EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Új FixMÁP és BMÁP - a Kalkulátorban már lehet velük számolni

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-01-05 14:27:21]
Legutóbb módosította: admin [2024-01-05 18:42:44]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 14385


FRISS! Új FixMÁP és BMÁP - a Kalkulátorban már lehet velük számolni

Mától (péntek) vásárolhatók meg azok az új állampapírok, amelyekről kedden írtam. A Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) egy teljesen új koncepció, a megújított Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) pedig hűségprémiumot fog fizetni. Változott továbbá az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamatozása. Az új állampapírok jelentősen átalakítják az állampapírok piacát, és felborítják az eddigi egyensúlyt. Az, hogy melyik állampapírt érdemes jelenleg megvásárolni, elsősorban az időtávtól függ, és attól, hogy hogyan alakul az infláció és a piaci kamatok.

A Magyar Állampapír Kalkulátor már képes számolni az új állampapírokkal.

Lentebb részletezem, hogy mit érdemes tudni az egyes papírokról, de aki csak egy gyors összehasonlító számítást szeretne végezni, annak a kalkulátorban elég az "Összeg" és a "Hónapok száma" mezőt kitölteni és megnyomnia a "Számítás!" gombot. Ahogy eddig, most is egymás alatt fog megjelenni, hogy az egyes állampapírokkal mennyi lenne a hozam a beállított időtávra. Az új, FixMÁP állampapír maximális futamideje 36 hónap.

Érkezett új verzió a MobilKincstárból, azt érdemes letölteni. Aki WebKincstárat használ, annak pedig a gyorsítótárat, cookie-kat törölni.

Fix Magyar Állampapír (FixMÁP)

A Fix Magyar Állampapír futamideje 3 év (36 hónap), de bármikor eladható idő előtt is. Minden évben 7% kamatot fog fizetni, de ezt a kamatot nem egy összegben fizeti ki, hanem 3 havonta, időarányosan. Tehát minden 3 hónapban 1,75% kamatot fog kifizetni.

A kifizetett kamatok nem tőkésednek automatikusan, tehát vagy újabb állampapírokat vásárolunk belőle (ezzel kvázi kamatos kamatot elérve) vagy kiutaljuk.

Ahhoz, hogy kiszámítható legyen a FixMÁP kamata, a Magyar Állampapír Kalkulátorban elég az "Összeg" és a "Hónapok száma" mezőt kitölteni, majd megnyomni a "Számítás!" gombot. Az "Összeg" mezőbe azt kell írni, amennyit be szeretnél fektetni, a "Hónapok száma" mezőbe pedig azt, hogy hány hónapig tartanád meg a papírt. Ha pl. a teljes futamidőre, akkor 36-ot kell beírni, de január 9-től már ketyeg az ideje, tehát kedden már egy kicsivel kisebb számot kell beírni, de úgyis szólni fog érte a Kalkulátor és kiírja majd, hogy mi a maximum idő, amíg megtartható.

A Kalkulátor minden állampapírnál úgy számol, mintha a kamatfordulókon kifizetett kamatokból egyből újabb állampapírokat vásárolnánk. Így van ez a FixMÁP-nál is, tehát, ha a kifizetett kamatokat nem fektetjük be mindig, akkor nyilván valamivel alacsonyabb lesz a végén a hozam.

Mivel nem garantált, hogy a 3 év alatt mindig 7%-os kamattal fogják kibocsátani az újabb és újabb FixMÁP állampapírokat, az sem garantált, hogy mindig 7% kamatú papírba tudjuk beleforgatni az aktuálisan kifizetett kamatot. Emiatt van egy beállítási lehetőség a Kalkulátorban a sárga színű Fix Magyar Állampapír dobozban, amellyel megadható, hogy várhatóan milyen mértékben fognak csökkenni a jövőben kibocsátott Fix Magyar Állampapírok kamatai. A beállítási lehetőség az említett sárga színű dobozban van, az "Útmutató és kamatok beállítása (klikk)" gombra kattintva érhető el. Én évi 1-2%-os kamatcsökkenésre számítok az új sorozatoknál.

A Fix Magyar Állampapírból 3 havonta fognak új sorozatot kibocsátani, és ilyenkor az előző sorozat forgalmazása mindig le is fog záródni.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Mivel egyelőre megmarad a 2027/N sorozat, amelyet mindenki jól ismer, ezért a Kalkulátor továbbra is képes azzal számolni. Megérkezett viszont az új, 2029/N sorozat, amelynek már 5 év a futamideje, és az első 14 kamatperiódus után már nem 1,5%, hanem 2,5% kamatprémiumot fizet a kamatbázison felül. A Kalkulátor alapból ezzel az új sorozattal számol, de a barack színű Bónusz Magyar Állampapír dobozba bekerült egy kapcsoló, amellyel át lehet állítani, hogy a 2027/N sorozattal számoljon. Csak rá kell kattintani és már azzal számol.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Az új sorozat kamata már csak 6,5%, frissítettem a Kalkulátort. A Postán megvásárolható nyomdai Kincstári Takarékjegy kamata is csökkent, az 1 évesé 6,5%-ra, a 2 évesé 6,75%-ra.

Mint minden fejlesztésnél, ezúttal is előfordulhatnak hibák a működésben. Ha ilyen találtok, kérlek, írjátok meg Facebookon privát üzenetben vagy e-mailben, hogy mielőbb javíthassam.

Frissítettem az Állampapírok aloldalt is.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Kérdésed van, vagy hozzászólnál?

Csatlakozz a több, mint 10 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning