EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Új funkciók és frissítések az online állampapír-vásárláshoz

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-07-05 13:29:03]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 1262


FRISS! Új funkciók és frissítések az online állampapír-vásárláshoz

A Magyar Államkincstár új funkciókat vezetett be a WebKincstárban és a MobilKincstárban, ezek közül az egyik legérdekesebb a rendszeres befektetési megbízások rögzítésének lehetősége, amely sokkal egyszerűbbé teszi a rendszer megtakarítást, de érkeztek más új funkciók és változtatások is, amelyek révén egyes műveletek egyszerűsödtek vagy biztonságosabbá váltak. Az új funkciók a WebKincstárban automatikusan elérhetőek, a MobilKincstárat viszont frissíteni kell.

Milyen új funkciókat vezetett be a Kincstár?

Az alábbiakban felsorolom, hogy milyen új funkciók és változások élesedtek a WebKincstár és a MobilKincstár felületeken.

Állampapír árfolyamok

A MobilKincstár főoldalán is megjelent az "Állampapír árfolyamok" gomb, amely a WebKincstárban már elérhető egy ideje. Itt az egyes állampapírok árfolyama követhető nyomon. Az árfolyamok közül talán a Diszkont Kincstárjegy árfolyama érdekli a legtöbbeket, a felületen meg lehet nézni, hogy az elkövetkező napokban várhatóan milyen árfolyamon lehet majd Diszkont Kincstárjegyet vásárolni.

Rendszeres megtakarítás

Megjelent a rendszeres megtakarítás lehetősége. Ez MobilKincstáron az alsó menüsorban a "Továbbiak" menüpontból érhető el, a WebKincstárban a "Rendelkezések menüpontból".

 • A menüpontot megnyitva az "Új hozzáadása" gombra kell kattintani, és ott ki kell választani egy állampapírt, majd a "Jóváhagyás" gombra kattintva lehet rögzíteni a rendszeres megtakarítási megbízást.

 • Amíg ez a megbízás aktív, addig a kincstári számlán elhelyezett pénzből a rendszer automatikusan vásárol az adott állampapírból.

Tehát pl. rögzítesz egy megbízást a Magyar Állampapír Pluszra, és minden hónap elsején ráutalsz a kincstári számládra X összeget. Az X összegből automatikusan Magyar Állampapír Plusz lesz, nem kell külön belépni a felületre. 

Egyszerre csak egy aktív megbízásod lehet, tehát mindig el kell döntenéd, hogy a rendszeresen beutalt pénzből milyen állampapírt vegyen a rendszer.

(Egyébként a Start-számla, amelyre Babakötvényt lehet vásárolni, eddig is így működött.)

A vásárlás folyamatának egyszerűsödése

Sokkal egyszerűbbé, átláthatóbbá vált az állampapírok vásárlási folyamata. A Vétel menüpotban gyakorlatilag egy "varázsló" vezet végig a folyamaton:

 1. Első lépésként ki kell választani, hogy melyik számlán szeretnél befektetni (ez akkor lehet érdekes, ha valakinek van a Babakötvényekhez tartozó Start-számlája is, vagy rendelkezik meghatalmazással több számla felett).

 2. Második lépésként meg kell adni, hogy melyik állampapírba szeretnél befektetni, egy listából tudod kiválasztani a papírokat, de keresni is lehet.

 3. Harmadik lépésként meg kell adni a tranzakció értékét, vagy a "névértéket", vagy a "vásárlás összegét". Ha a "névérték" mezőt töltöd ki, akkor a vásárlás összege valószínűleg több lesz, mert a legtöbb papír kamatozása már elindult, és ilyenkor az addigi kamatot ki kell fizetned. Ez neked nem veszteség, mert az első kamatfizetéskor visszakapod ezt az összeget, de meg kell előlegezned. Ha viszont a "vásárlás összege" mezőt töltöd ki, akkor a megvásárolt névérték ("tőke") kevesebb lesz, hiszen egy része felhalmozott kamat. Ez nem bonyolult, de ha mégis annak tűnik, akkor olvasd el ezt a cikket, ebben írtam erről.

 4. Negyedik lépésként következik a pénzkiegyenlítés módjának megadása (kincstári pénzszámla, bankkártya, banki átutalás).

 5. Ötödik lépésként a vásárlás adatainak megerősítése következik.

A MobilKincstár és a WebKincstár új verziója (demó felület)

új változások a WebKincstár és a MobilKincstár felületén

Sok új biztonsági változtatás érkezett

Több kisebb-nagyobb biztonsági változtatást hajtott végre a Kincstár a Web- és MobilKincstáron.

 • A MobilKincstár tetején megjelent egy áthúzott szem ikon, ha arra rákattintasz, elhomályosulnak a pénzösszegek. Ez arra jó, ha nyilvános helyen (pl. tömegközlekedésen) használod az alkalmazást vagy valakinek meg akarsz rajta mutatni valamit, de nem szeretnéd, hogy tanulmányozza az egyenlegedet.

 • Cégeknek lehet fontos, hogy már tudják kettős aláírási jogosultsággal kezelni online a befektetéseiket.

 • Ezentúl minden, a WebKincstárban rögzített terhelési tranzakciót egy SMS-ben kapott kóddal vagy PUSH-üzenettel kell megerősíteni.

 • A WebKincstár és a MobilKincstár felületen rögzített terhelési tranzakcióról mostantól automatikusan SMS- vagy PUSH-értesítést küld a Kincstár.

Aki rendelkezik okostelefonnnal, annak a PUSH-értesítés beállítását ajánlom, találkoztam több esettel, amikor változott valakinek a mobilszáma, és azért nem tudott bejelentkezni, mert nem kapta meg a megerősítő SMS-t.

Állampapír választó funkció

A főoldalon megjelent egy "Állampapír választó" gomb. Arra rákattintva néhány alapadatot megadva (mekkora összeget fektetnél be, milyen időre, milyen kamatozási típust preferálsz) ki fogja írni, hogy szerinte mely állampapírok számodra a legjobbak.

Én kipróbáltam néhány különböző beállítással, de nem ajánlom senkinek, hogy a kiírt eredmények alapján válasszon állampapírt.

Nagyon sok tényezőt nem vesz figyelembe a rendszer, pl. a Magyar Államkötvényt ajánlja mindenkinek a fix kamatozásra, ami jó, de nagyon kell érteni a működését, mert egy Magyar Államkötvény inkább hasonlít egy változó árfolymú részvényre, mint egy lakossági állampapírra, és soknak a kamatbázisa a BUBOR-ra épül, ami folyamatosan csökken, és három éve még 0% volt. Az se mindegy, hogy valaki 1-2-3-4-5 évre fektetne be, mert pl. 3 évre jóeséllyel a Fix Magyar Állampapír lesz a befutó, 4 évre viszont már a Magyar Állampapír Plusz, de a Kincstár felületén csak "3-5 év" intervallumot lehet megadni. Kevesebb, mint 1 éves távra pedig csak Magyar Államkötvényt és Diszkont Kincstárjegyet adott ki, miközben a Magyar Állampapír Plusz lenne a befutó.

Egy nagyon alapszintű tájékozódáshoz jó ez a funkció, de ha valaki a konkrét százalékokra és összegekre kíváncsi, annak továbbra is a Magyar Állampapír Kalkulátort ajánlom. Elég kitölteni az "Összeg" és "Hónapok száma" mezőt, és egymás alatt ki fogja írni, hogy az egyes állampapírokkal számszerűleg mennyi lenne a várható hozam a beállított időtávra. Egy előzetes tájékozódásra pedig ajánlom az Állampapírok menüpontot.

Forrás: Magyar Államkincstár és saját kutatómunka

Ti mit szóltok az új változásokhoz?

Ajánlom figyelmetekbe a Tudástár Klubot, amelyhez még 5 napig lehet csatlakozni. A Tudástár Klub egy személyre szabott online pénzügyi képzés, rengeteg segédlettel a kezdő szinttől a haladóig. Havidíjas konstrukció, de csak egy hónapra is ki lehet próbálni. Regisztráció itt.

Kérdésed van?

Látogass el a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalára, az X-re (Twitter), vagy írj e-mailt.

Támogatnál?

Ha támogatnád a munkámat, azt ezen az oldalon megteheted bankkártyával/PayPallal, vagy átutalással az alábbi számlaszámra (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor – 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning