EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Gazdaság Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-09-27 15:48:44]
Legutóbb módosította: admin [2024-05-03 14:14:13]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 59614


Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Az állampapír azért nagyon népszerű, mert könnyen elérhető, érthető és viszonylag jó a hozama. A legnagyobb befektetők (pl. Warren Buffet) portfóliójában is vannak állampapírok, ezek szinte elkerülhetetlenek. Vannak viszont más befektetési lehetőségek is, amelyekkel akár magasabb hozam is elérhető. Ilyen az ETF is, amely nem az állampapír alternatívája, hanem egyszerűen egy alternatív befektetési eszköz, amely alkalmas a portfólió diverzifikálására. Ezeket a részvényekhez hasonlóan a tőzsdén lehet megvásárolni, de az a nagy különbség egy részvény és egy ETF között, hogy míg egy részvény értéke egy konkrét vállalat teljesítményétől függ, addig az ETF egy befektetési alap, amely akár több száz vállalat értékét követi együttesen (pl. S&P 500 ETF), tehát egy-egy vállalat árfolyammozgása alig befolyásolja az értékét, ezért teljesen más a két eszköz kockázati szintje.

Mi az ETF?

Az ETF az Exchange Traded Fund rövidítése, tőzsdén kereskedett befektetési alapot jelent. Mindegyik ETF-nek van egy alapkezelője, aki ténylegesen vásárol mindegyik részvényből, amelynek az értékét követi az ETF. Például az egyik legnépszerűbb ETF-ben, a Vanguard S&P 500-ban vannak Apple, Microsoft, Amazon, NVIDIA, Google stb. részvények is, eltérő súlyozással. Ha valaki vásárol 5 ezer Ft-ért Vanguard S&P 500 ETF-et, akkor több, mint 500 amerikai vállalat részvényét vásárolja meg egyszerre. Az ETF árfolyama így a mögöttes termékek árfolyamának együttesétől függ.

Egy ETF-et vásárolni kis túlzással olyan, mintha lenne egy személyi bankárod, aki helyetted összeállítja, hogy mibe fektesd a pénzedet. Pl. az említett Vanguard S&P 500 ETF-et az 1975-ben alapított Vanguard alapkezelő kezeli, aki 7,7 billió dollárnyi vagyonnal rendelkezik, tehát biztosak lehetünk benne, hogy tudják, mit csinálnak.

Hogyan lehet ETF-et vásárolni?

ETF-et vásárolni befektetési szolgáltatókon keresztül lehet, pl. a legtöbb magyar kereskedelmi banknál (OTP, ERSTE stb.), illetve a kifejezetten erre szakosodott szolgáltatóknál (Interactive Brokers, Etoro, XTB, Lightyear stb.)

Én ebben a cikkben a brit Lightyearről fogok írni, amely tavaly áprilisban lépett be a magyar piacra, ami több szempontból is jó hír nekünk, magyarok számára. Pár hete felkerestem őket azzal, hogy szívesen írnék róluk, ezért cserébe kaptunk tőlük egy egyedi linket. Aki ezen keresztül regisztrál, ajándékba kap 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben egy szabadon választott részvényből: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator. A bónusz a regisztrációt követően is aktiválható, a beállításokon belül a Promóciók menüpontban kell beírni a MAGYALL kódot. A 10 dollárnyi részvény jóváírásához legalább 19 ezer Ft-ot (vagy 50 eurót/dollárt) kell elhelyezni a Lightyear számlán (az átutalásnál a Lightyear nem számít fel díjat, a kártyás és Google/Apple Pay feltöltésnél 200 ezer Ft-ig szintén díjmentes, felette 0,5% a díj). A bónusz jóváírását követően ne feleljtsd el begyűjteni a bónuszt a Promóciók menüpontban.

A Lightyear fő előnyei

  • Van magyar nyelvű felülete, magyarul beszélő ügyfélszolgálata.
  • Huszárvágással egyszerűsítette le az ETF-ek (és részvények) vásárlásának folyamatát, így legalább annyira egyszerűvé vált egy ETF megvásárlása, mint egy állampapíré.
  • Lényegesen olcsóbb sok más szolgáltatóval összehasonlítva: számlanyitási és számlavezetési díj nincs, és az ETF vásárlásokra sem számít fel díjat (magának az alapnak lehetnek költségei, pl. az alapkezelő díja, ami beépül az árfolyamba). A részvényvásárlás is kedvező: az USD részvények vásárlásának díja max. 1 dollár, az EUR és GBP részvényeké 1 EUR/GBP).
  • A számlán tartott, de nem lekötött és nem befektetett pénzre is fizet kamatot, a forint esetében 5%-ot (2024. április 25-i állapot), de az euróra, dollárra, fontra is fizet kamatot.

Bővebben ebben a cikkben írtam a szolgáltatóról.

Vagyis a Lightyear kifejezetten jó választás, ha valaki ETF-et vásárolna, mivel nagyon kedvező a díjszabása és nagyon egyszerű a felülete.

Hogyan lehet számlát nyitni és ETF-et vásárolni a Lightyearön?

A következőkben annak a folyamatát mutatom be, hogy a Lightyear mobilalkalmazáson keresztül hogyan lehet regisztrálni és ETF-et vásárolni. Van teljes értékű webes felület is annak, aki azt preferálná, ráadásul nemrég megújult, ebben a cikkben írtam róla. Magyar nyelvű felület is elérhető. 

 

A regisztráció folyamata

  1. Számla megnyitása: először be kell szerezned a Lightyear mobilalkalmazást, ezen az oldalon kattints a Get started gombra és olvasd be a QR-kódot: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator. A Lightyear mobilalkalmazást letöltve és elindítva el tudod kezdeni a regisztrációt. Hasonló lesz a folyamat, mint bármely magyar banknál az online számlanyitás: be tudod fényképzeni a személyidet és az arcodat, és ezek alapján bírálja el a cég a regisztrációdat. A linken keresztül regisztrálva 10 dollár (kb. 3500 Ft) bónusz részvényt kapsz. A bónusz utólag a beállítások Promóciók menüpontjában aktiválható, a MAGYALL kóddal. Akkor íródik jóvá, ha feltöltötted az egyenlegedet 19 ezer Ft-tal (vagy 50 euróval/dollárral). A bónusz jóváírását követően ne feleljtsd el begyűjteni a bónuszt a Promóciók menüpontban.

  2. A regisztrációt meg kell erősíteni az e-mailben kapott linken. A webes felület itt található, a mobilalkalmazással kell beolvasni az ott látható QR-kódot a bejelentkezéshez: https://lightyear.com/login.

  3. A Lightyear számlát hasonlóan kell elképzelni, mint pl. egy Magyar Államkincstár számlát. Először el kell rajta helyezni egy összeget, amelyből állampapírokat, ebben az esetben ETF-eket és részvényeket lehet vásárolni. Az összeget banki átutalással, bankkártyával vagy Google/Apple Pay-jel lehet rátenni. Ehhez a mobilalkalmazás alján látható 3 ikon közül a jobb szélsőre kell kattintani, ott pedig az "Add money" gombra. A "Bank transfer" részben van az a számlaszám, amire a pénzt lehet befizetni, ugyanott írja, hogy milyen közleményt kell megadni az utaláshoz. A másik két lehetőség a "Google/Apple Pay" és a "Debit card" (bankkártya), ezekkel ugyanúgy lehet pénzt hozzáadni, mint bármilyen más online vásárlásnál. (Az átutalásnál a Lightyear nem számít fel díjat, a kártyás és Google/Apple Pay feltöltésnél 200 ezer Ft-ig szintén díjmentes, felette 0,5% a díj.)

  4. Miután megjelent a pénz a Lightyear számlán, az alkalmazás főoldalán, a kereső ikonra kattintva (balról az első), a keresőmezőben lehet rákeresni egy ETF vagy egy részvény nevére. Pl. a fentebbi példánál maradva: Vanguard S&P 500.

  5. A választott ETF vagy részvény nevére rákattintva láthatóvá válik a "Buy" gomb. Az érték beírását követően jóvá kell hagyni a vásárlást, és kész is.

Milyen ETF-ek közül lehet választani?

Sokféle ETF létezik, az alábbiakban a leggyakoribb típusokat ismertetem, és mindegyikhez írok néhány olyan ETF-et, amely a Lightyearön keresztül is megvásárolható.

Indexkövető ETF

Messze ezek a legnépszerűbb ETF-ek, ezek úgynevezett passzív ETF-ek. Az alapkezelő egy konkrét index árfolyamát követi úgy, hogy megvásárolja az indexben lévő részvényeket. Pl. az S&P 500 ETF több, mint 500 vállalat részvényét tartalmazza. Népszerű ETF ebből a típusból: Vanguard S&P 500 ETF (a 10 éves átlaghozam évi 12,79%), Vanguard FTSE All-World (a 10 éves átlaghozam évi 8,55%), iShares Core S&P 500 (a 10 éves átlaghozam évi 12,77%)

Iparági ETF

Ezeket akár az indexkövető ETF-ekhez is sorolhatnánk, azzal a különbséggel, hogy konkrét ágazathoz tartozó vállalatok részvényeit tartalmazza. Pl. energia, ingatlan, technológia stb. Népszerű ETF ebből a típusból: Invesco EQQQ Nasdaq 100 (a 10 éves átlaghozam évi 18,28%), BNP Paribas Easy Low Carbon 100 Europe (a 10 éves átlaghozam évi 7,09%)

Osztalékalapú ETF

Ezekbe az alapokba az alapkezelők azoknak a vállalatoknak a részvényeit válogatja be, amelyek már sok éve fizetnek osztalékot a részvényeseiknek, tehát elsősorban az fogja meghatározni a hozamot, hogy mennyi osztalékot fizetnek ki az alapban lévő vállalatok. Népszerű ETF ebből a típusból, mindegyik Distributing típusú, tehát rendszeresen osztalékot fizetnek ki: SPDR S&P US Dividend Aristocrats (a 10 éves átlaghozam évi 8,82%), Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (a 10 éves átlaghozam évi 5,8%), iShares Euro Dividend (a 10 éves átlaghozam évi 5,14%)

Kötvény ETF

Kötvényeket tartalmaz, és mivel rendszeresen kifizetik az összegyűlt kötvénykamatokat, leginkább annak érdemes ilyen ETF-et választania, aki rendszeresen készpénzhez szeretne jutni a befektetéséből, tehát elsősorban nem az a célja, hogy az ETF árfolyama növekedjen. Népszerű ETF ebből a típusból: iShares USD Ultrashort Bond (az 5 éves átlaghozam évi 2%), Vanguard USD Corporate Bond (a 10 éves átlaghozam évi 2,63%), Vanguard EUR Corporate Bond (a 10 éves átlaghozam évi 1,14%), iShares Global Corporate Bond (a 10 éves átlaghozam évi 1,31%)

Árupiaci ETF

Különböző árucikkek, nyersanyagok árfolyamát követik, pl. arany, ezüst, olaj. Inkább rövid távú kereskedésre valók. Ilyen egyelőre nem érhető el a Lightyearön, de tervezik a bevezetését

Osztalékfizető ETF-ek

Úgy gondolom, hogy az osztalékfizető ETF-ek megérdemelnek egy külön fejezetet, mivel rendkívül népszerűek. Ezeket a Lightyearben a Dividend szűrővel tudod megkeresni. A lényegük, hogy az ETF alapban lévő vállalatok által kifizetett osztalékot megkapod (általában évi 4x fizetnek osztalékot). Fontos, hogy kétféle osztalékfizető ETF létezik. Az Accumulating (Acc) ETF a vállalatok által kifizetett osztalékot visszaforgatja az ETF-be, így növelve az értékét, a Distributing (Dist) ETF pedig kifizeti az osztalékot, tehát rendszeresen készpénzhez lehet jutni, ha ilyet választasz. A Lightyearben az ETF-ek neve alatt vagy az Acc vagy a Dist szót fogod látni, azt válaszd, amelyik számodra a szimpatikusabb.

Összefoglalás

Ahhoz, hogy elkezdj ETF-be fektetni, nem kell egyszerre minden tudást megszerezned az ETF-ek típusairól. Ez nem is lehetséges, ez egy tanulási folyamat.

Az ETF egy népszerű befektetési eszköz a portfólió diverzifikálására, ezen belül is az S&P 500 indexkövető ETF-ek rendkívül népszerűek. Természetesen, nem mindenki céljaihoz és befektetési stratégiájához illeszkednek ugyanazok az ETF-ek. Nagyon sok felületen követhető nyomon az egyes ETF-ek teljesítménye (hozama). Itt pl. a Vanguard S&P 500 ETF teljesítményét tudod megnézni: https://finance.yahoo.com/quote/VOO/performance/. Az "Annual Total Return (%) History" részben láthatod, hogy az egyes években hány százalék hozamot lehetett elérni vele. Látni fogod, hogy tavaly negatív volt a hozama, viszont voltak évek 30% fölötti hozammal, az elmúlt egy éves hozama pedig 29,85%-nál jár.

Vedd figyelembe, hogy befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, és az adózásról se feledkezz meg. Felhasználási feltételek érvényesek. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a több, mint 12 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning