EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Hasznos tudnivalók a Bónusz Magyar Állampapírról (BMÁP)

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2022-10-31 13:08:15]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 13:58:07]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 7698


Hasznos tudnivalók a Bónusz Magyar Állampapírról (BMÁP)

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) jelenlegi formájában 2022. szeptember 29-én került ismét forgalomba, előtte is létezett, de más kondíciókkal (abban formában már 2019-ben megszűnt).

Egyes vonásaiban hasonlít a Prémium Magyar Állampapírra:

  • Az éves kamata egy kamatbázisból és egy kamatprémiumból tevődik össze.
  • Meghatározott napokon van kamatfizetés, és ilyenkor fel is vehető az addig összegyűlt kamat.
  • Az adott kamatperiódusra vonatkozó kamat nem tőkésedik automatikusan, tehát a kamatfizetési napokon vagy felveszi az ember a kamatot vagy vesz belőle újabb állampapírokat (a kalkulátor az utóbbi esettel számolja a hozamot).
  • Idő előtt bármikor eladható (ebben az esetben jelenleg 1%-ot kell levonni az eladott névérték-mennyiségből).
  • Kamatadómentes.

Vannak viszont lényeges különbségek is Prémium Magyar Állampapírhoz képest:

  • A kamatbázisát nem az előző évi átlagos infláció jelenti, hanem a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos DKJ aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga. Ez nagyjából azt jelenti, hogyha a piaci kamatok felfelé mennek (pl. az alapkamat emelése miatt), akkor valószínűleg a BMÁP kamatbázisa is emelkedni fog.
  • Nem éves kamatperiódusok vannak, mint a Prémium Magyar Állampapírnál, hanem három havik. Ez azt jelenti, hogy három havonta állapítanak meg egy új éves kamatot. Ha pl. az első három havi kamatperiódusban 12% az éves kamat, akkor a három hónapra időarányosan írják jóvá a 12% 3/12-ed részét. Utána jön a következő kamatperiódus, amikor pl. már 15% lesz az éves kamat, így a következő három hónapra már a 15%-nak jár a 3/12-ed része, és így tovább. Mivel 3 év a BMÁP futamideje, ezért összesen 12 ilyen kamatperiódusa van.

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogyha valaki változó kamatozású állampapírban gondolkodik, akkor Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vagy Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) vegyen-e.

A PMÁP előnye, hogy a kamatbázisa csak évente cserélődik le, tehát, ha az előző évben magas volt az infláció, akkor a következő évben egészen biztosan magas lesz a kamatbázisa is. A BMÁP-nál sokkal gyakrabban, 3 havonta cserélődik a kamatbázis, és nem az inflációt, hanem a piaci kamatszinteket követi. Előnyes lehet pl. akkor, ha a PMÁP kamatbázisa egy éven keresztül egy viszonylag alacsony szintre ragad be, de közben emelkednek a piaci kamatok. Ilyenkor jól jön, hogy a BMÁP kamatbázisa gyorsan, három havonta cserélődik.

Arra senki sem tudja a választ, hogy néhány éves távlatban melyik éri meg jobban. Ha valaki a tartósan magas inflációra és közben a fokozatosan csökkenő piaci kamatokra számít, akkor a Prémium Magyar Állampapír a jó választás, ha viszont az infláció stagnálására vagy fokozatos csökkenésére, de közben a piaci kamatok további emelkedésére számít valaki, akkor a Bónusz Magyar Állampapír a jó választás. Lehet persze diverzifikálni is az állampapír-portfóliót, és mindkét típusból tartani.

A Bónusz Magyar Állampapír aktuális sorozatának nyilvános ajánlattétele (amelyben benne van pl., hogy mikor vannak a kamatperiódusok) az Állampapír hivatalos oldalán érhető el.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning