EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Rengeteg állampapírt vásárolt a lakosság - felkészülés a kamatcsökkenésre

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-03-25 19:36:44]
Legutóbb módosította: admin [2024-03-26 06:01:25]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4805


FRISS! Rengeteg állampapírt vásárolt a lakosság - felkészülés a kamatcsökkenésre

A ma hétfőn közreadott értékesítési adatok alapján az előző héten jóval több állampapírt vásárolt a lakosság, mint a korábbi két hétben. Ennek oka az lehet, hogy – bár hivatalos információ még nincs –, várhatóan március 28-án 16:00-tól már csak egy új Fix Magyar Állampapír sorozatot lehet vásárolni, amelynek valószínűleg alacsonyabb lesz a kamata a mostani sorozaténál.

A legutóbbi igazán látványos roham az állampapírokért akkor volt, amikor kijött az ÁKK Zrt. közleménye az utolsó olyan Prémium Magyar Állampapír sorozat lezárásáról, amellyel még ki lehetett használni a 2023. évi nagyon magas infláció adta kamatbázist. Ez volt a 2033/I sorozat, amelyet november 28-án lehetett utoljára megvásárolni. Az lett minden idők legnagyobb értékben értékesített állampapír sorozata, 780 milliárd Ft értékben vásárolt belőle a lakosság. Aki még hozzájutott, az idén 17,85%-os kamatot realizálhat. Azt, hogy a többi PMÁP-nak mennyi lesz idén a kamata, ebben a cikkben gyűjtöttem össze, vannak még olyan sorozatok, amelyek csak később fogják felvenni az új, nagyon magas kamatbázist.

Értékesített állampapírok (mrd Ft) az elmúlt 3 hétben

Az alábbi diagramon hetenkénti bontásban látszik, hogy az egyes lakossági állampapírokból milyen mennyiségben vásárolt a lakosság. Tehát ezek csak a lakossági állampapírok, a Diszkont Kincstárjegy és a Magyar Államkötvény nincs benne.

értékesített lakossági állampapírok 2024

Ahogy látható, valamennyi állampapírnál emelkedés figyelhető meg az előző hetekhez képest. Ennek oka amellett, hogy épp kamatfizetése volt több állampapírnak is, az lehet, hogy várhatóan március 28. 16:00-kor lehet utoljára a 7%-os Fix Magyar Állampapírból vásárolni, és a korábbi tapasztalatok alapján az új sorozat már alacsonyabb kamattal fog érkezni (hiszen csökkenő piaci kamatkörnyezetben vagyunk). Nem lenne meglepő, ha az új sorozat érkezésével közel egy időben csökkenne az Egyéves Magyar Állampapír kamata is, valamint nemsokára érkezne a Prémium Magyar Állampapírból, esetleg a Bónusz Magyar Állampapírból is kevésbé kedvező kamatozású sorozat.

Megéri még így is az állampapír?

A jegybank folyamatosan csökkenti az alapkamatot, júniusban talán már az Európai Központi Bank is a kamatcsökkentés útjára lép, és ezt a piac is beárazta, csökkenő piaci kamatkörnyezetbe léptünk. Nem meglepő módon így az állampapírok hozama is folyamatosan csökken, és elindult vissza arra a szintre, ahol "békeidőben" szoktunk lenni (amikor nincs extrém magas infláció és kamatok), ez a szint valahol 5% körül van.

Gondolhatnánk, hogy ezen a szinten már mindenki el fogja adni az állampapírjait, csakhogy vannak adataink a múltból is. Volt olyan időszak 2010 után, amikor a 4-5%-os állampapírhozamok mellett közel ugyanannyi állampapírt tartott a lakosság, mint jelenleg a 10-20%-os állampapírhozamok mellett. Miért? Mert bizonyos szempontból nincs alternatívája. Ott van a tőzsde, ahová sokan nem merészkednek ki (pedig én is írtam róla jónéhány segítő jellegű cikket, pl. Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl), vannak befektetési alapok, amelyekben sokszor ugyancsak kötvények (pl. állampapír) vagy tőszdén kereskedett eszközök (pl. részvény, ETF) vannak, de vannak még nemesfémek, amelyek inkább biztosítások, mint jól fizető befektetések, vannak ingatlanok, amelyekbe azért nehéz csak úgy havonta pár tízezer forintot betenni, és még sorolhatnánk.

Látszik, hogy ezek nem igazán a kötvények alternatívái. Aki a legalacsonyabb kockázatú, könnyen átlátható, kiszámítható eszközt keresi, az nem fog elkezdeni a tőzsdén kereskedni vagy ingatlant vásárolni. Tehát az állampapírnak szinte minden portfólióban van helye, de nyilván lehet és érdemes is másba is befektetni (pl. pénzpiaci alapba).

Kérdés, megjegyzés

Csatlakozz a 12 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning