EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Hitelből állampapír - hozam a bank pénzéből

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-09-11 16:15:49]
Legutóbb módosította: admin [2023-09-11 19:01:20]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4297


Hitelből állampapír - hozam a bank pénzéből

A magas infláció és a lassuló gazdaság arra kényszerítette a jegybankot, hogy folyamatosan növelje az irányadó kamatot, ezzel lassítva a forint árfolyamromlását és az inflációt. Ez nemcsak Magyarországon van így, az Európai Központi Bank 2022 júliusa óta emeli a kamatot és az amerikai Fed is olyan magas szintre emelte, amely utoljára 22 éve volt érvényben. A kamatemelések egyik velejárója, hogy többszörösére nőttek a hitelkamatok, egy másik közvetett hatása pedig a kötvényhozamok, és különösen az állampapírhozamok nagymértékű emelkedése. Mivel van olyan hitel, amelyiknek alacsonyabb a kamata, mint amennyi az állampapírok hozama, ezért egyesek elkezdték kihasználni ezt, és gyakorlatilag a bank pénzét befektetve érnek el hozamot az állampapírokon.

Hitelből állampapír: mennyit lehet vele keresni?

Jelenleg a 2033/I Prémium Magyar Állampapír évesített kamata 14,75%. Jövőre 18% körül várható (Inflációkalkulátor).

Ezzel szemben a szabad felhasználású személyi hitel kamata 15% körül van, tehát azt senkinek nem érné meg állampapírba fektetni.

Van viszont egy másik típusú szabad felhasználású hitel: szabad felhasználású jelzáloghitel. Ennek a THM-je mindössze 9-10%, tehát egyszerű kivonással kiszámítható, hogy idén 4-5%-kal, jövőre 8-9%-kal magasabb a Prémium Magyar Állampapír hozama, mint amennyi a hitel kamata.

(A szabad felhasználású jelzáloghitel kb. ugyanolyan, mint egy lakáshitel, a hitelfelvétel folyamata is hasonló. A különbség, hogy nem csak lakáscélra használható fel, cserébe valamivel magasabb a hitelkamat, mint a lakáscélú jelzáloghitelnél.)

Ez praktikusan azt jelenti, hogyha valaki ma felvesz 10 millió Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt és azt Prémium Magyar Állampapírba (PMÁP) fekteti, akkor:

 1. 2024. január 20-ig (a PMÁP következő kamatfordulójáig) 3,7%, tehát 370 ezer Ft hitelkamat keletkezik, viszont 5,45%, tehát 545 ezer Ft állampapírhozam;
 2. 2024. január 20. és 2025. január 20. között további 10%, tehát 1 millió Ft hitelkamat, viszont 18%, tehát 1,8 millió Ft állampapírhozam.
 3. A végtörlesztés díja banktól függően 1-2%, számoljunk 2%-kal, tehát 200 ezer Ft-tal.
 4. Ha 2025. január 20-án le akarjuk zárni az ügyletet, akkor számolnunk kell a PMÁP idő előtti eladásával, amelynek a költsége a Kincstárnál 1%, tehát 100 ezer Ft.
 5. Így tehát 300 ezer Ft-ba fog kerülni lezárni az ügyletet.

Nézzük a mérleget

 • Kifizettünk 1,370 millió Ft hitelkamatot és 300 ezer Ft-ot a lezárásra (PMÁP-eladás és hitel végtörlesztés), tehát 1,67 millió Ft a veszteségünk.
 • Lett viszont 2,345 millió Ft hozamunk.

A nettó nyereség így 675 ezer Ft, 16 hónap alatt.

A számítás persze szándékosan leegyszerűsített és kerekítést is alkalmaztam, továbbá nem számoltam bele a szabad felhasználású jelzáloghitel járulékos költségeit úgy, mint a tulajdoni lap kikérését, az értékbecslés díját, a folyósítási jutalékot, a jelzálog bejegyzési díjat és a közjegyzői díjat. Ezeket a legtöbb bank részben vagy egészben elengedi, de valamennyit erre is kell számolni (én egy meg nem nevezett banknál összesen 74 ezer Ft-ot számoltam összesen ezekre).

Mik a veszélyei a hitelből állampapír vásárlásnak?

 • Minden hitelnek van kockázata, hiszen ha elveszíted a munkádat vagy munkaképtelenné válsz, akkor nehézséget okozhat a hiteltörlesztés.

 • Mivel jelzáloghitelről beszélünk, ezért a bank jelzálogot jegyez be az ingatlanodra (mint a lakáscélú jelzáloghiteleknél), ez a bank biztosítéka saját magának, ha nem fizetnéd a hitelt.

 • A Prémium Magyar Állampapír idő előtti eladás költsége eddig ugyan mindig 1% volt (kivéve egy rövid, átmeneti időszakot, amikor 2%), de az 1% nincs rögzítve a szerződésben, tehát elviekben meg is emelkedhet. Ennek a valószínűsége rendkívül alacsony (ebben a cikkben leírtam, hogy miért), de akkor is a kockázatok közé sorolandó. (Ráadásul 6x-osára kéne, hogy emelkedjen az idő előtti eladás költsége ahhoz, hogy nominális veszteséget jelentsen.)

 • Jelenleg elérhető az a kedvező Prémium Magyar Állampapír sorozat, amelyiknek elég magas a kamata ahhoz, hogy megérje hitelből is vásárolni belőle, de ha valaki elindítja a hitelfelvétel folyamatát és a folyamat vége előtt megszűnik a 2033/I sorozat, és nem lesz helyette megfelelő konstrukció, akkor ott marad a hitellel, amit ugyan vissza tud fizetni, de csak 1-2%-os végtörlesztési költség mellett.

Miért nem vesz mindenki hitelből állampapírt?

Megírtam ezt a cikket, mert egy olyan lehetőségről szól, amellyel viszonylag sokan élnek, és ezt eltitkolni felesleges, ráadásul több hírportálon is jelent meg erről cikk a közelmúltban. Az elmúlt 2 év során tőlem is tucatnyian kérdeztétek, hogy megéri-e hitelből állampapírt vásárolni, és én erre rendre azt válaszoltam, hogy igen, a matek kiadja, de az embernek tudnia kell, hogy mit csinál, és melyek a folyamat kockázatai. A jelenleg kapható 2033/I Prémium Magyar Állampapír kamata 2025. január 20-ig lesz biztosan nagyon magas, ezért is csak eddig a dátumig számoltam a példában.

Fontos, hogy én nem biztatok senki arra, hogy hitelből vegyen állampapírt, és ez nem is pénzügyi tanácsadás. Én egy jelenségről írtam, amely most zajlik a piacon.

Kapcsolódó tartalmak

Ez a cikkem tekinthető az új, pénzügyi kultúráról szóló cikksorozatom egy újabb darabjának. Az eddigiek:

Kérdésed van?

Írd meg Facebookon vagy Twitteren (az új neve X), de akár e-mailen is elérhető vagyok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning