EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Pénzpiaci alapok, TBSZ, magyar részvények a Lightyearön

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-10-24 15:59:44]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-05 21:09:34]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8854


FRISS! Pénzpiaci alapok, TBSZ, magyar részvények a Lightyearön

A brit-észt Lightyear tőzsdei szolgáltató idén április óta van jelen a magyar piacon, és a Forbes éves pénzügyi konferenciáján, a Money Summiton (amelynek a Magyar Állampapír Kalkulátor is a meghívottja volt) bejelentette az alacsony kockázati szintű, rövid távú befektetésre kifejezetten alkalmas pénzpiaci alapok (MMF-ek) magyarországi elindulását, valamint azt, hogy a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) tervezett indulása is közel van (akár már decemberben is sor kerülhet rá, de még nincs fix időpontja). A konferenciát követően lehetőségem volt interjút készíteni Somogyi Flórával, a cég kutatási igazgatójával, amelynek során sok érdekes dolog kiderült, pl. az is, hogy a közeljövőben magyar részvények megvásárlását is szeretnék lehetővé tenni, de nemcsak magyarok, hanem külföldiek számára is.

A Lightyear Magyarországon

Ritkán látni pénzügyi cégtől olyan gyors terjeszkedést Magyarországon, mint amit a Lightyear folytat. Ennek Somogyi Flóra, a cég kutatási igazgatójának elmondása alapján nincs köze az ő magyar származásához, hanem arról van szó, hogy az eurózónán kívüli országok közül Magyarországon volt a legnagyobb igény egy rendkívül olcsó, könnyen kezelhető platformra, amelyen ETF-eket és részvényeket lehet vásárolni, és a megjelenést követően is meredeken emelkedik a magyar ügyfelek száma.

Forbes Money Summit 2023

Forbes Money Summit 2023 - Lightyear, Somogyi Flóra

A következőkben ismertetem a Lightyear friss lehetőségeit és bejelentéseit, valamint pár érdekességet, amelyre a Somogyi Flórával készített interjúm során derült fény.

A Magyar Állampapír Kalkulátor kapott a Lightyeartől egy saját linket, aki ezen keresztül regisztrál és elhelyez a számláján legalább 19 ezer Ft-ot (vagy 50 eurót/dollárt), az kap 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékű szabadon választott részvényt: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator.

Legalacsonyabb kockázati osztályú rövidtávú befektetés: pénzpiaci alap (MMF)

A Lightyear 2023. október 19-től hivatalosan is elérhetővé tette három pénzpiaci alap (MMF) vásárlásának lehetőségét, amelyben a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock a partnerük, és a vásárlások is közvetlenül rajta keresztül bonyolódnak le, közvetítő nélkül.

Az MMF az 1-7-es skálán, amelyen a befektetések kockázatát értékelik, az 1-es, vagyis legalacsonyabb kockázati osztályban van, tehát ott, ahol pl. az állampapírok is. (A Lightyear dedikált aloldalán további információk érhetők el.)

A három MMF, amely elérhetővé vált a Lightyearön, három különböző pénznemben vásárolható meg: euróban, dollárban és angol fontban (forintban fizetve automatikusan átváltja ezekre 0,35% felár ellenében).

Az MMF-ek kifejezetten rövid távú befektetések, maga az MMF is jellemzően rövid lejáratú kötvényeket és bankbetéteket tartalmaz, ezeket a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock válogatja össze.

A cikk írásának pillanatában, 2023. október 24-én az euró alapú MMF jelenlegi bruttó kamatlába 4%, a dollár alapúé 5,58%, az angol font alapúé 5,4%. Ezek kifejezetten magas hozamszintek ebben a kategóriában, tehát aki fontolgatja, hogy csökkentené a forintkitettségét és más valutába is befektetne (akár az árfolyamnyereség reményében), annak érdemes lehet megfontolnia ezt a lehetőséget. Ezek a hozamszintek az eurózónában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban elérhető állampapírokhoz mérhetők, de azok közül is a jobbak közé tartoznak. Pl. a 2023. október 24-i állapot szerint Ausztriában az 1 éves eurós állampapír kamata 3,876%, az USA-ban a dolláros állampapíré 5,426%, a briteknél a font alapúé 5,05%. A kamatok a központi bankok árfolyamaihoz igazodnak, így naponta módosulhatnak.

Az MMF-ek az ETF-ekhez és részvényekhez hasonlóan nagyon egyszerűen, néhány kattintással megvásárolhatók, és a minimum vásárolható mennyiség 1 EUR/USD/GBP.

A Lightyear minden hónap elsején fizeti ki az addig összegyűlt kamatot, amelyből automatikusan levonja a BlackRock és a Lightyear által felszámított költségeket. Ezek nem jelentősek, a BlackRock díja 0,1%, a Lightyearé 0,09-0,3%.

Tartós befektetési számla (TBSZ)

Ritkán látni olyat, hogy egy külföldi cég ilyen röviddel a magyarországi megjelenését követően már elérhető távolságba hozza a tartós befektetési számlákat, hiszen a TBSZ egy Magyarország-specifikus lehetőség. Volt cég, amely csak hosszú évekkel a magyar piacra lépését követően tette elérhetővé a TBSZ-t, a Lightyear viszont szeretné már idén decemberben elindítani. A dátum még nincs kőbe vésve, de mindenképpen a közeljövőről beszélhetünk.

A tartós befektetési számla lényege, hogyha ilyenen helyezi el valaki a befektetéseit (pl. állampapír, részvény vagy ETF) és vállalja, hogy 5 évig nem nyúl hozzá, akkor adómentessé válik, tehát pl. az ETF-ek esetében sem kell befizetni a 15% szja-t. Van már némi kedvezmény akkor is, ha csak 3 évig tartja meg valaki, úgy a 15% szja helyett csak 10%-ot kell befizetnie. Tehát ez annak lesz nagyon jó lehetőség, aki több évre tervez befektetni.

Magyar részvények

Már a fentiek is megmutatják, hogy a Lightyear mennyire komolyan gondolja a magyarországi terjeszkedést, de Flóra azt is elárulta, hogy dolgoznak a magyar részvények bevezetésén is, ezek megjelenésére valószínűleg a jövő év folyamán kerülhet sor. A magyar részvények nem csupán Magyarországon lesznek elérhetőek, hanem a Lightyear folyamatosan bővülő teljes szolgáltatási területén is (jelenleg 22 országban vannak jelen).

Kamat a nem lekötött pénzre, ETF, részvény, MMF

Arról már írtam korábban, hogy a Lightyear a számlán tartott, de nem lekötött pénzre is fizet kamatot, ráadásul nem is keveset (a 2023. október 24-i állapot szerint a forintra 8,25%-ot, a dollárra és fontra 4,5%-ot, az euróra 3,25%-ot).

Ezen felül végrehajtási díj nélkül vásárolható náluk ETF, valamint több ezer részvény közül is lehet válogatni. Ezek megvásárlásának pontos menetéről képekkel illusztrálva ebben a cikkben írtam.

A Lightyearről és a cég által, a Magyar Állampapír Kalkulátor felhasználói számára felajánlott ajándék részvények megszerzésének lehetőségéről már írtam ebben és ebben a cikkben.

A bónusz a regisztrációt követően is aktiválható a Promotions menüpontban, a MAGYALL kódot beírva.

A számlán parkoltatott nem befektetett pénzre megszerezhető kamat, valamint az ETF-ek és részvények vásárlásának lehetősége mellé most csatlakoztak a legalacsonyabb kockázati osztályhoz tartozó pénzpiaci alapok (MMF-ek), így a Lightyear már egy igazán komplex befektetési palettát kínál. A felsorolt eszközök kiválóan alkalmasak egy megtakarítási portfólió diverzifikálására, ha valaki az állampapírok mellett másba is szeretne fektetni, a most bejelentett MMF pedig kifejezetten jó lehetőség, ha valaki csak rövid távon kamatoztatná a pénzét.

Vedd figyelembe, hogy befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, és az adózásról se feledkezz meg. A Lightyear szolgáltatásai csak angolul érhetők el, felhasználói feltételek érvényesek. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a több, mint 9 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

 

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning