EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Hogyan lehet egy régebbi PMÁP hozamát kiszámítani a Kalkulátorban?

Kalkulátor Új fejlesztések

Szerző: admin [2023-01-18 07:29:51]
Legutóbb módosította: admin [2023-01-18 07:29:51]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 19354


Hogyan lehet egy régebbi PMÁP hozamát kiszámítani a Kalkulátorban?

A Magyar Állampapír Kalkulátorban 2023. 01. 17. óta lehetőség van a korábbi Prémium Magyar Állampapír sorozatokkal is számolni. Ez akkor lehet hasznos, ha egy korábban megvásárolt, de még futó PMÁP jövőbeli hozamát szeretné valaki kiszámolni. Bármelyik korábbi PMÁP-pal lehet számolni, ehhez néhány mezőt kell módosítani a Kalkulátorban, a lila színű Prémium Magyar Állampapír blokkban. Mindig van egy rövidebb és egy hosszabb futamidejű PMÁP, a Kalkulátor ezekre most azt írja, hogy 4, illetve 7 évesek.

A jövőben tervezem, hogy egyszerűen, egy legördülő listából lehessen kiválasztani, hogy melyik korábbi PMÁP-sorozattal szeretnél számolni, ám egyelőre marad a kézi kitöltés, az alább leírt módon.

A következőkben leírt beállításokat vagy a rövidebb vagy a hosszabb futamidejű PMÁP-ra vonatkoztasd, attól függ, hogy te anno melyikből vásároltál:

  1. A PMÁP kibocsátása és a vásárlás dátuma: a kibocsátás dátumához be kell írnod, hogy pontosan mikor indult az adott papír kamatozása, ezt az adott sorozat nyilvános ajánlattételében találod meg, ezen az oldalon lent, baloldalt tudod beírni a saját papírod kódját a keresőbe, és ki fogja adni: allampapir.hu - PMÁP
  2. Most kattints a "Finomhangolás" gombra, így elérhetővé válnak a PMÁP további beállításai.
  3. Az "Aktuális sorozat futamideje" részbe írd be, hogy az általad keresett PMÁP futamideje hány hónap. Tehát ne azt írd ide, hogy te, személy szerint hány hónapig tartod meg, hanem a papír kibocsátásától a lejártáig hány hónap van, ezzel azonosítod be a konkrét sorozatot. Pl. egy 2022. 09. 30-án kibocsátott papírnak, ami 2027. január 27-én jár le, 52 hónap a futamideje, azt írd be a mezőbe.
  4. A "Az első kamatperiódus hossza több, mint 12 hónap?" részben be kell állítanod, hogy a keresett sorozat első kamatperiódusának hossza több-e vagy kevesebb-e, mint 12 hónap. Ezt ugyanabban a nyilvános ajánlattételben találod, amiről fentebb szó volt. Ha pl. 2022. 09. 30-án bocsátották ki a papírt, és az első kamatfordulója (kamatfizetése) 2023. január 27-én van, akkor az csak 4 hónap, tehát a kapcsoló a "Nem"-en legyen, hiszen a 4 nem több, mint 12.
  5. A "Kamatprémium" részben is az a százalékos érték legyen, ami a nyilvános ajánlattételben meg van nevezve, valószínűleg maradhat a 0,75 vagy 1,5%, mivel régóta annyi minden PMÁP-nak a kamatprémiuma.
  6. A "Jelenlegi kamatbázis" megnevezés kicsit megtévesztő lehet, ide a keresett sorozat legelső kamatperiódusára vonatkozó kamatbázist kell beírnod. Ezt szintén a nyilvános ajánlattétel írja le, az első kamatperiódus kifejezést keresd a szövegben, ott fogja írni, hogy mennyi volt a kamatbázis. Lehet, hogy a kamatbázist nem tünteti fel külön a nyilvános ajánlattétel, csak a kamatot. Ebben az esetben a kamatból le kell vonnod a kamatprémiumot, hogy megkapd a kamatbázist.
  7. Az "Infláció" részben konkrét évek inflációs értékeit látod, de ez is megtévesztő a korábbi papírok esetében. Neked a 2., a 3. stb. kamatperiódusra vonatkozó kamatbázist kell beírnod, hiszen egy múltban indult PMÁP hozamát keresed. Persze ha összesen mondjuk 3 év a futamideje az adott sorozatnak, akkor a "Jelenlegi kamatbázis"-on felül (ami az első kamatperiódusra vonatkozó kamatbázis) elég csak két további év inflációját megadnod.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning