EUR: 408.3 | USD: 390.83 | CHF: 414.63 | GBP: 472.44 | RUB: 6.43 | UAH: 10.58

Hasznos tudnivalók a Bónusz Magyar Állampapírról (BMÁP)

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2022-10-31 13:08:15]
Legutóbb módosította: admin [2022-11-28 12:29:21]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 1811


Hasznos tudnivalók a Bónusz Magyar Állampapírról (BMÁP)


A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) jelenlegi formájában 2022. szeptember 29-én került ismét forgalomba, előtte is létezett, de más kondíciókkal (abban formában már 2019-ben megszűnt).

Egyes vonásaiban hasonlít a Prémium Magyar Állampapírra:

  • Az éves kamata egy kamatbázisból és egy kamatprémiumból tevődik össze.
  • Meghatározott napokon van kamatfizetés, és ilyenkor fel is vehető az addig összegyűlt kamat.
  • Az adott kamatperiódusra vonatkozó kamat nem tőkésedik automatikusan, tehát a kamatfizetési napokon vagy felveszi az ember a kamatot vagy vesz belőle újabb állampapírokat (a kalkulátor az utóbbi esettel számolja a hozamot).
  • Idő előtt bármikor eladható (ebben az esetben jelenleg 1%-ot kell levonni az eladott névérték-mennyiségből).
    Kamatadómentes.

Vannak viszont lényeges különbségek is Prémium Magyar Állampapírhoz képest:

  • A kamatbázisát nem az előző évi átlagos infláció jelenti, hanem a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos DKJ aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga. Ez nagyjából azt jelenti, hogyha a piaci kamatok felfelé mennek (pl. az alapkamat emelése miatt), akkor valószínűleg a BMÁP kamatbázisa is emelkedni fog.
  • Nem éves kamatperiódusok vannak, mint a Prémium Magyar Állampapírnál, hanem három havik. Ez azt jelenti, hogy három havonta állapítanak meg egy új éves kamatot. Ha pl. az első három havi kamatperiódusban 12% az éves kamat, akkor a három hónapra időarányosan írják jóvá a 12% 3/12-ed részét. Utána jön a következő kamatperiódus, amikor pl. már 15% lesz az éves kamat, így a következő három hónapra már a 15%-nak jár a 3/12-ed része, és így tovább. Mivel 3 év a BMÁP futamideje, ezért összesen 12 ilyen kamatperiódusa van.

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogyha valaki változó kamatozású állampapírban gondolkodik, akkor Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vagy Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) vegyen-e.

A PMÁP előnye, hogy a kamatbázisa csak évente cserélődik le, tehát, ha az előző évben magas volt az infláció, akkor a következő évben egészen biztosan magas lesz a kamatbázisa is. A BMÁP-nál sokkal gyakrabban, 3 havonta cserélődik a kamatbázis, és nem az inflációt, hanem a piaci kamatszinteket követi. Előnyes lehet pl. akkor, ha a PMÁP kamatbázisa egy éven keresztül egy viszonylag alacsony szintre ragad be, de közben emelkednek a piaci kamatok. Ilyenkor jól jön, hogy a BMÁP kamatbázisa gyorsan, három havonta cserélődik.

Arra senki sem tudja a választ, hogy néhány éves távlatban melyik éri meg jobban. Ha valaki a tartósan magas inflációra és közben a fokozatosan csökkenő piaci kamatokra számít, akkor a Prémium Magyar Állampapír a jó választás, ha viszont az infláció stagnálására vagy fokozatos csökkenésére, de közben a piaci kamatok további emelkedésére számít valaki, akkor a Bónusz Magyar Állampapír a jó választás. Lehet persze diverzifikálni is az állampapír-portfóliót, és mindkét típusból tartani.

A Bónusz Magyar Állampapír aktuális sorozatának nyilvános ajánlattétele (amelyben benne van pl., hogy mikor vannak a kamatperiódusok) az Állampapír hivatalos oldalán érhető el.

Keresés

Kategóriák

Gazdaság Infláció Állampapír Kalkulátor Rezsi