EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Nyugdíj-előtakarékossági állampapír számlát indít az Államkincstár

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-02-02 13:42:23]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-02 20:59:35]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 6562


FRISS! Nyugdíj-előtakarékossági állampapír számlát indít az Államkincstár

A mai napon, február 2-án elindult a Magyar Államkincstárnál a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) megnyitásának lehetősége. Teljesen ingyenes, adó-visszatérítés jár mellé és csak állampapírokat lehet rajta tartani.

Maga a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nem egy új találmány, régóta az egyik legjobb megoldás a nyugdíjmegtakarításra, érintőlegesen én is írtam már róla más-más cikkekben. Lényegében a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) egy speciális változata. A Tartós Befektetési Számla lényege, hogy a rajta tartott, egyébként adóköteles befektetési eszközök (részvény, ETF, pénzpiaci alap) egy idő után adómentessé válnak. Arról, hogy a Lightyear nevű befektetési platformon hogy lehet ilyet nyitni és pontosan mi ez, ebben a cikkben írtam. A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) annyiban más, hogy ez kifejezetten nyugdíjmegtakarításra szolgál, így a rajta realizált hozamok csak akkor válnak adómentessé, ha a számlatulajdonos nyugdíjba vonult és a számla megnyitása óta eltelt legalább 10 év. Cserébe az állam az éves befizetések 20%-át (de évente maximum 100 ezer Ft-ot) jóváírja a számlán személyi jövedelemadó-visszatérítés formájában. Tehát, ha pl. valaki havonta 42 ezer Ft-ot szán nyugdíjcélú megtakarításra, akkor a megvásárolt állampapírok hozamán felül az állam még további 100 ezer Ft-ot is hozzátesz évente.

A Magyar Államkincstár által bejelentett nyugdíj-előtakarékossági számla is pont így működik, viszont csak állampapírok vásárolhatók rajta (tehát pl. részvények, ETF-ek nem).

Hogyan lehet kincstári nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitni?

Mindenképpen kell hozzá egy kincstári értékpapírszámla, amin legalább 5 ezer Ft-ot el kell helyezni (ez felhasználható állampapírvásárlásra). Ezután akár Ügyfélkapun keresztül (ide kattintva), akár bármelyik kincstári ügyfélszolgálaton azonnal megnyitható a NYESZ. Miután megnyílt a számla, akár online, Web- vagy MobilKincstáron keresztül is ugyanúgy lehet kezelni a befektetéseket, mint egy normál értékpapírszámlán. Az adóévben teljesített befizetések 20%-ának megfelelő összeget az állam levon a személyi jövedelemadóból és az összeget automatikusan elhelyezi a NYESZ-en.

Megéri a nyugdíj-előtakarékossági számla?

Amennyiben valaki abszolút kockázatkerülő, és nem akar egyéb eszközbe fektetni (pl. a korábbi cikkemben említett ETF-be), valamint szeretné kihasználni az évi max. 100 ezer Ft adó-visszatérítést, annak érdemes lehet elgondolkodnia rajta. Viszont adómentes csak akkor lesz a rajta tárolt állampapír, ha a számlatulajdonos nyugdíjba vonult és a számlanyitás óta eltelt legalább 10 év. Tehát elsősorban azoknak ajánlott, akiknek még van legalább 10 évük a nyugdíjig.

Itt felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért lenne adóköteles az állampapír, hiszen a 2019. június 1. óta kibocsátott állampapírok adómentesek a lakossági vásárlóknak. Nos, ha valaki NYESZ-re vásárol állampapírt, és 10 évnél előbb kiveszi, akkor adókötelessé válnak (15% SZJA + 13% szochó), és bizonyos esetben még az adójóváírások 120%-át is vissza kell fizetni. Tehát nagyon nem éri meg idő előtt feltörni a NYESZ számlát. Cserébe van évi 20% adóvisszatérítés.

Az adómentesség feltételei a NYESZ-en:

NYESZ költségek

Az ÁKK egyébként már tavaly is pedzegette, hogy hamarosan érkezik egy nyugdíjkötvény. Hogy végül ez a terv NYESZ formájában realizálódott-e vagy lesz kifejezetten a NYESZ számlákra szánt nyugdíjkötvény, azt nem tudni.

Kiegészítenéd valamivel vagy kérdésed van?

Csatlakozz a több, mint 11 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning