EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Pénteken érkeznek az új állampapírok, változnak a kamatok is

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-01-02 20:21:55]
Legutóbb módosította: admin [2024-01-05 18:34:04]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 20873


FRISS! Pénteken érkeznek az új állampapírok, változnak a kamatok is

Megérkeztek azok a változások az állampapírok piacán, amelyeket a december 1-i cikkemben már előjeleztem. Péntek 14:00-kor érkezik egy teljesen új, 3 év futamidejű, fix kamatozású állampapír, a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), valamint módosítják a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kondícióit. Ezen felül csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamata. A következőkben ezekről a friss változásokról írok.

Új állampapír: Fix Magyar Állampapír (FixMÁP)

A január 5. 14:00-tól megvásárolható Fix Magyar Állampapír futamideje 3 év lesz, de idő előtt is bármikor eladható. Mind a három évben 7-7 százalék kamatot fog fizetni, de a kamatokat nem évente egy összegben fizeti ki, hanem évi 4 kisebb részletben (április, július, október, január), tehát 3 havonta 1,75%-ot. Egy befektető egy forgalmazónál maximum 50 millió Ft értékben vásárolhat FixMÁP-ot.

Az új állampapírból 3 havonta fog érkezni új sorozat, így a 3 havonta kifizetett kamatot nem lehet majd ugyanabba a sorozatba visszaforgatni, ezt már megszokhattuk a Prémium Magyar Állampapírnál is.

Megújított állampapír: Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

A jelenlegi, 2027/N Bónusz Magyar Állampapír egyelőre megmarad, de vélhetően már csak néhány hónapig. Mellé csatlakozik az új sorozat 2029/N sorozatszámmal, amely szintén január 5. 14:00-tól vásárolható meg. A futamideje 5 év lesz, de bármikor eladható lesz idő előtt. A 3 havonta változó kamatbázisa ugyanúgy a kamatbázis meghatározásának napját megelőző négy, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamomra épül (tehát a piaci kamatkörnyezet változását követi le), és a kamatbázisra még rájön némi kamatprémium. Újdonság, hogyha valaki 2027. április 26. után is megtartja a papírt, akkor már nem csak 1,5% lesz a kamatprémium, mint a jelenlegi sorozatnál, hanem 2,5%-ra fog nőni, ezzel ösztönözve, hogy tovább is megtartsák a befektetők a papírt

Kamatcsökkentés: Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és Kincstári Takarékjegy (KTJ)

Borítékolható volt az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamatcsökkenése, hiszen ~2 éve még csak 2,5% volt a kamatuk, és ahogy a jegybank csökkenti az irányadó kamatot, úgy ezeknek is elindult visszafelé a kamatuk. Bizonyára az is cél volt, hogy az új FixMÁP-ot és a módosított BMÁP-pot előnyös helyre pozicionálják. Ennek megfelelően január 5. 14:00-tól az Egyéves Magyar Állampapír kamata az eddigi 8%-ról 6,5%-ra csökken (persze csak az új sorozatoké), a Postán megvásárolható Egyéves Kincstári Takarékjegy kamata 8%-ról 6,5%-ra, a Kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 8,5%-ról 6,75%-ra.

Kalkulálás az új és módosított állampapírokkal

Mivel a változások január 5. 14:00-tól lépnek életbe, a Magyar Állampapír Kalkulátort is igyekszem felkészíteni erre az időpontra, hogy képes legyen az új és módosított állampapírokkal számolni.

Hamarosan jelentkezem továbbá egy elemzéssel, amely segítséget nyújthat a megfelelő állampapírok kiválasztásához a jelenlegi változó inflációs- és kamatkörnyezetben. Addig is, bármilyen gondolatotok is van a témában, osszátok meg Facebookon.

Addig is ajánlom figyelmedbe a friss cikkemet: Ez történt a gazdaságban 2023-ban - a NAGY áttekintés

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Kiegészítenéd valamivel a cikket?

Csatlakozz a több, mint 10 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning