy része jelent most meg a Prémium Magyar Állampapírnál és a Bónusz Magyar Állampapírnál.

Arról, hogy mi várható a jövőben, és a szemünk előtt lezajló aktuális gazdasági folyamatok milyen hatással lesznek az egyes állampapírok várható hozamára, ebben a cikkben írtam, ebben pedig kifejezetten a Bónusz Magyar Állampapírról. Ha valaki egy meglévő állampapírjának a lecserélésén gondolkodna, érdemes elolvasni az erről szóló legfrissebb cikkemet: Milyen esetben és mikor érdemes lecserélni egy állampapírt? - konkrét példákkal

Facebookon, a bejegyzés alatt hozzászólásban vagy privát üzenetben. Továbbá Twitteren vagy e-mailben. A legfrissebb, állampapírokkal kapcsolatos hírekért érdemes követni a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalát vagy Twitter csatornáját.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning